Αμφιλοχία: 314 χιλιόμετρα και 3 ώρες μακριά από την Αθήνα βρίσκεται η παρεξηγημένη «νύφη του Αμβρακικού» με τους περισσότερους να θεωρούν την παράλια αυτή κωμόπολη απλώς ένα πέρασμα. Ο πιο σωστός όρος όμως που μπορεί να της αποδοθεί είναι η βάση για πολύ όμορφα σημεία που βρίσκονται ολόγυρα της και προσεγγίζονται εύκολα - το πολύ σε δύο ώρες. Αναφέρουμε μόνο τα εξής: τριήμερο στο Καρπενήσι, ταξίδι στο Μέτσοβο, road trip στα Ζαγοροχώρια, Άρτα, Λευκάδα. Και φυσικά, η Αμφιλοχία με τους 5.000 κάτοικος έχει και τη δική της, ξεχωριστή, ομορφιά.
Αυτά είναι ίσως τα πιο εντυπωσιακά 450 μέτρα διαδρομής με τρένο στην Ελλάδα 〉
Ταξίδι στην Αμφιλοχία
Η Αμφιλοχία βρίσκεται σε κομβική θέση στο μυχό του Αμβρακικού κόλπου. Εκεί όπου χύνουν τα νερά τους οι ποταμοί Λούρος και Άραχθος. Κοντά της βρίσκεται και το ακρωτήρι του Αγίου Γεωργίου, όπου λειτουργεί και φάρος. Μέχρι το 1907 η πόλη αποκαλούνταν Καρβασαράς, από το τούρκικό «Καραβάν Σεράι» δηλαδή σταθμός διανυκτέρευσης καραβανιών. Η κυριότερη από τις μάχες που διεξήχθησαν στην περιοχή του Καρβασαρά κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης ήταν στις 28 Σεπτεμβρίου 1825 όπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 300 Τούρκοι.
Στην ουσία, η πόλη «φωλιάζει» ανάμεσα σε δύο λόφους στο εσωτερικό του κόλπου - γι’ αυτό και το λιμάνι της έχει τόσο έντονη την αίσθηση του απάνεμου αγκυροβόλιου. Ο συνδυασμός του ορεινού όγκου με τη θάλασσα κάνουν την Αμφιλοχία ένα ιδανικό καταφύγιο προστασίας των σκαφών από τους ανέμους. Τόσο προστατευμένο είναι αυτό το λιμάνι που δεν έχει μνημονευτεί ποτέ ναυάγιο εδώ.
Στην πραγματικότητα η θέση της Αμφιλοχίας είναι γεωστρατηγική, αφού για αιώνες αποτελεί τη μοναδική δίοδο από τη δυτική Στερεά Ελλάδα προς την Ήπειρο, ρόλο που συνεχίζει να κρατά ακόμα και με τη σύγχρονη υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας-Ακτίου. Στον πευκόφυτο λόφο πάνω από την Αμφιλοχία σώζονται κάποια τμήματα των τειχών της αρχαίας πόλης, Λιμναίας. Σπουδαία είναι η σημασία του κόλπου και ως υγροβιότοπου ο οποίος από το 2008 συγκαταλέγεται στα Εθνικά Πάρκα ενώ θεωρείται σημείο-σταθμός τον χειμώνα για πολλά υδρόβια πουλιά.
Σήμερα, η πόλη φημίζεται για τα τυροκομικά προϊόντα της (όπως το διάσημο πεκορίνο) αλλά πάνω από όλα για τα αλιεύματά της, μιας και ο Αμβρακικός είναι ξακουστός για τις αφράτες γαρίδες του - σε απόσταση αναπνοής από την πόλη βρίσκονται μεγάλες και γνωστές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.
Όσο για την παραλιακή περατζάδα της προκυμαίας, αυτή είναι πολύβουη, γεμάτη εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και καφέ. Σημειώστε πως στην παραλία της Μπούκας, πάνω από την Αμφιλοχία, στην ψαροταβέρνα Φάρος το φρέσκο ψάρι είναι σκέτο «λουκούμι» όπως και οι γαρίδες και όλα τα οστρακοειδή. Όμορφες ακρογιαλιές της περιοχής για βόλτες και βουτιές είναι ο Άγιος Γεώργιος, το Κουλούρι (προσεγγίζεται από το χωριό Σπάρτο), το Ανοιξιάτικο, το Βλυχό, το Λουτράκι και ο Αράπης.
Θερμοπύλες: Πού βρίσκεται το στενό που έγινε η ιστορική μάχη και πώς είναι σήμερα 〉
Ταξίδι στην Αμφιλοχία: 2+1 κοντινά αξιοθέατα
Η Ιερά Μονή Αρέθα ή «Τα Ρέθα». Βρίσκεται σε χαμηλό λοφίσκο του όρους Μακρυνόρος, στην επαρχία Βάλτου και απέχει 31 χλμ από την Αμφιλοχία. Το μοναστήρι θεωρείται το ιερότερο προσκύνημα, ίσως όλου του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Λίμνη Κρεμαστών. Βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας και τροφοδοτείται από τα νερά τεσσάρων ποταμών: Αχελώος, Αγραφιώτης, Ταυρωπός και Τρικεριώτης. Η ακτογραμμή της φτάνει τα 90 χιλιόμετρα και δημιουργήθηκε το 1966 μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών.
Λιμναία. Η αρχαία πόλη είναι ονομαστή από την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου και βρίσκεται κυριολεκτικά…δύο βήματα από την Αμφιλοχία. Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα το κάστρο της, ήταν έδρα των Ενετών. Μια βόλτα σε αυτό το χώρο σήμερα είναι πολύ γοητευτική μιας και τα ερείπια των μεσαιωνικών κτισμάτων αλλά και όλη η αύρα της τοποθεσίας είναι μαγική.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Μονοήμερη εκδρομή στη Λιβαδειά: Παραμυθένιο τοπίο, καλό φαγητό
Υπάτη – Όρος Οίτη: Ένα εναλλακτικό ταξίδι στον τόπο των μαγισσών
Ναύπακτος: Ο προορισμός με τις όμορφες παραλίες που τα έχει όλα