Η Ελλάδα είναι γεμάτη μοναστήρια είτε ορεινά είτε σκαρφαλωμένα σε βράχους ή ακόμη και πάνω σχεδόν πάνω στη θάλασσα. Υπάρχει, όμως, ακόμη μια ιδιαιτερότητα όσον αφορά τα μοναστήρια της Ελλάδας. Στη χώρα μας υπάρχει και το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ευρώπη. Ο λόγος για την Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης.
Το μοναστήρι και η ιστορία του
Πρόκειται για μια μονή με τεράστια ιστορική παράδοση, η οποία κατάφερε, παρά τα όσα υπέστη να επιβιώσει. Εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να εκπληρώνει τον σκοπό της που δεν είναι άλλος από την συνεχή προσευχή των μοναχών και τη μετάνοια. Μια γωνιά γαλήνης και προσευχής στην Ελλάδα.
Αυτό το μοναστήρι είναι χτισμένο στην βόρεια πλευρά του Παγγαίου όρους, σε υψόμετρο που αγγίζει τα 750 μέτρα. Η εικόνα του δεν μαρτυρεί τις συνεχείς καταστροφές και λεηλασίες που υπέμεινε στο παρελθόν. Αντίθετα, δίνει την αίσθηση ενός περιποιημένου ησυχαστηρίου, στο οποίο τόσο οι μοναχοί, όσο και οι απλοί επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να προσευχηθούν.
Ως προς την ονομασία της Μονής, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, προέκυψε από το θαύμα της εικόνας της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση από την εικόνα έλαμψε κόκκινο φοινικούν φως. Έτσι ονομάστηκε Εικών φοινίσσουσα – Εικών φοίνισσα – Εικοσιφοίνισσα.
Η ίδρυση της Μονής υπολογίζεται κάπου κοντά στον 8ο αιώνα μ.Χ., από τον Όσιο Γερμανό. Η ιστορία του εν λόγω μοναστηριού αριθμεί αρκετούς αιώνες ιστορίας και γεγονότων. Αφού οικοδομήθηκε ένα πρώτο μικρό εκκλησάκι από τον Όσιο Γερμανό, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι, ο ίδιος ο Όσιος ξεκίνησε την αναζήτηση μέσα στο δάσος, ενός ξύλου που θα προσφερόταν για τη φιλοτέχνηση της Παναγίας επάνω του.
Όταν τελικά η αναζήτηση απέδωσε καρπούς και ο Όσιος βρήκε το κατάλληλο ξύλο, εκείνο ράγισε και ένα κοκκινωπό φως έλουσε τη σχισμή του. Αμέσως μετά, στο ραγισμένο ξύλο άρχισε να διαγράφεται η μορφή της Παναγίας, η οποία ονομάστηκε έκτοτε, όπως και ολόκληρο το μοναστήρι, Παναγία Εικοσιφοίνισσα.
Ένα μοναστήρι - θησαυρός στην Ελλάδα
Σήμερα το συγκεκριμένο μοναστήρι που είναι το πιο παλιό στην Ελλάδα είναι γυναικείο και φιλοξενεί 23 μοναχές. Γιορτάζει σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες. Μία στις 15 Αυγούστου, την Κοίμηση της Θεοτόκου, μία στις 14 Σεπτεμβρίου, τον Τίμιο Σταυρό, καθώς και στις 21 Νοεμβρίου, τα Εισόδια της Θεοτόκου. Η Παναγία Εικοσιφοίνισσα αυτό είναι προορισμός, για μεγάλο αριθμό πιστών, οι οποίοι σπεύδουν να προσευχηθούν και να θαυμάσουν τον πολυβασανισμένο αυτό τόπο. Αυτόπου με σιγουριά προκαλεί θαυμασό είναι το γεγονός ότι στη στέγη βρίσκονται εδώ και 400 χρόνια δύο κυπαρίσσια.
Η ύπαρξή τους δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο φυσικό φαινόμενο. Μια επίσκεψη στην Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, αρκεί για να σε κάνει να ηρεμήσεις και να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και την βουή της. Ο επισκέπτης υπόσχεται ότι θα επιστρέψει όχι μόνο για την γαλήνη που θα βρει αλλά και για την ομορφιά που θα αντικρίσει.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Nikolaos Karampetakis
Αττική: Το εκκλησάκι στην Πάρνηθα που θυμίζει Άγιον Όρος