Ταξίδι στα Άγραφα. Είναι κάποιες περιοχές της Ελλάδας που τις μαθαίνει κάποιος... πριν καν ψάξει γι' αυτές, ακόμη κι αν αυτό συμβαίνει κατά λάθος. Όλοι, για παράδειγμα, έχουμε ακούσει τη φράση «αυτό είναι από τα άγραφα» και το μυαλό μας πάει κατευθείαν στα Άγραφα. Και μπορεί αυτό να είναι λάθος, αφού η συγκεκριμένη φάση δε βγήκε για τη συγκεκριμένη περιοχή, δεν είναι καθόλου λάθος ιδέα όμως το να επισκεφθεί κάποιος τα Άγραφα και τα χωριά του, έχοντας έτσι την ευκαιρία να δει από τα κοντά τα... ελληνικά Ιμαλάια, όπως έχουν ονομαστεί. Και όχι άδικα, αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για μια οροσειρά που έχει επτά κορυφές, με υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα. Όπως έχει, παράλληλα, πολλά χωριά, τα οποία έχουν τη δική τους, άγρια, ομορφιά...
Μονοήμερη εκδρομή στη Λιβαδειά: Παραμυθένιο τοπίο, καλό φαγητό 〉
Ταξίδι στα Άγραφα: Η φύση στα καλύτερά της
Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς ρίχνοντας ακόμη και μια ματιά σε φωτογραφίες της περιοχής. Παντού βουνά, χαράδρες, οροπέδια, το να διασχίσει κανείς τα Άγραφα, είτε βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας είτε στο δυτικό του νομού Καρδίτσας, μόνο εύκολο δεν είναι. Και αυτή είναι και μία από τις ομορφιές τους.
Το γεγονός, δηλαδή, ότι εκεί αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι πραγματικά σε βουνό, πραγματικά στη φύση, νιώθεις ότι είσαι πραγματικά σε μια άλλη εποχή, η οποία δεν είναι τόσο της μόδας, είναι όμως της ιστορίας. Και της φυσικής ομορφιάς. Και η περιήγησή μας δεν γίνεται παρά να ξεκινήσει από το ομώνυμο χωριό.
Τα Άγραφα, το χωριό του Αντώνη Κατσαντώνη, ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της επανάστασης του 1821, ο πιο γνωστός «κλέφτης» της περιοχής, περιστοιχίζεται από βουνά και είναι μέσα στο πράσινο. Πρόκειται για ένα χωριό που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου, με τον νερόμυλο, την ταβέρνα, το ποτάμι και φυσικά δωμάτια προς ενοικίαση για να μία, δύο ή περισσότερες χειμωνιάτικες βραδιές... όπως πρέπει.
Και όταν πραγματοποιείς ένα ταξίδι στα Άγραφα, όπως λένε όσοι έχουν βρεθεί εκεί, δεν γίνεται να μην κάνεις και μια επίσκεψη στους Ταξιάρχες, στον Μάραθο. Εκεί όπου βρίσκεται η πιο όμορφη εκκλησία της περιοχής, εκεί όπου λένε ότι ο Κατσαντώνης έχρισε ως πρωτοπαλίκαρό του τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.
Θερμοπύλες: Πού βρίσκεται το στενό που έγινε η ιστορική μάχη και πώς είναι σήμερα 〉
Άγραφα: Δρόμοι δύσβατοι και πανέμορφοι
Από εκεί και πέρα, η όψη της περιοχής είναι τέτοια που σε προκαλεί να αρπάξεις την ευκαιρία και να ζήσεις την περιπέτεια. Γιατί έτσι θα σου φανεί η συγκεκριμένη διαδρομή στη Στερεά Ελλάδα, σαν μια περιπέτεια, αφού οι δρόμοι δεν είναι και πιο εύκολοι που μπορεί να συναντήσει κανείς. Αυτή η δυσκολία, όμως, ξεχνιέται όταν ρίχνεις μια ματιά γύρω σου. Τα ψηλά βουνά, τα δάση, τα ζώα που θα δεις να κινούνται ελεύθερα στη φύση, σε βάζουν στο αντίστοιχο κλίμα, μέχρι να αρχίσεις να συναντάς και πάλι κόσμο. Όχι πολύ κόσμο όμως, μην φανταστείτε λαοθάλασσα.
