Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη πλατείες άλλες πιο μικρές. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι στην Ελλάδα βρίσκεται και η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων. Και μάλιστα δεν είναι στην Αθήνα αλλά σε ένα νησί. Ο λόγος για την Σπιανάδα στην Κέρκυρα. Εκτός, μάλιστα, από το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων είναι και 27η θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου.
Η ελληνική πλατεία που είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων
Η Σπιανάδα της Κέρκυρας έχει εμβαδόν 84.000 τετραγωνικά μέτρα και είναι μοναδική στην Ελλάδα για το μέγεθος και την ομορφιά της. Είναι, φυσικά, η αγαπημένη πλατεία των Κερκυραίων, η οποία διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην ιστορία της Κέρκυρας. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν, επίσης, είναι ότι η δημιουργία της δεν οφείλεται σε λόγους αισθητικής ή πολεοδομικούς. Στην πραγματικότητα οφείλεται σε λόγους αμυντικούς και πολεμικής τακτικής των Ενετών. Η διαμόρφωση της έγινε για να υπάρχει ευρύ πεδίο δράσης και ορατότητας για τους αμυνόμενους στην ακρόπολη. Επίσης έπρεπε να έχει ικανή απόσταση ανάμεσα ανάμεσα στο Φρούριο και στην πόλη.
Αυτός ο χώρος, λοιπόν, άρχισε να διαμορφώνεται από τους Ενετούς το 1516 και να δημιουργείται η πλατεία με την πρώτη της μορφή. Πρώτος όμως που καθιέρωσε τα ακριβέστερα όρια,επεκτείνοντας τον ελεύθερο χώρο που προϋπήρχε και απαγορεύοντας την ανοικοδόμηση,ήταν ο Michele Sam-micheli το 1537.
Ωστόσο, η τελική διαμόρφωση της πλατείας με την επέκταση και πάλι των ορίων και την κατεδάφιση όλων των οικοδομών που υπήρχαν στο χώρο αυτό, έγινε το 1628. Σε διάφορα χαρακτικά του 16ου και 17ου αιώνα διακρίνεται πολύ χαρακτηριστικά ο ακάλυπτος χώρος της πλατείας. Αν έχεις πάει στην Κέρκυρα θα έχεις παρατηρήσει τη μικρή λεωφόρο Στρατηγού Βίκτορος Δουσμάνη. Αυτή οδηγεί στην είσοδο του φρουρίου και χωρίζει την Σπιανάδα σε δύο μέρη. Το βόρειο που ονομάζεται Κάτω Σπιανάδα ή Πλατεία Γεωργίου Α’ και το νότιο Άνω Σπιανάδα ή Πλατεία Ενώσεως. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη.
Σπιανάδα: Από πού προέρχεται το όνομα της πλατείας
Το όνομα Σπιανάδα προήλθε από το Ιταλικό spianare το οποίο σημαίνει επιπεδώνω και επειδή για τους αμυντικούς λόγους που προαναφέραμε κατεδαφίστηκαν όλες οι οικοδομές που υπήρχαν εκεί και ισοπεδώθηκε κάθε λόφος ή ανώμαλη επιφάνεια, έγινε η πλατεία επίπεδη (spianata), με τον καιρό όμως οι κάτοικοι με παραφθορά καθιέρωσαν την ονομασία Σπιανάδα.
Την οριστική της μορφή άρχισε να παίρνει η Πλατεία στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ την τελική στις αρχές του 20ου αιώνα. Τότε ανακατασκευάστηκε με δαπάνη του κληροδοτήματος Ναπολέοντος Ζαμπέλη και κατασκευάστηκε και το κιόσκι των συναυλιών το γνωστό Πάλκο της Μουσικής.
Η Σπιανάδα, η ελληνική πλατεία που είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων είναι ένα πραγματικό στολίδι του νησιού. Γοητεύει όποιον βρεθεί εκεί. Αν κάνεις ένα ταξίδι στην Κέρκυρα, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να κάνεις μια στάση στη Σπιανάδα για να θαυμάσεις αυτή την ομορφιά.
Με πληροφορίες από το βιβλίο του Γιώργου Χ. Σουρτζίνου: ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ, Γλωσσικές Μαρτυρίες στην Ιστορική Διαδρομή της Κέρκυρας
Θήβα: Το θρυλικό λιμάνι που δεν έχει αγγίξει ο χρόνος