Αν γυρίσεις απ' άκρη σ' άκρη την Ελλάδα θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να επισκεφθείς μεγάλες και μικρές εκκλησίες, ναούς και μοναστήρια. Το καθένα έχει τη δική του ιστορία και κάποια μετρούν αιώνες ζωής. Σε κεντρικά σημεία ή σε απόκρημνα μέρη, πολλά από τα εκκλησάκια είναι αφιερωμένα στην Παναγία. Ένα από τα πιο όμορφα και κατανυκτικά που έχουμε γνωρίσει είναι η Παναγία των Βράχων ή Παναγία Πελεκητή όπως είναι η επίσημη ονομασία της. Μια εκκλησία που βρίσκεται ανάμεσα σε γη και ουρανό και σου προκαλεί δέος. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στα 1.400 μέτρα υψόμετρο και αξίζει να την επισκεφθείς. Και αυτήν αλλά και ολόκληρη την περιοχή που την φιλοξενεί.
Η Παναγία των Βράχων βρίσκεται στην Ελλάδα και είναι υπέροχη
Η Παναγία Πελεκητή όπως είναι το επίσημο όνομά της βρίσκεται πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα και αποτελεί ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό δημιούργημα του 15ου αιώνα. Το πότε ακριβώς δημιουργήθηκε χάνεται κάπου ανάμεσα στην παράδοση και την ιστορία οπότε κανείς δεν ξέρεις την ακριβή χρονολογία. Σύμφωνα με διηγήσεις και την παράδοση, η λέξη Πελεκητή έχει αποδοθεί στην εκκλησία λόγω του βράχου πάνω στον οποίο είναι κτισμένη. Λέγεται, λοιπόν, ότι ουσιαστικά ο ναός που πελεκήθηκη με ξύλινα εργαλεία, ύστερα από υπόδειξη της Παναγίας, που παρουσιάστηκε στο όνειρο των μαστόρων.
Μπαίνοντας στην εκκλησία θα αντικρίσεις έναν ναό με φυσικούς θόλους από το βράχο μέσα στον οποίο πελεκήθηκε. Εκεί βρίσκεται και ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο αλλά και σπάνιες τοιχογραφίες. Η σκαρφαλωμένη στο βράχο εκκλησία αρχικά ήταν γνωστή με το όνομα Μονή Αναλήψεως του Χριστού, αργότερα ως Παναγία Φανερωμένη και τέλος επικράτησε το όνομα Παναγία Πελεκητή. Οι τοιχογραφίες, όπως προκύπτει από σχετική επιγραφή που υπάρχει επάνω από τη θύρα εισόδου, άρχισαν το 1666 και ολοκληρώθηκαν το 1674 από τους αγιογράφους Ιάκωβο και το γιο του Δημήτριο. Η εκκλησία στο σύνολό της έχει διακοσμηθεί με εντυπωσιακές βυζαντινές τοιχογραφίες υψηλής τέχνης, με αυστηρές μορφές και ζωηρά χρώματα.
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της εκκλησίας και στην επανάσταση του 1821. Κάτι αντίστοιχο εξάλλου συνέβη και με άλλες μονές των Αγράφων. Από το 1939 η Παναγία των Βράχων, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν είναι πλέον αναγνωρισμένη σαν διατηρητέο ιστορικό μνημείο.
Απόδραση στη λίμνη Πλαστήρα
Ένα από τα πιο ονειρικά μέρη για μερικές μέρες χαλάρωση είναι με βεβαιότητα η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Πανέμορφα φυσικά τοπία, ιδιαίτερα αξιοθέατα και ξεχωριστή γαστρονομία σε περιμένουν για να σου θυμίζουν ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη από μικρά διαμάντια. Χωριά παραδοσιακά που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.
Η «Μικρή Ελβετία» της Ελλάδας θα σε μαγέψει από την πρώτη στιγμή. Αν βρεθείς εκεί μην παραλείψεις να επισκεφθείς το ορεινό και φημισμένο χωριό Νεράιδα. Αν, μάλιστα, θες να μοιράσεις τη διαμονή σου ανάμεσα στα ορεινά και τα παραλίμνια, η Νεράιδα είναι μια πολύ καλή επιλογή.
Περισσότερες πληροφορίες για απόδραση στη λίμνη Πλαστήρα μπορείς να διαβάσεις ΕΔΩ.
Διαβάστε επίσης:
Το ελληνικό κινηματογραφικό χωριό με τα δύο ονόματα
Η βαθιά λίμνη της Ελλάδας και ο μύθος του κοριτσιού με το πηγάδι