Όσο πιο πολύ εξερευνούμε τα νησιά της Ελλάδας τόσο πιο πολύ ανακαλύπτουμε μαγευτικά τοπία που συνδυάζονται με ενδιαφέρουσα ιστορία. Μια τέτοια ιστορία έχουν και τα Θαλασσινά Μετέωρα της Ελλάδας ή αλλιώς το Κλέφτικο. Ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα τοπία της Ελλάδας και όχι άδικα. Εξάλλου, η ομορφιά του είναι συγκλονιστική και σπάνια. Τα λευκά άγρια βράχια σε συνδυασμό με τα γαλαζοπράσινα νερά δημιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό που ακόμη και στις φωτογραφίες αποτυπώνεται δύσκολα. Από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί, αντιλαμβάνεσαι το γιατί.
Κλέφτικο, τα Θαλασσινά Μετέωρα της Ελλάδας
Αν δεις τους σχηματισμούς των βράχων στο Κλέφτικο της Μήλου, καταλαβαίνεις γιατί αποκαλούν το συγκεκριμένο σημείο Θαλασσινά Μετέωρα της Ελλάδας. Μόλις θα φτάσεις θα αντικρίσεις ένα μεγάλο και επιβλητικό σύνολο εντυπωσιακών ηφαιστειογενών γκριζόλευκων βράχων σε παράξενους και ιδιαίτερους σχηματισμούς. Σαν μια μικρογραφία των Μετεώρων αλλα μέσα στη θάλασσα. Η δύναμη της θάλασσας, ο αέρας και το πέρασμα των αιώνων δημιούργησαν αυτό το μοναδικό σκηνικό αποτελούμενο από κοιλώματα και κρυφές σπηλιές.
Τι σχέση όμως έχει το συγκεκριμένο σημείο της Μήλου με τους πειρατές και γιατί ονομάστηκε έτσι; Το όνομα που έχει το Κλέφτικο οφείλεται στη δράση των πειρατών, οι οποίοι για αιώνες δρούσαν στη θάλασσα του Αιγαίου τρομοκρατώντας ανυποψίαστα εμπορικά πλοία. Οι πειρατές, λοιπόν, είχαν ως ορμητήριο σπηλαιώδεις ακτές στη νότια Μήλο όπως και αυτές που είναι στο Κλέφτικο.
Εκεί κρύβονταν και έστηναν καρτέρι. Όταν εμφανιζόταν κάποιο πλοίο έκαναν την επίθεσή τους και το λεηλατούσαν. Η δράση τους σταμάτησε με την εμφάνιση του ναύαρχου Κανάρη μετά την επανάσταση του 1821 ο οποίος προστάτευε τα νησιά του Αιγαίου από την μάστιγα των πειρατών.
Πώς θα πας στο Κλέφτικο
Τα Θαλασσινά Μετέωρα της Ελλάδας είναι προσβάσιμα μόνο από τη θάλασσα. Μπορείς να πάρεις καραβάκι από τον Αδάμαντα της Μήλου και να προσεγγίσεις το σημείο το οποίο ουσιαστικά είναι πολλές μικρές βραχώδεις παραλίες από τις οποίες μπορείς να κάνεις τις βουτιές σου. Φυσικά δεν υπάρχει κάποια οργάνωση οπότε καλό είναι να έχεις μαζί σου νερό και καπέλο για να μην ταλαιπωρηθείς και απογοητευτείς από την κούραση.
Εναλλακτικά μπορείς να νοικιάσεις ακόμη και ιστιοπλοϊκό για να πας στο Κλέφτικο. Έτσι θα κάνεις όσες βουτιές θες και για όση ώρα θες. Αν τώρα ανήκεις στην κατηγορία όσων αγαπούν την πεζοπορία ακόμη και στα νησιά υπάρχει μια δύσκολη διαδρομή που θα σε οδηγήσει εκεί. Ωστόσο θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι θα πρέπει να είσαι έμπειρος. Επίσης θα χρειαστείς σίγουρα έναν ξεναγό από τη Μήλο για να σε οδηγήσει με ασφάλεια.
Το σίγουρο είναι ότι το μπάνιο εκεί, στα Θαλασσινά Μετέωρα, θα σου μείνει αξέχαστο και θα είναι μια εμπειρία που θα συζητάς για καιρό...
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: wikipedia.org
Διαβάστε επίσης:
Παραλία Χρηστέα: Η ήσυχη και άγνωστη της Αττικής