Ταξίδι στο Βόλο. Γοητευτική και ενδιαφέρουσα, περισσότερο απ' ό,τι φαντάζεστε σε ένα πρώτο επίπεδο, η πρωτεύουσα της Μαγνησίας χτισμένη κοντά στην θέση της αρχαίας Ιωλκού είναι κατάλληλη τόσο για μια σύντομη εκδρομή όσο και για ένα πολυήμερο ταξίδι δεδομένου ότι από πάνω της στέκεται αγέρωχο το βουνό των Κενταύρων. Πρόκειται άλλωστε για τον πιο επιτυχημένο μάλλον συνδυασμό βουνού, θάλασσας και πόλης, σε όλη την Ελλάδα. Καλώς ήρθατε στον Βόλο...
Ταξίδι στα Τρίκαλα: Στην πιο «έξυπνη» τεχνολογικά πόλη της Ελλάδας
Ταξίδι στο Βόλο: Η πρώτη γνωριμία
Το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Ελλάδας απέχει από την Αθήνα 319 χλμ. (διάρκεια ταξιδιού περίπου 4 ώρες), ενώ φυσικά μπορείτε να φτάσετε εδώ και με ΚΤΕΛ αλλά και με το τρένο μέσω Λάρισας. Ο Βόλος υπήρξε μια κατεξοχήν εμπορική πόλη με σπουδαίο βιομηχανικό παρελθόν και σημαντικό λιμάνι. Η μισή του καρδιά βρίσκεται στον Παγασητικό κόλπο και η άλλη μισή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έχει μια παραλία πολύ χαρισματική με το αστικό κομμάτι να είναι μάλλον ένα τυπικό τοπίο πόλης με τα καλά και τα κακά του. Και όπως η Αθήνα, έτσι και ο Βόλος δεν είναι μια πόλη «καλογυαλισμένη» και συνολικά όμορφη αλλά μια πόλη όπου οι «άσοι» στο μανίκι της επικρατούν στην τελική εικόνα.
Και μόνο η περατζάδα στο λιμάνι με τα γραφικά μαγαζιά -ανάμεσά τους και τα πιο ξακουστά σε όλη την Ελλάδα τσιπουράδικα- δίνουν στον Βόλο πολλούς πόντους γοητείας. Εκτός από την πολύβουη παραλία, το κέντρο του Βόλου ορίζεται ακόμα από την οδό Αργοναυτών, τις λεωφόρους Ιάσωνος και Δημητριάδος, τις οδούς Ιωλκού και Καρτάλη αλλά και την Ερμού.
Μεγάλη ιστορία και ισχυρή ταυτότητα έχει η περιοχή Νέα Ιωνία, γνωστή και ως γειτονιά των προσφύγων. Κατοικήθηκε αρχικά από τους πρόσφυγες της Σμύρνης το 1922. Τη Νέα Ιωνία «χωρίζει» από τον Βόλο ο Κραυσίδωνας, το ποτάμι που διασχίζει μέρος της πόλης.
Η Άναυρος είναι άλλη μια γνωστή βολιώτικη συνοικία που ξεκίνησε να αναπτύσσεται στα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι γνωστή για την πλαζ της αλλά και για τα παραθαλάσσια μαγαζιά της όπου μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες. Και υπάρχει και το Βολονάκι, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με κεντρικές αρτηρίες και βασικές πιάτσες τις οδούς Κουμουνδούρου και Κονταράτου. Εδώ χτυπά η σύγχρονη και πιο εναλλακτική καρδιά της διασκέδασης της πόλης με τις καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια να είναι τα πιο πολυσύχναστα και αγαπητά στον Βόλο.
Ταξίδι στο Βόλο: Τι να δείτε και να κάνετε
Βόλτα στη συνοικία των Παλαιών στη δυτική πλευρά της πόλης. Θα πάρετε μια μυρωδιά του πόσο όμορφος ήταν ο Βόλος μέχρι το σεισμό του 1955 (ο οποίος κατέστρεψε μεγάλο και όμορφο κομμάτι της πόλης), αφού ακόμα στέκουν στη θέση τους όμορφα νεοκλασικά κτίρια. Εδώ βρίσκεται επίσης και το μεσαιωνικό κάστρο του Βόλου (έκτασης 60 στρεμμάτων), το οποίο χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα. Θα θαυμάσετε ακόμα τα ρωμαϊκά λουτρά και θα περπατήσετε στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων.
