Ελληνικά χωριά όπως Τα Μάρκου, πάντα μας εκπλήσσουν με τις ιστορίες που έχουν να διηγηθούν και τα όσα παράξενα μπορεί να δει κανείς εκεί. Άλλα μεγαλύτερα ή μικρότερα με περισσότερο ή λιγότερο κόσμο. Και κάποια δίχως καθόλου κατοίκους. Κάποτε γνώρισαν ζωή αλλά πια κανείς δεν είναι εκεί να το υπενθυμίσει. Ένα τέτοιο χωριό βρίσκεται στη Χίο. Έχει παράξενο όνομα. Και είναι πλέον εγκαταλελειμμένο. Για να δούμε την ιστορία του...
Τι σημαίνουν και πώς βγήκαν 21 ονόματα ελληνικών νησιών
Τα Μάρκου: Το χωριό που δεν έχει ούτε έναν κάτοικο
Ο λόγος, όπως είπαμε, για το χωριό Τα Μάρκου που όταν τον βλέπεις ειδικά από ψηλά αντιλαμβάνεσαι ότι πια τον έχει κυριεύσει η φύση και λίγα πράγματα έχουν απομείνει να σου θυμίζουν ότι κάποτε εκεί υπήρξε ζωή και κάτοικοι. Ένα ερειπωμένο και ερημωμένο χωριό μιας άλλης εποχής που σου προκαλεί διάφορα συναισθήματα όταν γνωρίσεις λεπτομέρειες γι' αυτό. Η ιστορία του χάνεται πολύ πίσω στους αιώνες.
Τον μεσαιωνικό οικισμό, λοιπόν, Τα Μάρκου θα ακούσεις να τον αποκαλούν επίσης Τ' Αμάρκον, Αμάρκου και Αμαρκώ και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Χίου. Είναι ένα ξεχασμένο πλέον ελληνικό χωριό το οποίο πια είναι γνωστό στους Χιώτες για το γεγονός ότι μοιάζει με χωριό φάντασμα. Κανένα ίχνος ζωής δεν μαρτυρά τη ζωή που είχε αυτό το όμορφο χωριό σε μια τόσο ξεχωριστή τοποθεσία. Και μιλάμε για μια ξεχωριστή τοποθεσία λόγω φυσικού κάλους και βλάστησης σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Πισπιλούντα που είναι περισσότερο γνωστή.
Και δεν είναι απλά η απόσταση που είναι κοντινή μεταξύ τους αλλά το γεγονός ότι κάποτε ήταν ένα σαν κοινότητα. Ωστόσο, το χωριό Τα Μάρκου δεν είχε την τύχη της Πισπιλούντας και πια δεν έχει ούτε έναν κάτοικο. Και έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τότε που έχει να δει ζωή. Συγκεριμένα, το χωριό ερήμωσε και εγκαταλείφθηκε μια για πάντα το 1928. Μέχρι τότε ζούσαν εκεί περίπου 140 κάτοικοι.
Πώς πήρε όμως αυτό το όνομα και τι σημαίνει; Είναι κατάλοιπο από τους Μαονείς που κάποτε το διηκούσαν. Κάποτε ο κάθε οικισμός έπαιρνε το όνομα ενός ιδιοκτήτη του. Πολλοί πύργοι, αρχοντικά και κτήματα στη Χίο είναι ακίνητα του βασιλικού οίκου Μάρκου που έδωσε το όνομα στον οικισμό.
Η ιστορία του μέχρι την εγκατάλειψη
Ο έρημος οικισμός Τα Μάρκου έχει ένα κοινό με τα υπόλοιπα (περισσότερα) χωριά της Χίου. Η κατασκευή του και η κατοίκησή του αποτέλεσε ουσιαστικά μέρος των οχυρωματικών έργων της Βόρειας Χίου. Το σημείο ήταν κατάλληλο για έλεγχο της περιοχής και για να μην μπορεί κάποιος να το προσεγγίσει εύκολα. Στην ουσία ολόκληρο το χωριό απλωνόταν γύρω από τον πύργο και υπήρχαν επίσης και άλλα μικρότερα πυργάρια. Αυτό που επίσης δεν μπόρεσε να διασωθεί αυτούσιο ήταν οι δύο ναοί αφιερωμένοι στην Παναγία και η μια εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Διάφορα ιστορικά γεγονότα σημάδεψαν το χωριό που πλέον δεν έχει ούτε ένα κάτοικο και ένα από αυτό ήταν η κατάληψή του από τους Γενουάτες το 1346.
Τα εντυπωσιακά τείχη του χωριού
Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει στο χωριό - φάντασμα της Χίου είναι τα τείχη του και οι πύργοι. Μπορεί κανείς να διακρίνει ακόμη και σημείο όπου υπήρχε μοναστήρι παρά το γεγονός ότι η εγκατάλειψη αγγίζει έναν αιώνα. Σήμερα αυτά τα τείχη και μέρος των πύργος στέκονται βουβά να θυμίζουν ότι κάποτε εκεί υπήρχε ζωή. Το ίδιο και οι τοίχοι κάποιων σπιτιών και των σπιτιών που άλλοτε ήταν γεμάτα ζωή, γέλια, φωνές και κλάματα. Η εικόνα από ψηλά μιλάει από μόνη της.
Δείτε το βίντεο από το κανάλι Chiosphotos.gr του YouTube