Σε ένα σημείο μερικά μόνο μίλια έξω από το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να αντικρίσει κανείς ένα σκηνικό πολύ διαφορετικό που ίσως δεν έχει φανταστεί. Ένα νησί που έχει γύρω του ένα θέαμα παράξενο. Ένα νεκροταφείο ναυαγίων. Κι όμως αν δεις τις εικόνες από ψηλά θα καταλάβεις για ποιο λόγο το αποκαλούν έτσι. Είναι το Ταλαντονήσι, όπως συνηθίζουν πλέον να το αποκαλούν και πραγματικά η ιστορία του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαβάσεις λίγες πληροφορίες γι' αυτό και να συνδυάσεις όσα έμαθες από την εικόνα που αντικρίζεις από εκεί. Αυτή η βραχονησίδα ανάμεσα στη Σαλαμίνα και την Ψυττάλεια σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη αν μάθεις την ύπαρξή της. Αλλά και γιατί την αποκαλούν νεκροταφείο των ναυαγίων. Τα νερά γύρω από τη βραχονησίδα το μαρτυρούν.
Ο μεγάλος δρόμος της Αθήνας που κάποτε ήταν γεμάτος φοινικόδεντρα
Ταλαντονήσι: Το άγνωστο νεκροταφείο των ναυαγίων δίπλα στην Αθήνα
Αρχικά να πούμε από πού προέρχεται η ονομασία της βραχονησίδας και γιατί λέγεται Ταλαντονήσι. Το όνομα του νησιού οφείλεται στη μυθολογική ηρωίδα Αταλάντη, και αυτό το όνομα φέρει από τον 5ο π.Χ. αιώνα τουλάχιστον. Είναι πολύ πιο πιθανό και η παρακείμενη πόλη της Αταλάντης να πήρε το όνομα της από το νησί, παρά να συνέβη το αντίθετο. Υπάρχουν αναφορές που λένε ότι κατά μεγάλη πιθανότητα το νησί αρχικά αποτελούσε κομμάτι της στεριάς, που από κάποια φυσική αιτία όπως για παράδειγμα έναν σεισμό να αποκόπηκε. Η πρώτη ιστορική αναφορά για το Αταλαντονήσι, απαντάται στο Θουκυδίδη, που αναφέρει ότι το 431 π.Χ. οι Αθηναίοι, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, οχύρωσαν το νησί και κατασκεύασαν φρούριο, ώστε να προστατευτούν οι ακτές της Εύβοιας από τους Λοκρούς πειρατές.
Το 426 π.Χ. όμως τα οχυρωματικά αυτά έργα γκρεμίστηκαν από σεισμό, που πιθανώς προκλήθηκε με επίκεντρο το ρήγμα της Αταλάντης.
Κατά την μετά Χριστόν εποχή, αναφορές για το Αταλαντονήσι δεν υπάρχουν μέχρι το 1821. Το νησί αποτέλεσε καταφύγιο των κατοίκων της Αταλάντης και ορμητήριο των επαναστατών κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Τον χειμώνα του 1821 ο τουρκικός στρατός υπό τους Ομέρ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ περνώντας από την Αταλάντη, αιχμαλωτίζει τους κατοίκους της και καίει όλα τα σπίτια. Όσοι κατάφεραν να σωθούν, κατάφυγαν για ασφάλεια στο Αταλαντονήσι και διέμεναν σε σκηνές και καλύβες. Το επόμενο έτος πανώλη θα πέσει στο Αταλαντονήσι.
Πολύ κοντά στο νησί βρίσκεται η νησίδα του Αγ. Νικολάου και άλλη μία -επίσης μικρή- νησίδα το Πρασονήσι.
Μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο από το κανάλι Up Drones του Youtube πώς είναι σήμερα το νησί που αποτελεί νεκροταφείο των ναυαγίων.
Πώς μετατράπηκε σε νεκροταφείο των ναυαγίων
Από τη δεκαετία του 1960 και μετά η Αταλάντη χρησιμοποιήθηκε ως ερημητήριo εγκαταλελειμμένων πλοίων. Για αρκετά χρόνια ξεχώριζε το μισοβυθισμένο κρουαζιερόπλοιο Melody, που χρησιμοποιήθηκε στα πλάνα του βίντεο κλιπ για το τραγούδι Πηνελόπη του Μιλτιάδη Πασχαλίδη. Σημαντικό κινηματογραφικό ρόλο διαδραμάτισε και στην ελληνική ταινία «Μεταίχμιο» του 1994.
Άλλο σημαντικό ναυάγιο, ίσως το πιο λησμονημένο, αφορά το οχηματαγωγό ΑΙΓΑΙΟΝ (πρώην ARTEVELDE) το οποίο ρυμουλκήθηκε το 1996 στη βραχονησίδα για λόγους ασφαλείας, ύστερα από πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια εργασιών του στην Δραπετσώνα. Το ατύχημα στοίχισε τη ζωή στον εργάτη Ανδρέα Στέφο. Λίγες ώρες μετά την μεταφορά του στην Αταλάντη πήρε κλίση και βυθίστηκε όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.
Διαβάστε επίσης:
Παλιά Αθήνα: Όταν η Πλατεία Συντάγματος έμοιαζε με μεγάλο χωράφι
Η «τρύπια εκκλησία» σε σπηλιά της Αττικής που λίγοι γνωρίζουν
Πώς είναι σήμερα οι δρόμοι που οδηγούσε το ποδήλατό του ο Ζήκος