Η θέα από το λόφο της Γορίτσας. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται ο κατάφυτος λόφος της Γορίτσας, ένα φυσικό μικρό ύψωμα περίπου 200 μέτρων. Προσφέρει μια όμορφη φέτα θέας στην πόλη και στο λιμάνι. Στην κορυφή του βρίσκεται και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.
Πλατεία Ρήγα Φεραίου. Η μεγαλύτερη της πόλης, κάποτε αποτελούσε το σύνορο ανάμεσα στο κάστρο και το νέο οικισμό. Το 1882 μετατράπηκε σε πλατεία και αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα του Βόλου. Σήμερα είναι ένα ωραίο πάρκο, με δενδροφυτεύσεων, πεζοδρόμους και γλυπτά.
Κινηματοθέατρο Αχίλλειον. Χτισμένο σε σχέδια του Βολιώτη αρχιτέκτονα Κ. Αργύρη, που συνεχίζει να λειτουργεί και σήμερα. Πια, το κτίριο θεωρείται κλασικό αφού έκανε τα εγκαίνια του στις 15 Νοεμβρίου του 1925.
Το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Ωδείου. Κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο χτίστηκε αρχικά για να φιλοξενήσει την Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας (και αργότερα την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος). Μετά από τους σεισμούς της δεκαετίας του ’50 κατεδαφίστηκε ο πρώτος του όροφος. Το κτίριο αναστηλώθηκε τη δεκαετία του ’80 . Δίπλα του βρίσκεται ένα άλλο…φαντεζί κτίριο, το Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, το οποίο στεγάζει το Μουσείο Αλέκου Κ. Δάμτσα ενώ στους εκθεσιακούς του χώρους φιλοξενούνται και περιοδικές εκθέσεις εικαστικών αλλά και μια επιλογή έργων της Δημοτικής Συλλογής.
Ταξίδι στο Βόλο: Το χθες συναντά το σήμερα
Οι ασημένιοι θόλοι των καπναποθηκών του Παπαστράτου. Κυριάρχησαν για χρόνια στις καρτ ποστάλ. Σήμερα εδώ στεγάζεται το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το πάρκο της στην ανατολική πλευρά της παραλίας. Χτισμένη το 1936 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου έγινε σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης. Είναι η πρώτη από τις τρεις εκκλησίες που σχεδίασε ο Αριστοτέλης Ζάχος στο Βόλο και αποπερατώθηκε το 1934. Στο προαύλιο του Ναού διατηρείται το παλιό καμπαναριό, έργο του Ιταλού γλύπτη Previsan.
Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Στεγάζεται σε ένα κίτρινο νεοκλασικό κτίριο χτισμένο μες στο πράσινο. Είναι μάλιστα ένα από τα παλαιότερα της Ελλάδας. Ανεγέρθηκε το 1909 με χρήματα του βαμβακέμπορα Αλέξιου Αθανασάκη (από την Πορταριά Πηλίου) με πιο σημαντικό του έκθεμα τις γραπτές επιτύμβιες στήλες από το νεκροταφείο της αρχαίας Δημητριάδας. Στην ουσία, τα εκθέματα δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για τον αρχαιολογικό πλούτο ολόκληρης της Θεσσαλίας, από την παλαιολιθική περίοδο έως τα ρωμαϊκά χρόνια.
Ποδηλατοβόλτες στον Βόλο. Το ποδήλατο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις μετακινήσεις των ντόπιων και σε αυτό το κομμάτι ο Βόλος δίνει την εικόνα πόλης στην κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα, τμήματα των ποδηλατοδρόμων βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης κάνοντας με αυτό τον τρόπο τη βόλτα στο λιμάνι, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.
Ψώνια από τη βιολογική λαϊκή. Στήνεται κάθε Σάββατο πρωί, δίπλα στην ψαραγορά. Σε αυτή τη λαϊκή έρχονται παραγωγοί από όλη τη Θεσσαλία. Τακτοποιημένη και …ήσυχη (σε σχέση με τις πιο… φασαριόζικες αθηναϊκές) θα σας φορτώσει με σακούλες που θα περιέχουν όλα τα καλούδια- ρόδια Αγίου Λαυρεντίου, κλημεντίνες, κάστανα, καυτερές κόκκινες πιπεριές, μηλόξιδο, τσίπουρο, χειροποίητες μαρμελάδες με πηλιορείτικα φρούτα και πολλά άλλα.
