Η Ελλάδα είναι γεμάτη όμορφα τοπία αλλά και ιδιαίτερα όσον αφορά τη μορφολογία τους. Θα δεις ατελείωτες ακτές, απόκρημνα βουνά ακόμη και… δάσος με κάκτους! Ο λόγος για το αποκαλούμενο «Φαρ Ουέστ» στο Ναύπλιο, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν.
Ο λόγος για τον λεγόμενο λόφο της Αρβανιτιάς, στο Ναύπλιο, όπου η φύση έχει δημιουργήσει αυτό απίστευτο σκηνικό. Πρόκειται για ένα απέραντο δάσος από φραγκοσυκιές που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα ελληνικά δεδομένα. Δημιουργεί ένα σπάνιο για τη χώρα μας σκηνικό με κακτοειδή που βλέπουμε μόνο σε ξένες ερήμους. Πρόκειται ένα ιδιότυπο «δάσος» βρίσκεται μέσα στο κάστρο της Ακροναυπλίας και περιβάλλεται από θάλασσα. Οι απόκρημνοι βράχοι είναι γεμάτοι αυτοφυείς αμέτρητους ελληνικούς κάκτους που κρέμονται σχεδόν κάθετα και καταλήγουν στη θάλασσα.
Ο Γύρος της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο
Στο επίπεδο της θάλασσας υπάρχει ένας καταπληκτικός περίπατος, ο λεγόμενος «Γύρος της Αρβανιτιάς». Οι επισκέπτες περπατούν σε ένα πλακόστρωτο μονοπάτι δίπλα στη θάλασσα υπό την σκιά αυτού του ιδιότυπου δάσους από κάκτους. Αποτελεί μάλιστα τον αγαπημένο περίπατο των Ναυπλιωτών. Ξεκινάει μετά το πέρας της παραλίας και καταλήγει στην πλατεία της Αρβανιτιάς, σε συνολική απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου.
Σε όλη τη διαδρομή θα δεις να δεσπόζουν οι βράχοι της Ακροναυπλίας με τα επιβλητικά της τείχη. Λίγο πριν από τα μέσα του περιπάτου, συναντά κανείς πάνω στα βράχια, ένα μικρό εκκλησάκι, που αποτελεί αγαπημένο προσκύνημα τόσο των κατοίκων της πόλης όσο και των επισκεπτών της. Ο λόγος για την Παναγίτσα, την Παναγία της Σπηλιάς, τη Santa Maria della Grotta των Βενετών. Η θέα προς τον Αργολικό κόλπο είναι από εδώ μοναδική. Το Ναύπλιο σε μαγεύει ακόμη μια φορά.
Μετά την πλατεία της Αρβανιτιάς, μπορεί κανείς να συνεχίσει τον περίπατό του ανατολικά, στους πρόποδες του Παλαμηδιού. Θα καταλήξει σε συνολική απόσταση 2,7 χιλιομέτρων περίπου στην αμμουδιά της Καραθώνας. Αν πάλι θέλει κανείς να επιστρέψει στην παλαιά πόλη, μπορεί να κατηφορίσει από την πλατεία της Αρβανιτιάς προς το Πάρκο του Σταϊκόπουλου και την Πύλη της Ξηράς.
Αχέροντας: Το μυθικό ποτάμι που οδηγούσε στον Άδη