Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του 6ου και 7ου αιώνα θα δούμε πόσο πλούσια ήταν η δράση των Σαρακηνών πειρατών στον ελλαδικό χώρο. Αργότερα και σταδιακά επεκτάθηκαν στην Κάτω Ιταλία αλλά και στην Βόρεια Αφρική και τη Σαρδηνία. Με τον όρο «Σαρακηνοί», οι Έλληνες συνήθιζαν να περιγράφουν όλους τους Άραβες μουσουλμάνους. Η λέξη προέρχεται από τον όρο «σαρκεγίν», που στα αραβικά σημαίνει Ανατολή. Τι σχέση όμως έχουν με τις εξωτικές παραλίες της Ελλάδας;
Πρόκειται για παραλίες από τις οποίες πέρασαν χρησιμοποιώντας τες είτε ως ορμητήριο είτε ως καταφύγιο. Αυτό που έχει μείνει πλέον είναι το όνομα Σαρακήνικο σε αυτές τις παραλίες της Ελλάδας θυμίζοντας τα γεγονότα που συνέβησαν πολύ παλιά. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για εξωτικές παραλίες με σπάνια ομορφιά.
Είναι διασκορπισμένες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, από την Μήλο μέχρι την Πάργα και την Ελαφόνησο.
Δείτε κάποιες από αυτές...
Σαρακήνικο Μήλου
Ίσως το πιο γνωστό Σαρακήνικο της Ελλάδας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Μήλου, περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα. Πρόκειται για μια μικρή ακρογιαλιά που περιβάλλεται από ηφαιστειογενείς ολόλευκους βράχους, καθιστώντας το τοπίο απόκοσμο και μοναδικό. Το σημείο πήρε το όνομά της από τους σαρακηνούς πειρατές που χρησιμοποιούσαν το μέρος ως καταφύγιο. Λέγεται πως οι Σαρακηνοί, έδεναν τα πλοία τους στις σπηλιές γύρω από την θάλασσα, για να είναι προστατευμένα από τα κύματα και τον αέρα, ενώ κοιμούνταν στις εσοχές των βράχων δίπλα στην ακρογιαλιά.
Σαρακήνικο Πάργας
Ακόμη μια μαγευτική, εξωτική παραλία της Πάργας η οποία βρίσκεται μετά το χωριό Αγιά. Πήρε το όνομά της από την δράση των Σαρακηνών ενώ η τοπική παράδοση αναφέρει, πως οι πειρατές κατέληξαν εκεί, ύστερα από μια ξαφνική καλοκαιρινή φουρτούνα που κατέστρεψε το πλοίο τους. Τότε, μάλιστα, ζήτησαν βοήθεια από τους κατοίκους της περιοχής, παριστάνοντας τους άτυχους ναυτικούς εμπόρους. Οι κάτοικοι τους λυπήθηκαν, δέχτηκαν να τους βοηθήσουν και τους προσκάλεσαν σε ένα γάμο που θα γίνονταν δύο μέρες μετά.
Σαρακήνικο στην Ελαφόνησο
Στην Λακωνία σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τον οικισμό της Ελαφονήσου, στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκονται οι δίδυμες παραλίες του Σίμου (μικρή παραλία) και του Σαρακήνικου (μεγάλη παραλία ή Τσερατσίνικο για τους ντόπιους). Η παραλία του Σαρακήνικου χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο από τους Σαρακηνούς, από τους οποίους και έλαβε την ονομασία του. Ο Όρμος του Σαρακήνικου (ή Τσερατσίνικου) ή Porto di Cervi των χαρτογράφων, αποτέλεσε καταφύγιο άγριων Κιλίκων, Σαρακηνών, Τούρκων, Μπαρμπαρέζων, Μαλτέζων, Ιπποτών, Άγγλων, Γάλλων, Μανιατών κ.α. πειρατών και κουρσάρων.
Σαρακήνικο Εύβοιας
Στη νοτιανατολική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας και σε υψόμετρο 93 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται ένας μικρός οικισμός που ονομάζεται «Σαρακήνικο». Η ονομασία του οικισμού προέρχεται από τους Σαρακηνούς πειρατές που χρησιμοποιούσαν την περιοχή ως κρησφύγετο. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου λέγεται πως ήταν το οχυρό τους και το μέρος που έκρυβαν τα λάφυρά τους. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η μικρή βραχονησίδα κάτω από τον οικισμό ονομάστηκε «Ξεροκάραβος«, γιατί οι προσευχές των κατοίκων κατάφεραν να πετρώσουν το πειρατικό καράβι που ταξίδευε για να κάνει επιδρομή.
Σύβοτα: Η παραλία που είναι Πισίνα όνομα και πράγμα