Ο Κρέντης, για παράδειγμα, είναι ένα χωριό με 250 κατοίκους και η αλήθεια είναι ότι στην περιοχή δεν θα βρεις πολλά με περισσότερους. Το Κερασοχώρι, τα Επινιανά, το Ασπρόρεμα, το Τροβάτο, τα Βραγγιανά, είναι όλα χωριά με λίγους κατοίκους. Κάποια εξ αυτών με ελάχιστους. Άνθρωποι που έχουν μάθει μια ζωή ολόκληρη να ζουν με λίγα ή τουλάχιστον όχι με όλες τις ανέσεις που υπάρχουν όχι απλά σε πόλεις αλλά και σε χωριά άλλων περιοχών της Ελλάδας. Αυτό όμως, επαναλαμβάνουμε, είναι ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την ομορφιά των Αγράφων. Εκεί θα βρείτε και την Παναγία Στάνα που είναι χτισμένη μέσα στα γρανιτένια βράχια.
Μια ομορφιά που «κρύβεται» μέσα σε αυτή την αίσθηση που σου δημιουργείται ότι είναι σαν να ταξιδεύεις στον χρόνο. Σαν να ταξιδεύεις στα χωριά μιας άλλης Ελλάδας, περασμένων δεκαετιών, πιο φτωχικών αλλά πιο ανθρώπινων, πιο «ζεστών». Κι ας βρίσκεσαι σε μια περιοχή που την είχε τη... δροσιά της, αν μη τι άλλο... Μια περιοχή στην οποία φροντίζεις να είναι εντάξει το αυτοκίνητο από όλες τις απόψεις (βενζίνη, λάστιχα, αλυσίδες) και στη συνέχεια αρχίζει η εξόρμηση. Από το Άνω Καλεσμένο μέχρι τη γέφυρα του Μέγδοβα και από εκεί στο έρημο Παρκιό μέχρι τη Βίνιανη, περνώντας και στον νομό Καρδίτσας, τη δυτική πλευρά του οποίου επίσης καλύπτουν τα Άγραφα.
Παρνασσός: Οδοιπορικό σε ωραίες διαδρομές και παραδοσιακά χωριά 〉
Ταξίδι στα Άγραφα: Το πιο όμορφο κομμάτι της διαδρομής
Ο Μέγδοβας, προφανώς, δεν αναφέρθηκε τυχαία, αφού ακολουθώντας την πορεία του θα δείτε και το πιο όμορφο κομμάτι όλης της διαδρομής. Είναι ένα κομμάτι γεμάτο πράσινο, μέσα στη φύση, με αποτέλεσμα η κούραση από τον όχι και τόσο εύκολο δρόμο να φεύγει μέσω της ξεκούρασης που προκαλεί στο μάτι το τοπίο. Μια διαδρομή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντήσετε τον Μεσαίο Μαραθιά, τον Κάτω Μαραθιά, τον Άγιο Γεώργιο, την Ανατολική Φραγκίστα, το Νεοχώρι, μέχρι να φτάσετε στη λίμνη Κρεμαστών, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας. Εκεί που βρίσκεται και η γέφυρα μήκους 700 μέτρων που ενώνει τους δύο νομούς (Ευρυτανία - Καρδίτσα).
Εκεί που το τοπίο -και αρκεί μια φωτογραφία για να το επιβεβαιώσει αυτό κανείς- σε ταξιδεύει αλλού, σε άλλα σημεία της Ευρώπης που έχουν διαφημιστεί μέσα στα χρόνια σαν θαύματα της φύσης, σαν προορισμοί που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε, σαν κάτι μοναδικό.
Τα Άγραφα, με όλες τις δυσκολίες τους, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από όλα αυτά. Και αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει και το BBC, το οποίο σε αφιέρωμά του είχε χαρακτηρίσει την περιοχή ως την «δυσπρόσιτη Ελβετία της Ελλάδας». Και είχε δίκιο...
Ταξίδια στην Ελλάδα
Αιδηψός: Ταξίδι σε έναν… παρεξηγημένο προορισμό
Αυτά είναι ίσως τα πιο εντυπωσιακά 450 μέτρα διαδρομής με τρένο στην Ελλάδα
Μονοήμερη στη Χαλκίδα: 5+1 στάσεις στην πόλη με τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς