Ασπροπόταμος Τρικάλων. Συνδυάζονται ιδανικά με επίσκεψη και διαμονή στα ορεινά χωριά των Τρικάλων - Περτούλι και Ελάτη, στα Μετέωρα ή στην Καλαμπάκα. Ο λόγος για τα πανέμορφα και απρόσβλητα από τον επιθετικό τουρισμό χωριά του Ασπροποτάμου. Η εικόνα που δίνει η περιοχή θα σας κάνει να αισθανθείτε από το πρώτο λεπτό πως έχετε βρεθεί μέσα σε ένα παραμυθένιο τοπίο όπου ο χρόνος έχει σταματήσει. Τα χωριά του Ασπροποτάμου Τρικάλων -τα οποία βρίσκονται 400 χιλιόμετρα περίπου μακριά από την Αθήνα- αποκαλύπτουν ένα τοπίο που μοιάζει να έχει περάσει έξω και πέρα από τον χρόνο, μαγευτικό, μυστικιστικό και γεμάτο θαλπωρή για τον επισκέπτη. Είναι η ανέγγιχτη φύση που προκαλεί αυτό το συναίσθημα και η αύρα του Αχελώου.
Ταξίδι στο Πήλιο: Ο απόλυτος προορισμός για βουνό, θάλασσα και καλό φαγητό 〉
Ασπροπόταμος Τρικάλων: Μέσα στη φύση
Τα χωριά βρίσκονται στα σύνορα της Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα του Νομού Τρικάλων με την Ήπειρο, «κρυμμένα» ανάμεσα σε βουνά με έλατα και μεγάλες χαράδρες. Πρόκειται για Βλαχοχώρια στην πλειονότητά τους και είναι τα εξής: Ανθούσα, Χαλίκι, Κρανιά, Κατάφυτο, Μηλιά, Αγία Παρασκευή, Καλλιρόη, Πολυθέα, Στεφάνι. Η φύση μέσα στην οποία βρίσκονται είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.
Την ξεχωριστή της ομορφιά η περιοχή την οφείλει στις ψηλές κορυφές των βουνών που τη σκεπάζουν όπως αυτή του Λάκμου (στα 2295 μ.), στα πλούσια δάση της με το έλατο να κυριαρχεί, καθώς και στα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου (πηγές του Αχελώου). Εκτός από τα έλατα, κυρίαρχα είδη δένδρων σε αυτά τα πυκνά δάση είναι οι βελανιδιές, τα πλατάνια και οι οξιές. Η οικολογική κατάσταση της περιοχής είναι εξαιρετική και για αυτό εδώ είναι έντονη η παρουσία φυτικών και ζωικών ειδών, όπως το σαλέπι και το τσάι, η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το ζαρκάδι.
Όσο για τον Ασπρόποταμο, τον ποταμό «σήμα κατατεθέν» των Τρικάλων, σχηματίζεται από δύο παραπόταμους που συγκλίνουν σε ένα κεντρικό ρεύμα: ο ένας ξεκινά από την κορυφή Ρόνα και ο άλλος από το όρος Λάκμος (ή Περιστέρι).
Την γενική εικόνα σηματοδοτούν τα πέτρινα παλιά αρχοντικά, οι ψηλές βουνοκορφές, οι μονές και οι καταρράκτες. Σε όλα σχεδόν τα χωριά ο επισκέπτης θα συναντήσει παλιά πετρόχτιστα τοξωτά γεφύρια. Τα πιο αξιόλογα είναι το γεφύρι του Μίχου στην Ανθούσα, τα γεφύρια του Μιχαλάκη Φίλου και της Καπραρίας στο Χαλίκι και το γεφύρι του Γκίκα στην Κρανιά.
Οι πέτρινες βρύσες είναι άλλο ένα στοιχείο που θα συναντάτε συχνά στην περιήγηση σας σε αυτά τα χωριά. Μια από τις πιο περίτεχνες είναι αυτή στην πλατεία του χωριού Ανθούσα όπου η έξοδος του νερού γίνεται από το στόμα ανθρώπινου πέτρινου κεφαλιού. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και οι λιθόκτιστες βρύσες του Φίλου (χρονολογούνται στο 1800 περίπου) αλλά και του Φονίσκα (τέλη του 1900) στο Χαλίκι.
Το πιο όμορφο χωριό είναι μάλλον η Κρανιά στα 1.150 μέτρα, κάποτε ξακουστό κέντρο ύφανσης και σήμερα κέντρο παραγωγής πέστροφας αφού ο Κρανιώτικος ποταμός, παραπόταμος του Ασπροποτάμου, αποτελεί μοναδικό βιότοπο για τις πέστροφες. Η επιβλητική Κρανιά είναι σχεδόν απόλυτα «σιωπηλή» κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά άκρως ζωντανή και δραστήρια τους καλοκαιρινούς, όπου έρχονται οι άνθρωποι που διατηρούν εδώ σπίτια, πολλοί από αυτούς ομογενείς.
Το Χαλίκι είναι εξίσου πανέμορφο, με λιθόστρωτα δρομάκια και μια πανέμορφη πλατεία. Είναι σκαρφαλωμένο στα 1.150 μέτρα και αποτελεί το βορειότερο σύνορο της περιοχής του Ασπροποτάμου Εδώ βρίσκεται ο ναός της Αγίας Παρασκευής ο οποίος χτίστηκε το 1725. Το χωριό είναι χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός και τον τόνο δίνουν τα πέτρινα αρχοντικά, τα άφθονα νερά που διασχίζουν το χωριό και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός είναι και η Ανθούσα, εδώ όπου βρίσκεται το προαναφερθέν γεφύρι του Μίχου. Εδώ θα θαυμάσετε και το αρχοντικό Παπαστεργίου ένα λιθόκτιστο οικοδόμημα του 1877 που έχει ανακηρυχθεί μνημείο της νεότερης ιστορίας.
Ασπροπόταμος Τρικάλων: Δραστηριότητες στα γύρω χωριά
Σε αυτό το αξιοθαύμαστο τοπίο μπορείτε να κάνετε rafting στα αφρισμένα νερά του Ασπροποτάμου, πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, διαδρομές 4Χ4 ακόμα και σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου.
Σημειώστε πως από την περιοχή του Κόζιακα διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Το σημαντικό δίκτυο μονοπατιών οδηγεί σε όλες σχεδόν τις κορυφές των γύρω βουνών.
Μια προτεινόμενη πεζοπορία έχει ως σημείο εκκίνησης το χωριό Χαλίκι και κατάληξη τις πηγές του Αχελώου. Η διαδρομή είναι παραποτάμια και περνάει από τις πηγές της Ρόνας με κατεύθυνση εκείνες του Αχελώου. Στη διαδρομή μάλιστα είναι πιθανό να βρείτε ίχνη από καφέ αρκούδα.
Μια ακόμη διαδρομή με δροσερή κατάληξη είναι αυτή που ξεκινά από το χωριό Αγία Παρασκευή και η διάρκεια της είναι δύο ώρες περίπου. Δίπλα αλλά και μέσα από το ομώνυμο ποτάμι, περνά ένα από τα σπάνια δάση ίταμου στην Ελλάδα. Η διαδρομή καταλήγει σε έναν επιβλητικό καταρράκτη σε υψόμετρο 1000 μέτρων με την ονομασία «Μαντάνι του δαίμονα», ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο ύψους 15 μέτρων.
Ασπροπόταμος Τρικάλων: Απαραίτητες στάσεις
Ιερά Μονή Δολιανών. Πρόκειται για μια πραγματικά σπάνια, μοναδική στην Ελλάδα εκκλησία με 13 τρούλους. Θα την δείτε να ξεπροβάλλει μέσα από πυκνά ελατοδάση, κοντά στην κοινότητα Κρανιά. Η τρίκλιτη αυτή βασιλική χτίστηκε στα τέλη του 18ου αι. και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού. Και μόνο η εξωτερική εικόνα της αλλά και το φυσικό περιβάλλον όπου βρίσκεται προκαλούν μια βαθιά αίσθηση δέους στον επισκέπτη.
Μοναστήρι Παναγίας Γαλακτοτροφούσας. Θα το βρείτε μετά το χωριό Ανθούσα. Το διατηρητέο αυτό μοναστήρι είναι χτισμένο το 1799 και κάποτε αποτελούσε τόπο συνάντησης των κτηνοτρόφων της περιοχής ενώ χρησιμοποιούνταν και ως χάνι από τους ταξιδιώτες. Σήμερα υπάρχει πλέον μόνο το καθολικό της μονής.
Δρακόλιμνη Βερλίγκα. Βρίσκεται στην καρδιά ενός φαραγγιού στα 1.000 μέτρα, κοντά στο χωριό Χαλίκι. Πρόκειται για μια αλπική λίμνη η οποία αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένος προορισμούς των ορειβατών στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι η Δρακόλιμνη δεν διατηρεί νερό από το καλοκαίρι έως τα τέλη φθινοπώρου. Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το ελληνικό… Game of Thrones σκηνικό!
Ναός Αγίου Δημητρίου. Θα τον συναντήσετε στο χωριό Πολυθέα. Χτίστηκε το 1830 και διατηρεί ένα εντυπωσιακό πετρόχτιστο καμπαναριό. Στην ουσία, ολόκληρο το χωριό είναι ένα μνημείο από μόνο του. Αγκιστρωμένο στα 1150 μέτρα στους πρόποδες του όρους Νεραΐδα (2144 μ.), κοντά στην συμβολή του Αχελώου με τον Κρανιώτικο ποταμό (περιοχή 3 ποτάμια), αγκαλιάζεται από ψηλά βουνά, αγέρωχα έλατα και αιωνόβια πλατάνια. Το πανέμορφο αυτό χωριό κάηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1943. Με πείσμα, αγάπη και μεράκι οι κάτοικοι αναγέννησαν το χωριό από τις στάχτες του. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται η αρχοντική του πλατεία, την οποία στολίζουν επτά πελώρια πλατάνια.
Οι ναοί στο χωριό της Ανθούσας. Σε αυτό το χωριό, θα θαυμάσετε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1736) στα βόρεια του χωριού αλλά και τον ναό των Αγίων Πάντων (1786) στην κεντρική πλατεία.
Με δύο λόγια: τα χωριά του Ασπροποτάμου χαρίζουν στον επισκέπτη που θα επιλέξει να τα επισκεφτεί, ένα άλμπουμ αναμνήσεων γεμάτο εικόνες παρθένας φύσης και γραφικών τοπίων. Εδώ το επίκεντρο δεν είναι οι τουριστικές ανέσεις αλλά η ρεαλιστική αποτύπωση, από τις ελάχιστες πια στη χώρα μας, μιας ζωής που κυλούσε κάποτε σε άλλους ρυθμούς μέσα σε ένα τοπίο σαν καρτ ποστάλ.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Ταξίδι στην Καστοριά: Γιατί την αποκαλούν «η πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας»;
Οι φυσικές κολυμπήθρες της Ελλάδας με την ξεχωριστή ομορφιά