Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα θα βρεις χωριά ορεινά, παραθαλάσσια, μικρά, μεγάλα, παραδοσιακά και πιο σύγχρονα. Κάποια από αυτά σίγουρα ξεχωρίζουν και κλέβουν ένα κομμάτι της καρδιάς σου. Αυτό γίνεται και με ένα χωριό της Χίου, το Πυργί. Ή αλλιώς το «ζωγραφιστό χωριό».
Το φημισμένο Πυργί, ένα χωριό έργο τέχνης
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά χωριά της Χίου. Το χωριό Πυργί δεν ονομάζεται τυχαία «ζωγραφιστό χωριό» ενώ έχει ανακηρυχθεί και επίσημα διατηρητέο μνημείο. Πατώντας το πόδι σου για πρώτη φορά εκεί θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε μια άλλη εποχή. Εξάλλου διατηρείται έτσι όπως χτίστηκε κάποτε.
Περπατώντας στο Πυργί θα δεις τα σπίτια το ένα κολλητά με το άλλο να συνδέονται με εντυπωσιακές αψίδες. Από την ίδια την αρχιτεκτονική θα καταλάβεις αμέσως ότι το χωριό χτίστηκε ώστε να παρέχει προστασία στους κατοίκους του. Το «σφραγίζει» άλλωστε αυτό ο αμυντικός πύργος, στο κέντρο του χωριού, που λειτουργούσε σαν καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης.
Αυτό, όμως, που θα σου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα χρώματα και οι προσόψεις των σπιτιών. Είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού. Στάσου για να παρατηρήσεις τα περίφημα «ξυστά» να δημιουργούν ιδιαίτερα γεωμετρικά σχήματα και να δίνουν στο Πυργί τον μοναδικό χαρακτήρα του. Η εντυπωσιακή τεχνική, που τα σκαλίσματα γίνονται με το χέρι, περιλαμβάνει μαύρη άμμο που ασπρίζεται και στη συνέχεια ξύνεται. Έτσι δημιουργούνται τα περίφημα μαύρα μοτίβα πάνω σε άσπρο φόντο, απλά ή σύνθετα, που διατηρείται ζωντανή έως τις μέρες μας.
Εξωτερικά των σπιτιών στο χωριό με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική θα δεις τη μεσαιωνική περίβολο.
Μια στάση που αξίζει να κάνεις
Το Πυργί είναι ένα χωριό – έργο τέχνης. Κάθε λίγο και λιγάκι θα σταματάς να βγάζεις φωτογραφίες στα όμορφα κτίσματα. Ωστόσο πέρα από τις στάσεις που θα επιλέξεις εσύ να κάνεις, αξίζει και μία που θα σου προτείνουμε.
Είναι ο ναός των Αγίων Αποστόλων, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Πρόκειται για ένα άριστα διατηρημένο βυζαντινό μνημείο. Όσο εντυπωσιακό είναι το εξωτερικό του τόσο εντυπωσιακοί είναι και οι εσωτερικοί χώροι του, με τοιχογραφίες, έργο του Αντωνίου Δομεστίχου του Κρητός. Χρονολογούνται από το 1665, με πολύ έντονο το λαϊκό στοιχείο αλλά και χαρακτηριστικά από την τεχνοτροπία της Κρητικής Σχολής.
Η Χίος και οι ομορφιές της
Αν δεν έχεις πάει στη Χίο, πραγματικά το επίθετο «μυροβόλος» ίσως και να σου φαντάζει υπερβολικό. Η πραγματικότητα δικαιώνει όμως και το επίθετο και όσα άλλα λέγονται για αυτό το νησί. Εκεί θα βρεις υπέροχες και διαφορετικές παραλίες, απίστευτα νεοκλασικά και αρχοντικά στον Κάμπο και τα Μεστά. Οι Χιώτες ξέρουν να περνούν καλά! Αλλά και η βόρεια Χίος είναι επιβλητική, με την Βολισσό και τον Ανάβατο, να φαντάζει ως ο Μυστράς του Αιγαίου.
Tip 1: Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις λουκουμάδες με τοματάκι στον Κανέλλο στα Μεστά.
Tip 2: Το βασικό προϊόν της Χίου είναι η μαστίχα και τα παράγωγά της. Άρα δε γίνεται να δοκιμάσεις μερικά προϊόντα όπως το λικέρ Μαστίχας και την φρέσκια και απαστερίωτη τοπική Χιώτικη μπίρα με τους 4,9 βαθμούς και το χάλκινο χρώμα.
Tip 3: Το Φρούριο της Χώρας αποτελεί το πρώτο επισκέψιμο αξιοθέατο της Χίου με τη Βιβλιοθήκη του Κοραή, την Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο. Εννοείται ότι πρέπει να μπουν στη λίστα σου.
Πηγή φωτογραφιών: Πυργί Χίου - Pyrgi Chios
Το ελληνικό χωριό που μοιάζει με λαβύρινθο και δεν έχει πλατεία