Είναι ένα ταξίδι που δε θα πάρεις απόφαση να το κάνεις τελευταία στιγμή. Θα το προγραμματίσεις νωρίτερα και σίγουρα δε θα είναι η εκδρομή του σαββατοκύριακου. Μπορεί να βρίσκονται περισσότερα από 600 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα αλλά αυτά που θα σου δώσουν οι Πρέσπες θα σε ανταμείψουν.
Σε ένα ονειρικό τοπίο, στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας απλώνεται η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα. Οι ελληνικές λίμνες βρίσκονται σε μια τεράστια έκταση του Νομού Φλώρινας συνορεύοντας με την Αλβανία και την πΓΔΜ. Οι φωτογραφίες μπορούν να σε προετοιμάσουν για το τι θα αντικρίσεις. Ομως δεν μπορείς να αντιληφθείς τα αρώματα, τους ήχους και τη γαλήνη που θα νιώσεις.
Η ιστορία των Λιμνών
Πριν από αρκετά εκατομμύρια χρόνια υπήρχε μία ενιαία λίμνη. Σταδιακά όμως και μετά από πολλά χρόνια μια αμμώδης λωρίδα γης ήρθε στην επιφάνεια. Ετσι δημιουργήθηκε η σημερινή Μικρή Πρέσπα. Στην περιοχή και συγκεκριμένα στο νησί Αγιος Αγχίλλειος έχει μείνει και ένα κομμάτι της ιστορίας. Εκεί θα δει κανείς αρχαιολογικά μνημεία, βυζαντινά και μεταβυζαντινά. Το πιο σημαντικό είναι η βασιλική εκκλησία του 10ου αιώνα.
Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις φτάνοντας στις Πρέσπες είναι να σταματήσεις να μιλάς και να ανοίξεις τα αυτιά σου
Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών
Μια μεγάλη έκταση των Πρεσπών ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1974. Τον επόμενο χρόνο έλαβε την επίσημη ονομασία «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους». Τον ίδιο χρόνο η Μικρή Πρέσπα εντάχθηκε στη Συνθήκη Ramsar ως υγροβιοτόπος διεθνούς ενδιαφέροντος. Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2009 η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών αντικαταστάθηκε από μια ευρύτερη περιοχή από αυτή του 1974. Η συνολική έκταση της είναι πλέον 327 τ.χλμ και ονομάζεται «Εθνικό Πάρκο Πρεσπών».
Ταξίδι στη λίμνη Καστοριάς: Η φύση στα καλύτερά της
Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις φτάνοντας στις Πρέσπες είναι να σταματήσεις να μιλάς και να ανοίξεις τα αυτιά σου. Μελωδίες από ήχους πουλιών που δεν έχεις ξανακούσει θα σε συνεπάρουν.
Στο ειδυλλιακό σκηνικό των Πρεσπών ζουν περίπου 260 είδη πτηνών. Συνυπάρχουν αρμονικά με πάνω από 40 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 15 είδη ψαριών και 20 είδη ερπετών. Εκεί θα δείτε και πελεκάνους και κυρίως τον ροδοπελεκάνο. Αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε και τον σπάνιο αργυροπελεκάνος. Η περιοχή δεν υστερεί όμως ούτε σε χλωρίδα. Ακριβώς το αντίθετο. Στην ευρύτερη υπάρχουν περισσότερα από 1.300 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων.
Τα τρία μέρη που πρέπει να πάτε οπωσδήποτε
Αγιος Αχίλλειος: Είναι το χαρακτηριστικό νησάκι της Μικρής Πρέσπας. Πηγαίνεις με τα πόδια από την πλωτή πεζογέφυρα που έχει κατασκευαστεί. Εκεί θα νιώσεις την απόλυτη γαλήνη βιώνοντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Στο νησάκι λειτουργεί ξενώνας και εστιατόριο σε περίπτωση που φτάσεις εκεί μεσημέρι.
Ψαράδες: Ένα αληθινό ψαροχώρι με φιλόξενους κατοίκους. Κάτι διαφορετικό που μπορείς να κάνεις είναι ότι μπορείς να πάρεις βάρκα για βόλτα. Οι ψαράδες του χωριού θα σου κάνουν μιας πρώτης τάξεως ξενάγηση στη λίμνη. Είναι μια εμπειρία που αρέσει πολύ και στα παιδιά. Κάνοντας βαρκάδα θα δεις και τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που βρίσκονται πάνω στους βράχους.
Αγιος Γερμανός: Ο Άγιος Γερμανός αποτελούσε το κεφαλοχώρι των Πρεσπών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 μέτρων σχεδόν πάνω στα σύνορα με την πΓΔΜ. Πρόκειται ίσως για το πιο τουριστικό χωριό της περιοχής που αξίζει να γνωρίσεις από κοντά.
Πού να φας
Σε όλα τα χωριά θα βρεις ταβέρνες για φαγητό. Πολύ καλή επιλογή είναι «Τα Ψαράδικα» στο χωριό Μικρολίμνη. Η εμπειρία του να τρως ψάρι του γλυκού νερού κυριολεκτικά πάνω στη λίμνη είναι αξεπέραστη. Το σημείο ενδείκνυται και για καφέ. Ωστόσο πρέπει να έχεις κατά νου ότι το λιμνίσιο ψάρι είναι κάπως «βαρύ» στη μυρωδιά. Ετσι καλύτερα να μην ρισκάρεις σε μια γευστική επιλογή που μπορεί να σε απογοητεύσει.
Πού θα μείνεις
Οι περισσότεροι ξενώνες για διαμονή εντοπίζονται στους Ψαράδες, στον Λαιμό ή στον Αγιο Γερμανό. Ωστόσο μπορείτε να έχετε σαν βάση σας την Φλώρινα ή και την Καστοριά και να κάνετε μονοήμερη εκδρομή στις Πρέσπες.
Το ονειρικό αλπικό τοπίο στην καρδιά της Αχαΐας