Οι ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου μας προσφέρουν την δυνατότητα να ταξιδέψουμε σε άλλες εποχές, μιας Ελλάδας που έχει περάσει. Περιοχές, γειτονιές αλλά και ολόκληρες πόλεις έχουν μεταμορφωθεί και λίγα πράγματα μένουν πλέον να θυμίζουν το πώς ήταν στο παρελθόν. Μια ασπρόμαυρη ταινία που δείχνει μια ολόκληρη πόλη εντελώς διαφορετική είναι η ταινία «Μην είδατε τον Παναή» με τον Θανάση Βέγγο η οποία είναι γυρισμένη στη Χαλκίδα. Μια Χαλκίδα του 1965 που έχει αλλάξει πλέον ριζικά. Παρακολουθώντας κανείς την ταινία, μπορεί ωστόσο να εντοπίσει κεντρικά κτήρια - ορόσημα που υπάρχουν ακόμη και σήμερα.
Πώς είναι σήμερα η παραλία Σταυρός στην Κρήτη όπου γυρίστηκε η θρυλική ταινία Αλέξης Ζορμπάς
Μην είδατε τον Παναή: Η υπόθεση της ταινίας
Ο Φάνης και ο Παναής είναι δύο γκαρσόνια που δουλεύουν σε ένα εξοχικό κέντρο από το οποίο αναγκάζονται να φύγουν άρον - άρον. Ο λόγος; Ένα τηλεφώνημα από την πρώην σύντροφο του Φάνη (Ανδρέα Μπάρκουκη) η οποία τον ενημερώνει ότι ο νυν της, χασάπης στο επάγγελμα κινείται προς το κέντρο που εργάζεται με σκοπό να σκοτώσει το γκαρσόνι που δουλεύει εκεί. Ο Παναής, δηλαδή ο Θανάσης Βέγγος, μόλις μαθαίνει ότι ο χασάπης δεν ξέρει ποιος είναι ο Φάνης, φοβούμενος για τη ζωή του το έβαλε μαζί με τον Φάνη στα πόδια.
Στο τρένο προς Χαλκίδα το οποίο αποφασίζουν να πάρουν, συναντούν την Μιράντα η οποία ταξιδεύει με τον πατέρα της και τη θεία της και όλοι μαζί συνεχίζουν να κάνουν παρέα και μετά την άφιξή τους στη Χαλκίδα. Ο Φάνης και η Μιράντα, μάλιστα, θα αναπτύξουν δεσμό. Εκεί, οι δύο φίλοι θα πιάσουν δουλειά σε ένα ξενοδοχείο στο οποίο όμως αργότερα θα φτάσει και η πρώην σύντροφος του Φάνη, με την κατάσταση να περιπλέκεται περισσότερο.
Το τέλος είναι χαρούμενο για όλους εκτός από τον... Παναή που θα παντρευτεί την θεία της Μιράντας και την πρώτη νύχτα του γάμου θα πηδήξει από το μπαλκόνι φωνάζοντας: «Μην είδατε τον Παναή!».
Μην είδατε τον Παναή: Η ταινία που μας ταξιδεύει στη Χαλκίδα μιας άλλης εποχής
Βλέποντας τα πλάνα από την ταινία «Μην είδατε τον Παναή», η Χαλκίδα είναι αγνώριστη. Περιορισμένη ρυμοτομία, σπίτια και καταστήματα πιο μακριά από τη θάλασσα και πιο αραιή δόμηση. Υπάρχει κάτι, ωστόσο, που υπήρχε και το 1965 και σήμερα και δεν είναι άλλο από το ξενοδοχείο που εργάζονταν οι δύο φίλοι, το σημερινό Lucy Hotel. Στα πλάνα φαίνεται από μακριά να ξεχωρίζει για το μέγεθός του, όπως συμβαίνει και σήμερα, επισκεπτόμενος κανείς τη Χαλκίδα ή βλέποντας φωτογραφίες από το παρελθόν.
Αυτό που έχει αλλάξει σίγουρα είναι τα δεκάδες καταστήματα που έχουν φτιαχτεί γύρω του και μπροστά του όπως έγινε εξάλλου και σε ολόκληρη τη Χαλκίδα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς και την αύξηση του πληθυσμού από τότε έως σήμερα στην περιοχή για να αναλογιστεί πόσο αυξήθηκαν οι ανάγκες σε υπηρεσίες και καταστήματα.
Το 1965 ο πληθυσμός της Χαλκίδας ήταν περίπου 30.000 κάτοικοι ενώ σήμερα υπολογίζεται στους 60.000 δηλαδή τους διπλάσιους. Η Χαλκίδα αποτελεί πλέον δημοφιλή προορισμό για μονοήμερη εκδρομή και όχι μόνο.
Προσφέρει στον επισκέπτη ευκαιρία για χαλαρές στιγμές δίπλα στη θάλασσα, καλό φαγητό και προσιτές τιμές. Είναι σίγουρα η πόλη της Εύβοιας που δεν βαριέσαι ποτέ να επισκέπτεσαι!
Ταξίδια στην Ελλάδα
«Η κυρά μας η μαμμή»: Πού ήταν η Λεστινίτσα που γυρίστηκε η θρυλική ελληνική ταινία
Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός: Το ξενοδοχείο «φάντασμα» που κάποτε πρωταγωνίστησε στην ταινία
«Χτυποκάρδια στο Θρανίο»: Ποιο είναι σήμερα το σχολείο που γυρίστηκε η ταινία το 1963