Τα Φιδάκια που δεν τα φοβάσαι αλλά σου κλέβουν την καρδιά

Ένα ξεχωριστής ομορφιάς μέρος της Ελλάδας

Καρπενήσι

Κάτι που κάνει ακόμη πιο ξεχωριστά τα μέρη της Ελλάδας είναι τα ιδιαίτερα ονόματα που έχουν πολλά από αυτά. Και ενώ για άλλα είναι γνωστή η προέλευση, υπάρχουν κάποια που δεν έχει ερμηνευθεί πλήρως και σωστά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα Φιδάκια. Ο λόγος για ένα χωριό στην Ευρυτανία, κοντά στο Καρπενήσι, που δεν χρειάζεται να σου προκαλεί φόβο καθώς το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να σου κλέψει την καρδιά από την πρώτη στιγμή που θα πας εκεί. Ένα υπέροχο τοπίο και ένα ήρεμο σκηνικό σε συνδυασμό.

Τα Φιδάκια που δεν τα φοβάσαι αλλά σου κλέβουν την καρδιά

Τα Φιδάκια είναι ένα αρκετά ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας και συγκεκριμένα του Δήμου Καρπενησίου. Έχει χτιστεί σε υψόμετρο 920 μέτρων στις πλαγιές του όρους Χελιδώνα και είναι πραγματικά ένας πολύ όμορφος οικισμός. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η αρχιτεκτονική και η αισθητική των σπιτιών. Ιδιαίτερα το πολεοδομικό του σχήμα το καθιστά πολύ ξεχωριστό από τους υπόλοιπους οικισμούς της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί έναν ανακηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό.

Όσον αφορά τον πληθυσμό του, δεν πρόκειται για ένα μεγάλο χωριό καθώς εκεί ζουν λιγότεροι από 30 κάτοικοι. Η μεγάλη μείωση πληθυσμού έγινε κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960 λόγω της μαζικής μετανάστευσης οικογενειών του χωριού στην Αμερική. Ωστόσο, πλέον ο πληθυσμός είναι σταθερός.

Και ενώ μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι το όνομα προέρχεται από τα πολλά φίδια που ζουν στο χωριό, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η προέλευση της συγκεκριμένης ονομασίας είναι άγνωστη ενώ μπορεί να το δεις κάπου γραμμένο και Φειδάκια. Τα ευρήματα, πάντως, έχουν δείξει ότι η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα. Αν πάει κανείς στο ψηλότερο σημείο του χωριού, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν υπολείμματα αρχαίας εγκατάστασης. Λέγεται, κατά μία εκδοχή ότι στην περιοχή βρισκόταν η Αρχαία Οιχαλία πρωτεύουσα των Ευρυτάνων.

Απόδραση στο Καρπενήσι

Αν βρεθείς κάποια στιγμή στα Φιδάκια, το πιθανότερο είναι ότι θα έχεις περάσει και μάλλον μείνει στο Καρπενήσι. Αποτελεί τον απόλυτο φυσιολατρικό προορισμό ενώ ενδείκνυται και για πολλές δραστηριότητες. Από αναρρίχηση μέχρι rafting, ανάλογα με την αδρεναλίνη που θες να νιώσεις.

Αν πάλι θες να κάνεις απλές πεζοπορικές διαδρομές και βόλτες για να χαλαρώσεις, η περιοχή ενδείκνυται και γι’ αυτό. Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για περισυλλογή και ξεκούραση μακριά από τη βουή της καθημερινότητας.

Μην χάσεις: Να κάνεις μια βόλτα μέχρι τη Λίμνη των Κρεμαστών. Θα γεμίσεις τα πνευμόνια σου οξυγόνο και το μυαλό σου πανέμορφες εικόνες. Η ξεχωριστή αυτή λίμνη της περιοχής θα σε κατακτήσει με τα γαλήνια νερά της και την σπάνια ομορφιά της.

Και φυσικά Καρπενήσι χωρίς καλό φαγητό δεν γίνεται. Και κυρίως κρέας και ντόπιες παραδοσιακές συνταγές. Τοπικές πίτες, λουκάνικα και ποταμίσια πέστροφα είναι τα βασικά που πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμά σου πριν φύγεις από εκεί. Μέχρι την επόμενη φορά που θα επιστρέψεις. Και μάλλον δε θα αργήσεις να το κάνεις…

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Costas78

Διαβάστε επίσης:

Το μεγαλειώδες φρούριο της Ελλάδας και ο θρύλος με τον δράκο

Καλάμι: Το άλλοτε ζωντανό χωριό που πλέον το αποκαλούν και χωριό-φάντασμα

Ο άγνωστος… Ντολμάς της Ελλάδας και η ιστορική σημασία του