Παύλιανη. Βρίσκεται στην καρδιά της ορεινής Φθιώτιδας, εκεί όπου ξεκινά ο υπέροχος Εθνικός Δρυμός της Οίτης, τον τόπο των μαγισσών, και τα τελευταία χρόνια θέλγει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες χάρις στο ευφάνταστο και ευρηματικό πάρκο αναψυχής που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε Άνω και Κάτω Παύλιανη. Γραφική και «γενναιόδωρη» σε πράσινο -και πιο από όλα σε έλατα- αλλά και με ωραία μονοπάτια, χαρίζει την επιλογή στους επισκέπτες να μείνουν αν το επιθυμούν σε προσεγμένες φάρμες, Η Παύλιανη, απέχει λιγότερο από τρεις ώρες από την πρωτεύουσα -207 χιλιόμετρα- και παντρεύει ένα προσεγμένο και έντονα καλλιτεχνικό τοπίο με το έντονο πράσινο.
Ταξίδι στα Άγραφα: Μία από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές της Ελλάδας 〉
Οργανώστε μια εκδρομή στην Παύλιανη
Είναι χτισμένη στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Οίτης σε υψόμετρο 1.040 μέτρων. Μία θεωρία για την ονομασία του χωριού αναφέρει ότι το όνομά της το οφείλει στους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου. Σύμφωνα με την πιο πιθανή εκδοχή όμως, η ονομασία οφείλεται σε σλαβική ονομασία. Αρχικά το χωριό ήταν χτισμένο σε μια τοποθεσία με χαμηλότερο υψόμετρο, εκεί περίπου όπου τώρα βρίσκεται το χωριό Οίτη.
Στα στενά της Άνω Παύλιανης, θα πέσετε πάνω σε ζωγραφιές και σκίτσα που έχουν αναζωογονήσει τοίχους, κάδους σκουπιδιών αλλά κι εγκαταλελειμμένα σπίτια Το σκηνικό που περιβάλλει όλο το χωριό είναι ούτως ή άλλως πανέμορφο, με τα Βαρδούσια, την Οίτη και την Γκιώνα να το αγκαλιάζουν απλό όλες τις μεριές. Όσο για τον ίδιο τον οικισμό, τον τόνο δίνουν τα γραφικά πετρόχτιστα σπιτάκια με τις καμινάδες τους. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Παύλιανη ανεβαίνει διαρκώς στην προτίμηση του κοινού στην Eλλάδα, χάρις στο φυσικό Πάρκο Αναψυχής που δημιουργήθηκε στις πηγές του Aσωπού.
Θερμοπύλες: Πού βρίσκεται το στενό που έγινε η ιστορική μάχη και πώς είναι σήμερα 〉
Εκδρομή στο πανέμορφο πάρκο στην Παύλιανη
Η εκδρομή μέσα στο πανέμορφο πάρκο στην Παύλιανη ξεκινάει από το μαγευτικό μονοπάτι το οποίο περιβάλλεται από αιωνόβια δέντρα και καταπράσινα νερά. Πρώτη στάση το Μουσείο Υδροκίνησης, ένα πέτρινο κτιριακό συγκρότημα. Εδώ θα δείτε το Νεροπρίονο, τον Νερόμυλο, το Μαντάνι και τη Νεροτριβή.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή θα φτάσετε μέχρι την κοίτη του Ασωπού ποταμού, όπου μπορείτε να θαυμάσετε το τοπίο κάτω από τον πυκνό ίσκιο που ρίχνουν τα πλατάνια, οι καρυδιές και οι καστανιές. Σημειώστε πως το πάρκο έχει και πολλά άλλα ωραία- από αιώρες, ξυλοκρέβατα, φωλιές και τελεφερίκ πάνω από το ποτάμι, μέχρι μουσικές γέφυρες αλλά και τούνελ, μυστικά μονοπάτια κι ευφάνταστες πινακίδες με πληροφορίες και οδηγίες καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Αν έχετε μαζί σας παιδιά εδώ είναι το ιδανικό σημείο για να τα φέρετε!
Από την Παυλιάνη ξεκινούν και άλλες, πολλές διαδρομές για πεζοπορία. Μια από αυτές, η διαδρομή, 50 λεπτών πεζοπορίας, η οποία οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή 550 κιλών σιδήρου και ειδικών λαμών αλλά και 800 ωρών οικειοθελούς εργασίας, η οποία δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2019. Και υπάρχει ακόμα το μονοπάτι μέχρι τον υδροβιότοπο Τζιρού.
Εκδρομή στην Παύλιανη σημαίνει και εξαιρετικές επιλογές για φαγητό- σημειώστε την Λίτσα -σερβίρει θεσπέσιο λουκάνικο και παραδοσιακό τυρόψωμο- αλλά και την παραδοσιακή Ρουμελιώτικη ταβέρνα του Καπετανάκη. Καλές επιλογές είναι και η ταβέρνα του Κατσίμπα αλλά και η Μικρή Αυλή.
Ακόμα, στο κοντινό και πανέμορφο χωριό Αθανάσιος Διάκος -στα 28χιλιόμετρα- μπορείτε να καθίσετε και στη ταβέρνα Το Μετερίζι που ανάμεσα στα άλλα σερβίρει πεντανόστιμα μανιτάρια σχάρας, παραδοσιακή φασολάδα και μοσχαρίσια μπριζόλα.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Αγόριανη: Το χωριό-έκπληξη στη σκιά της Αράχωβας
Αιδηψός: Για να την επισκέπτονταν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, κάτι ήξεραν