Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός, «όρος υψηλόν τε και όρθιον» κατά τον Στράβωνα, ο Ταΰγετος δεν μπορεί παρά να σου προκαλεί δέος όταν τον αντικρίζεις και γνωρίζεις τα χωριά του. Αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, έχοντας μήκος περίπου 115 χιλιόμετρα είναι ένας ορεινός όγκους που κρύβει πολλά καλά σημεία για αποδράσεις από αυτές που δεν χωράνε σε ένα σαββατοκύριακο.
Μονοπάτια, φαράγγια, πέτρινα γεφύρια, έλατα, μοναδικές διαδρομές και μικρά ποτάμια… Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την εικόνα του Ταϋγέτου. Σου παρουσιάζουμε μερικά από τα χωριά του «Τρούλου του Μοριά» που πρέπει να γνωρίσεις από κοντά…
Γεωργίτσι: Το μπαλκόνι του Ταϋγέτου
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το χωριό το αποκαλούν «το μπαλκόνι του Ταϋγέτου». Θα το βρεις Στη βορειοανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, κοντά στα σύνορα της Λακωνίας με την Αρκαδία. Η υπέροχη θέα του σε μεγάλο μέρος της πεδιάδας της Σπάρτης οφέλειται σε μεγάλο βαθμό, στο υψόμετρό του που φτάνει τα 970 μέτρα. Φημίζεται, επίσης, για το δάσος με τις καστανιές πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού. Κάνοντας βόλτα στο χωριό θα δεις επίσης γραφικά, πετρόχτιστα σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές. Σου δίνουν την αίσθηση ενός αυθεντικού ορεινού χωριού. Παρ' όλο που το Γεωργίτσι δεν είναι ανεπτυγμένο τουριστικά, αν το επιλέξετε για την απόδραση θα βρεις την θαλπωρή που θες στο ξενοδοχείο και τον ξενώνα του.
Απόσταση από την Αθήνα: 217 χιλιόμετρα
Λογκανίκος: Στη σκιά του δάσους
Πηγή φωτογραφίας: www.loganikos.gr
Θα φτάσεις σε υψόμετρο 750 μέτρων, για να συναντήσεις αυτό το μοναδικής ομορφιάς χωριό. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Λακωνίας, στα σύνορα με το νομό Αρκαδίας. Εκεί που ο Ταΰγετος πλησιάζει τον Πάρνωνα. Χτισμένο στη σκιά του βυζαντινού του κάστρου, από το οποίο δεν σώζονται σήμερα παρά λίγα απομεινάρια. Πάνω από το χωριό στέκει ένα από τα ωραιότερα δάση της Ελλάδας. Το όρος Ταΰγετος δεσπόζει αγέρωχα και επιβλητικά σε ένα χωριό κόσμημα. Εκτός από το φυσικό του κάλλος ξεχωρίζει επίσης για τις επτά βυζαντινές εκκλησίες του εκ των οποίων η μία, ο Άι-Γιώργης, χρονολογείται από το 1374 και θεωρείται μία από τις αρχαιότερες του Ταΰγετου. Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας, να θυμάσαι ότι το μονοπάτι που σκαρφαλώνει στα ερείπια του κάστρου, περνώντας πρώτα από τον Άγιο Δημήτριο και τη Γέννηση της Θεοτόκου είναι καταπληκτικό αλλά δύσβατο.
Απόσταση από την Αθήνα: 208 χιλιόμετρα
Καστόρι: Ο βόρειος Ταΰγετος στα καλύτερά του
Πηγή φωτογραφίας: tokastori.wordpress.com
Εκεί χτυπά η καρδιά του βόρειου Ταΰγετου. Έχει γίνει γνωστό μεταξύ άλλων χάρη στο φαντασμαγορικό φαράγγι του ποταμού Κάστορα, που ξεκινά δυο βήματα έξω από το χωριό. Εκτός όμως από αυτό, οι κάτοικοι έχουν καταφέρει να του δώσουν έναν τουριστικό αέρα που θα ζήλευαν πολλά χωριά στην Ελλάδα. Οι πλατείες του γεμίζουν με κόσμο που απολαμβάνει τον καφέ στον ήλιο. Τα σπίτια είναι προσεγμένα με τα πολύχρωμα παραθυρόφυλλα και τις τοξωτές αυλόπορτες να τραβούν τα βλέμματα. Το Καστόρι είναι ένα χωριό που το περπατάς με τις ώρες και δε βαριέσαι ποτέ.
Απόσταση από την Αθήνα: 237 χιλιόμετρα
Το Ξηροκάμπι: Το μεγαλύτερο στα νότια
Πηγή φωτογραφίας: Ξηροκάμπι
Το Ξηροκάμπι είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά του Νότιου Ταΰγετου και εντυπωσιάζει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Είναι γνωστό κυρίως για το τοξωτό Ελληνιστικό Γεφύρι του 150 π.Χ. - το μοναδικό της εποχής του που επιβίωσε ως τις μέρες μας. Το γεφύρι ένωνε την αρχαία Σπάρτη με την Καρδαμύλη μέσω της ρωμαϊκής οδού. Τα νερά του χειμάρρου Ρασίνα κυλούν μέχρι σήμερα ορμητικά από κάτω του. Αν βρεθείς εκεί καλοκαίρι, μπορεί να είσαι τυχερός και να δεις στο αμφιθέατρο δίπλα του θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
Απόσταση από την Αθήνα: 264 χιλιόμετρα
Πήλιο: Τα χωριά που πρέπει να επισκεφτείς έστω και μία φορά