Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει παγκοσμίως για τις παραλίες της και τις ιδιαιτερότητες που αυτές έχουν. Άλλες εξωτικές και άλλες με άγρια ομορφιά που σε μαγνητίζει. Μία άκρως εντυπωσιακή παραλία βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για την παραλία Ποταμός η οποία έχει... δύο πρόσωπα, το Ναυάγιο και την Αμμόγλωσσα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στη μια της πλευρά θα βρίσκεις σχεδόν πάντα νηνεμία ενώ στην άλλη τα πράγματα είναι περισσότερο... κυματώδη. Κι αυτό είναι το συναρπαστικό.
Ποταμός, η ελληνική παραλία με τα δύο πρόσωπα
Ο «Ποταμός» στην κοντινή Επανομή είναι ένα μέρος όπου το φυσικό κάλλος «δένει» ιδανικά με το καλοκαίρι. Δεν έχει την πολυκοσμία και την «βαβούρα» των παραλιών της Χαλκιδικής και του Θερμαϊκού ενώ απέχει μόλις περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.
Η συγκεκριμένη μοναδική παραλία κρύβει μια απέραντη όαση άμμου, ένα Ναυάγιο και ένα ακρωτήριο που στην ουσία είναι αμμόγλωσσα και δίνει στην παραλία αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των δύο προσώπων. Στο Ναυάγιο βρίσκεις κυριολεκτικά τα πιο καθαρά νερά, ελαφρώς βαθύτερα από τα ρηχά που συνηθίζουμε στο πρώτο πόδι Χαλκιδικής για παράδειγμα, και εντελώς δροσερά. Αυτή η αρκετά μεγάλου μήκους ακτογραμμή με άμμο δίνει ένα εντελώς ιδιαίτερο σκηνικό με τον πρωταγωνιστή αναμφίβολα το ομώνυμο ναυάγιο. Σκουριασμένο, αγέρωχο, επιβλητικό και πολυφωτογραφισμένο, το κουφάρι ενός πλοίου που κατέληξε εκεί όταν βυθίστηκε περίπου το 1970 δίνοντας το στίγμα του σε όλη την παραλία.
Τα τελευταία χρόνια αυτή η παραλία δεν αποτελεί την μυστική παραλία αλλά σίγουρα είναι κάτι που δε θα συναντήσεις αλλού.
Tip: Στα συν της παραλίας είναι ότι διαθέτει αρκετά μεγάλη έκταση για παρκάρισμα ώστε να μην παιδευτείς καθόλου όταν φτάσεις εκεί και να απολαύσεις γρήγορα τα υπέροχα νερά της. Όποια πλευρά και αν διαλέξεις!
Η ιστορία του ναυαγίου
Το ναυάγιο βυθίστηκε πριν από 40 χρόνια και είναι γνωστό ως το «ναυάγιο» της Επανομής. Εκτελούσε κάποτε εργασίες μεταφοράς χώματος που θα μεταφέρονταν σε έναν μοναδικής φυσικής ομορφιάς βιότοπο. Όλα αυτά ήταν έτοιμα να θυσιαστούν για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο Άγιος Αντώνιος έσωσε το βιότοπο. Καθώς το πλοίο εγκαταλείφθηκε από την εταιρία που ανέλαβε το έργο. Σκούριασε και βούλιαξε ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αντωνίου γύρω στα 1970.
Τα 124 σκαλοπάτια που σε οδηγούν σε μια παραδεισένια παραλία