Πολυχώρος Τσαλαπάτα. Στη δυτική πλευρά της πόλης, με επίκεντρο του το «Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα». Οι Βολιώτες αδελφοί Νικόλαος (1874-1930) και Σπυρίδων (1886-1967) Τσαλαπατάς ίδρυσαν τη δεκαετία του 1920 ένα εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας. Λειτούργησε σχεδόν επί μισό αιώνα και ταυτίστηκε με εκβιομηχάνιση του Βόλου. Το σημερινό μουσείο στεγάζεται στον παλιό χώρο του εργοστασίου κάτι που κάνει από μόνο του πολύ ξεχωριστή την επίσκεψη σε αυτό το χώρο. Οι επισκέπτες βλέπουν από κοντά την τεχνολογία και τα εργασιακά ήθη της εποχής: από τα βαγονέτα και τη μεταφορά χώματος στο πατάρι του μύλου μέχρι τον φούρνο Χόφμαν, απ’ όπου κάποτε περνούσε η φωτιά. Ο πολυχώρος Τσαλαπάτα είναι όμως και μια εξαιρετική επιλογή για βόλτα γιατί εδώ θα βρείτε και πολύ ενδιαφέροντα καταστήματα εστίασης και θα απολαύσετε και μπίρα και φαγητό και κρασί.
Το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου. Κτίριο με μουσταρδί πρόσοψη, τριγωνική σκεπή και πολλές λεπτομέρειες. Χτίστηκε το 1884 σε σχέδια του Εβαρίστο Ντε Κίρικο (πατέρα του Τζόρτζιο) ως μέρος του έργου του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου που θα συνέδεε το λιμάνι του Βόλου με τον θεσσαλικό κάμπο και την πόλη της Λάρισας. Ο γραφικός αυτός σταθμός είναι σχεδόν αλώβητος κι αποτελεί ένα από τα λίγα κτίρια που διασώθηκαν μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τον Βόλο στη δεκαετία του '50.
Κτίριο κομψό με ντελικάτη νεοκλασική γραμμή και ξύλινο διάκοσμο, αποτελεί αναμφίβολα ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα για την πόλη. Τον εξωτερικό χώρο στολίζει το μνημειακό άγαλμα της θεάς Αθηνάς, έργο του διάσημου Ιταλού γλύπτη Ι. Previsan. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου λειτουργεί το «Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας», με πλούσια κειμήλια σχετικά με την ιστορία των σιδηροδρόμων όπως παλιές φωτογραφίες, τηλέγραφους, ρολόγια σταθμού, στολές εποχής και εκδοτήρια εισιτηρίων.
Τα τσιπουράδικα του Βόλου. Ένα μεγάλο κεφάλαιο από μόνα τους και ίσως το πιο ισχυρό κομμάτι της ταυτότητας του Βόλου είναι τα τσιπουράδικα. Αποστάγματα και μεζέδες με έναν αιώνα ιστορία.
Εκδρομή στο Πήλιο. Το άλλο μισό της ταυτότητας του Βόλου, το βουνό των Κενταύρων, είναι η μεγάλη ανάσα και το καμάρι αυτής της πόλης. Αν έχετε διαθέσιμες μέρες μπροστά σας, ακολουθείστε το οδοιπορικό σε έξι πανέμορφα χωριά του Πηλίου.
Tip για το ταξίδι προς τον Βόλο: Αν θέλετε να σπάσετε το ταξίδι στα δύο μπορείτε να σταματήσετε στα Καμένα Βούρλα για να φάτε στα ωραιότατα παραθαλάσσια ταβερνάκια. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια στάση στις Θερμοπύλες και να παρατηρήσετε το παράδοξο με το μνημείο του Λεωνίδα.
Και μια συμβουλή πριν ξεκινήσετε για αυτή την ιδιαίτερη πόλη. Ο Βόλος παρότι πόλη με τα όλα της, είναι «ράθυμος» και έχει τους δικούς του ρυθμούς. Θα το διαπιστώσετε κι εσείς μόλις δείτε το ρολόι να δείχνει 13.00 το μεσημέρι. Την ώρα που οι Βολιώτες αρχίζουν να συρρέουν στα τσιπουράδικα για να τιμήσουν την πιο αγαπημένη τους συνήθεια. Ακολουθήστε τους!
Ταξίδια στην Ελλάδα
Ταξίδι στο Πήλιο: Ο απόλυτος προορισμός για βουνό, θάλασσα και καλό φαγητό
Ταξίδι στην Καρδίτσα: Οδοιπορικό στην καρδιά της Θεσσαλίας