Η Ελλάδα είναι γεμάτη μικρά αλλά εντυπωσιακά εξωκλήσια. Σε απότομες πλαγιές, σε χαράδρες, σε παραλίες και σε βράχια δίπλα στη θάλασσα. Ένα από αυτά είναι και η Κρασοπαναγιά στα Μέθανα. Με την ιδιαίτερη ιστορία για την κατασκευή της και τη μοναδική θέα προς τη θάλασσα που προσφέρει. Το εκκλησάκι της Κρασοπαναγιάς είναι χτισμένο πάνω σε απότομα γκρίζα βράχια, που τα δέρνουν τα κύματα εδώ και χρόνια. Το όνομά του προέρχεται από την ιστορία που συνοδεύει την κατασκευή του.
Μια εκκλησία από κρασί και χώμα
Ο μύθος της Κρασοπαναγιάς λέει πως πριν από πολλά χρόνια ένας ναυτικός, είχε φορτώσει τη βάρκα του με βαρέλια κρασί και πήγαινε στον Πειραιά. Εκεί θα πουλούσε με την πρώτη ευκαιρία. Ωστόσο ο καιρός δεν του τα έφερε καλά. Στο δρόμο για τον Πειραιά τον έπιασε μια δυνατή φουρτούνα. Τότε και παρακάλεσε την Παναγία να τον βοηθήσει να πάει καλά στον προορισμό του υποσχόμενος ότι θα έφτιαχνε ένα εκκλησάκι από κρασί. Η ιστορία λέει ότι η Παναγία πράγματι τον βοήθησε και, όταν γύρισε, έφτιαξε το πολύ μικρό αυτό εκκλησάκι. Λέγεται, λοιπόν, ότι για το χτίσιμό του, ανακάτεψε χώμα με κρασί αντί για νερό και, γι’ αυτό, το μέρος που έχτισε το εκκλησάκι ονομάστηκε Κρασοπαναγιά.
Σε άλλη παραλλαγή ο άνθρωπος αυτός είναι έμπορος, δεν φτάνει στον προορισμό του αλλά, αφού σώθηκε με τη βοήθεια της Παναγίας, στη συνέχεια έχτισε το εκκλησάκι χρησιμοποιώντας το λίγο κρασί που του είχε απομείνει.
Ένα όμορφο και άγνωστο εκκλησάκι στα Μέθανα
Η «Κρασοπαναγιά» παραμένει άγνωστη στον πολύ κόσμο παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα αξιοθέατα στα Μέθανα. Μπορείς να την επισκεφθείς είτε από τη στεριά είτε από τη θάλασσα. Μπορείς να πας με βάρκα ή καϊκι από το Βαθύ και μάλλον αυτός είναι και ο πιο εύκολος και ασφαλής.
Ο άλλος τρόπος είναι από τη στεριά, με τα πόδια, σε μία πορεία 3,8χμ από την Καμένη Χώρα. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως αρκετά κουραστική, αφού το τελευταίο μέρος της διαδρομής γίνεται όχι από το μονοπάτι αλλά σχεδόν αναρριχητικά.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: www.methana.com.gr
Μονή Κηπίνας: Το μικρό και θαυμαστό «Μετέωρο» της Ηπείρου