Η Αθήνα αλλά και η ελληνική επαρχία έχουν αποτελέσει πολλές φορές το σκηνικό για ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο γνωστές. Μια από αυτές που άφησαν εποχή κυρίως λόγω του είδους τους είναι η ταινία «Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω», σε σκηνοθεσία του Νίκου Φώσκολου αποτελώντας ουσιαστικά το πρώτο γουέστερν στην Ελλάδα. Η ταινία, μάλιστα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν είναι πλέον επίκαιρο.
Ένας ήρωας με παντούφλες: Πού είναι η περίφημη πλατεία που γυρίστηκε η ταινία
Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω: Η υπόθεση της ταινίας
Μετά από μια μεγάλη παρεξήγηση, ο Στάθης (Άγγελος Αντωνόπουλος) ένας αγρότης στην επαρχία, βρίσκεται κατηγορούμενος ως αρχηγός μιας διαβόητης συμμορίας ληστών στην περιοχή που ζει με αποτέλεσμα να του έχει επιβληθεί ποινή εκτελέσεως. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή κατάφερε να αποδράσει με τις διωκτικές αρχές να τον κυνηγούν. Θεωρούταν, μάλιστα, ακόμη και από τους ληστές ότι είχε στην κατοχή του τα λάφυρα μιας ληστείας.
Από την άλλη πλευρά ένας άλλος κατάδικος, ο Τσάκος (Κωνσταντίνος Καζάκος) έχει στρέψει κι αυτός το βλέμμα του εκεί και προσπαθεί να τον εντοπίσει και να τον φέρει πίσω. Και το κίνητρο είναι μεγάλο καθώς αν τον βρει θα κερδίσει την ελευθερία του όπως του υποσχέθηκε η αστυνομία. Όταν όμως συναντάει την οικογένεια του Στάθη, θα αλλάξει γνώμη και θα τους προστατέψει από τους ληστές.
Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω: Το μέρος που γυρίστηκε το «ελληνικό γουέστερν» με τον Κώστα Καζάκο
Κατά τη διάρκεια της ταινίας, παρά το γεγονός ότι είναι ασπρόμαυρη, μπορεί κάποιος να διακρίνει τοπία της ελληνικής επαρχίας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά την περίοδο της προβολής της, δηλαδή τη σεζόν 1967-1968, τα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας εντυπωσίασαν για την οπτική τους και το πώς αποδόθηκε η ελληνική ύπαιθρος.
Τα γυρίσματα, λοιπόν, έγιναν στη λίμνη Στυμφαλία στην ορεινή Κορινθία. Οι εικόνες παρά το γεγονός ότι είναι ασπρόμαυρες είναι άκρως εντυπωσιακές.
Η ταινία είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και είχε αποσπάσει το Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής και Βραβείο Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης. Τα γυρίσματα στη Στυμφαλία έγιναν στα τέλη του χειμώνα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν ειδυλλιακά σκηνικά με τις κορφές των βουνών να έχουν χιόνια και τη λίμνη με άφθονα νερά. Μάλιστα, πολλά από τα γυρίσματα έγιναν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια: Πού και πώς είναι σήμερα το εργοστάσιο
Πώς είναι το σπίτι που γυρίστηκε η ταινία «Θανάση πάρε το όπλο σου»
Πώς είναι σήμερα το σπίτι του «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»