Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης είναι ένας από τους πιο πιο σημαντικούς και συνάμα αναγνωρίσιμους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τα κατορθώματά του, πολλά. Ο Γ. Καραϊσκάκης πάντα θα μνημονεύεται καθώς η Ιστορία του έχει χαρίσει χρυσές σελίδες δόξας. Αλλά και μία σελίδα με έντονο μυστήριο. Σκιές που σχετίζονται με το τέλος του και ερωτήματα που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί. Τον σκότωσε χέρι Έλληνα ή πήγε από βόλι Οθωμανού;
Μουσείο Βρέλλη: Τα ελληνικά κέρινα ομοιώματα που συγκλονίζουν
Τα τελευταία λόγια του Γεωργίου Καραϊσκάκη
Ιστορικοί δεν έχουν καταλήξει τι ακριβώς συνέβη - εδώ θα λέγαμε πως δεν έχει αποσαφηνιστεί η ημέρα του θανάτου του. Αν και οι περισσότεροι δίνουν το δυσάρεστο γεγονός ανήμερα της γιορτής του, στις 23 Απριλίου του 1827, υπάρχει και η εκδοχή να έχει συμβεί μία ημέρα νωρίτερα, στις 22 - ίσως γιατί εκείνη τότε δέχτηκε το μοιραίο βόλι. Ο Καραϊσκάκης με τον στρατό του είχε εμπλοκή στην πολιορκία της Ακρόπολης αλλά και στις μάχες που διαδραματίζονταν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά. Τραυματίζεται σοβαρά στη μάχη του Ανάλατου και υποκύπτει μερικές ώρες αργότερα. Κατά τον στρατηγό Μακρυγιάννη που τον επισκέφθηκε στο στρατόπεδό του στο Κερατσίνι, η τελευταία φράση του Καραϊσκάκη ήταν: «Εγώ πεθαίνω όμως εσείς να είσθε μονιασμένοι και βαστήξετε την πατρίδα». Αυτές τις συγκλονιστικές τελευταίες του λέξεις, τις συναντά κανείς στο άγαλμα του ήρωα στο Ζάππειο.
Το άγαλμα που φιγουράρει λίγα μέτρα πριν την Ηρώδου του Αττικού και απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο, διαβάζει κανείς, στο πίσω μέρος της επιβλητικής κατασκευής πως το έργο αυτό στήθηκε με τον οβολό όλων των Ελλήνων το 1966. Η δουλειά του γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρου είναι εξαιρετική.
Στο μπροστινό μέρος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στέκει υπερήφανος και αρματωμένος πάνω στο άλογο του και νομίζεις πως έσμιξαν ξανά, για την ακρίβεια δε χώρισαν ποτέ και μαζί είναι έτοιμοι να ριχθούν σε μία ακόμη μάχη. Και εκεί διαβάζουμε. Ο στρατηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης 1827. «Εγώ πεθαίνω όμως εσείς να είσθε μονιασμένοι και βαστήξετε την πατρίδα». Τα τελευταία λόγια του Γεωργίου Καραϊσκάκη πάντα θα συγκλονίζουν αλλά και θα εμπνέουν.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Λιβαδειά: Εκεί όπου ο Αθανάσιος Διάκος ξεκίνησε την Επανάσταση
«Δεν χαρίζω κάστανα»: Η σχέση με την Ελληνική Επανάσταση και από ποια περιοχή προήλθε