Όταν ψάχνεις έναν κοντινό προορισμό για μονοήμερη ή για το σαββατοκύριακο δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια στις πρώτες σου επιλογές βρίσκεται η Εύβοια. Έχει εξελιχθεί σε έναν προσφιλή τουριστικό προορισμό, ιδανικό για όλες τις εποχές του χρόνου. Κάθε εποχή έχει να σου προσφέρει και μια νέα εμπειρία για την οποία μάλιστα θα κάνεις πολύ λιγότερα χιλιόμετρα από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Έχει φυσικές ομορφιές, προσεγμένα καταλύματα και καλό φαγητό. Ένας συνδυασμός που σου εγγυάται μια ευχάριστη απόδραση. Εκτός, μάλιστα από τα πολύ γνωστά της μέρη, υπάρχουν και καλά κρυμμένα μυστικά που θα σε κάνουν να την δεις με ακόμη καλύτερο μάτι. Και σίγουρα θα κανονίσεις αμέσως την επόμενη απόδρασή σου.
Με ορμητήριο τη Χαλκίδα
Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα της Εύβοιας μπορείς να κατευθυνθείς με ευκολία προς τον προορισμό σου. Η Χαλκίδα είναι χτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου με το ένα κομμάτι της να βρίσκεται στην νήσο Εύβοια και το άλλο της στην Στερεά Ελλάδα. Εκεί θα δεις να δεσπόζει το ενετικό κάστρο του Καράμπαμπα που αλλά και ένα μοναδικό φαινόμενο. Αυτό της αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα μίας ώρας στασιμότητας (παλίρροια του Ευρίπου). Τα ονομάζουν, επίσης, και «τρελά νερά» και όχι άδικα.
Εκδρομή στη νότια Εύβοια και τα Δρακόσπιτα
Η νότια πλευρά του νησιού φιλοξενεί ένα από τα πιο παράξενα αρχαιολογικά ευρήματα. Τα περίφημα Δρακόσπιτα. Στην πραγματικότητα τα Δρακόσπιτα είναι 23 παράξενα κτίσματα που στέκουν όρθια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ένα ακόμα στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι δεν έχουν θεμέλια και οι πλάκες των κτιρίων δεν συνδέονται μεταξύ τους με κάποιο υλικό. Η στέγη τους είναι πυραμιδωτή και είναι κατασκευασμένη με απόλυτη ακρίβεια. Οι γιγαντιαίες πλάκες είναι τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη και για αντίβαρα έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλοι ογκόλιθοι. Ο τρόπος που τοποθετήθηκαν οι γιγαντιαίοι λίθοι δεν είναι γνωστός, όπως επίσης άγνωστη παραμένει και η χρονολόγηση τους.
Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής
Ακόμη ένα σημείο που αξίζει να επισκεφτείς. Στο δρόμο προς την Στενή Ευβοίας, δεξιά στο Ξηροβούνι, βρίσκονται τα Καμπιά. Εκεί λίγο πριν από το χωριό, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Είναι χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στους βράχους που σχηματίζουν μια φανταστική σπηλιά. Εκεί βρίσκεται και ο καταρράκτης. Θα δεις ένα εκπληκτικό καταπράσινο τοπίο, με τα κρυστάλλινα νερά να το ποτίζουν μέρα-νύχτα. Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής είναι ουσιαστικά κτισμένη πάνω στη σπηλιά, στα βάτα της οποίας βρήκαν οι κάτοικοι της περιοχής την εικόνα της Αγίας Κυριακής. Τα άφθονα τρεχούμενα νερά που υπάρχουν στην περιοχή μπορείς να τα δεις μέχρι και στο σπηλαιώδες εσωτερικό της εκκλησίας.
Στάση στο Φαράγγι της Αγάλης
Πηγή φωτογραφίας: hikingexperience.gr
Αυτό κι αν είναι ένα μέρος για φυσιολάτρες και όσους αγαπούν την πεζοπορία. Λίγα μέτρα πιο πάνω από χωριό Άγιος Αθανάσιος του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, βρίσκεται το σπάνιας ομορφιάς φαράγγι της Αγάλης. Στις κοίτες τους θα δεις δεκάδες πλατάνια και οργιώδη βλάστηση. Το μήκος του είναι ένα χιλιόμετρο και τα τρεχούμενα νερά με τους απόκρημνους βράχοι με τους ποικίλους χρωματισμούς συνθέτουν ένα υπέροχο μπουκέτο φυσικής ομορφιάς. Στο φαράγγι κυλά γάργαρο νερό που στην διαδρομή σχηματίζει μικρούς καταρράκτες. Αρκεί να στέκεσαι εκεί και να ακούς τον ήχο από τα ρυάκια να σκίζουν με ορμή τους απόκρημνους βράχους. Μέσα στο φαράγγι βρίσκεται και η σπηλιά με την ονομασία Βοϊδοκλέφτρα για την οποία έχουν βρεθεί στοιχεία κατοίκησης από την νεολιθική εποχή. Ιδανική εποχή για να πας εκεί είναι η άνοιξη. Κάνε μια εξόρμηση στα χωριά της Δίρφης βάλτε στο πρόγραμμα σου και μια πεζοπορία στο Φαράγγι της Αγάλης. Ακόμη και μια μονοήμερη εκδρομή εκεί θα σε ανταμείψει.
Ένα στολίδι του Ερνέστου Τσίλλερ στη Βόρεια Εύβοια
Πηγή φωτογραφίας: www.alkistis-aidipsos.gr
Την Αιδηψό την ξέρουν όλοι. Όχι όμως και έναν μικρό αρχιτεκτονικό θησαυρό που βρίσκεται εκεί . Ο λόγος για το παλαιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ. Πρόκειται για ένα στολίδι νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κοσμεί με την παρουσία του και θυμίζει εποχές που η Λουτρόπολη της Αιδηψού δέσποζε στη Μεσόγειο. Αξίζει να το δεις από κοντά αν βρεθείς στην περιοχή.
Οι καταρράκτες του Δρυμώνα
Πάμε πάλι προς την βόρεια Εύβοια και τον Δρυµώνα. Ένα ορεινό χωριό σε υψόµετρο 580 µέτρων, που βρίσκεται απέναντι από τη Μονή του Οσίου Δαυίδ, σε απόσταση 1 χιλιομέτρου στους πρόποδες του Ξηρού Όρους. Το όνοµά του προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το πυκνό δάσος δρυών, βαλανιδιών, και πεύκων, που το περιβάλλει, ή από το δριµύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή κατά τον χειµώνα. Με το που θα φτάσεις στο σημείο θα θαυμάσεις τους καταρράκτες του Δρυµώνα που συνθέτουν µια τοποθεσία ανεξάντλητης φυσικής οµορφιά. Βρίσκονται σε υψόµετρο 620 µέτρων και ξ διαδροµή ανάµεσα στο κατάµεστο από βλάστηση περιβάλλον είναι πραγµατικά υπέροχη.
Το καλό με την Εύβοια είναι ότι μπορείς να οργανώνεις συχνά μονοήμερες και διήμερα εκεί. Έτσι μπορεί να γνωρίσεις τα παραπάνω μέρη όποτε θες και αναλόγως του καιρού. Από την άλλη μπορείς να κάνεις ένα καλό road trip αν έχεις περισσότερες μέρες στη διάθεσή σου και να δεις όσα περισσότερα μπορείς. Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ότι θα σε εκπλήξει το πόση ομορφιά υπάρχει δίπλα σου.