Τρεχούμενα νερά, άγρια φύση και ορμητικοί καταρράκτες που δύσκολα μπορείς να δεις από κοντά. Ένα από τα πιο επιβλητικά μέρη της ελληνικής φύσης που λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής αποκτά ακόμη πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ο λόγος για τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Γράμμου οι οποίοι βρίσκονται σχεδόν στα 2.500 μέτρα. Οι εικόνες από την πλέον «κεντρική αρτηρία» του ποταμού Αλιάκμονα, τον ίδιο τον Γράμμο είναι καθηλωτικές. Και μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε αυτές τις εικόνες εύκολα από κοντά, αλλά ένα ταξίδι μέσα από το παρακάτω βίντεο είναι ό,τι πρέπει για να ξεφύγεις...
Κυπαρίσσι: Το χωριό του Μοριά που σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι σε νησί
Οι άγριοι και απρόσιτοι καταρράκτες του Γράμμου σχεδόν στα 2.500 μέτρα
Ταξιδεύουμε στο Γράμμο και συγκεκριμένα στην δεύτερη ψηλότερη κορυφή του, δηλαδή το Περήφανο ή αλλιώς Σκίρτση η οποία έχει υψόμετρο σχεδόν 2.500 μέτρα και συγκεκριμένα 2.444 μέτρα. Από τις διάφορες πηγές που αναβλύζουν γύρω από την κορυφή Περήφανο του βουνού αλλά και σε μερικά σημεία πιο κάτω, μετά από 500 με 600 μέτρα από την κορυφή Περήφανο σχηματίζονται οι ομώνυμοι καταρράκτες δηλαδή οι καταρράκτες του Περήφανου.
Οι συγκεκριμένοι καταρράκτες μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστοί αλλά δημιουργούν ένα άκρως όμορφο θέαμα όταν μπορείς να τους δεις από ψηλά και μάλιστα ιδιαίτερα το χειμώνα και την άνοιξη που υπάρχουν πολλά νερά στην περιοχή. Αν είσαι μυημένος στην ορειβασία και το περπάτημα στη φύση, η πρόσβαση προς το σημείο των καταρρακτών δεν είναι τελικά δύσκολη και το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Ο επισκέπτες χρειάζεται να ακολουθήσει εάν τον δρόμο ο οποίος αρχίζει από το χωριό Γράμμος και ανηφορίζει στα λιβάδια κάτω από την κορυφή του. Θέαμα που κόβει την ανάσα.
Μπορείς να απολαύσεις μια βόλτα μέσα από το κανάλι Nature with drone makis theodorou του Youtube.
Το σημείο των καταρρακτών και η ιστορία του
Η περιοχή γύρω από την κορυφή του Περήφανου εκτός από μοναδικής ομορφιάς, έπαιξε επίσης μεγάλο ρόλο στο έπος του 40. Πριν την επίθεση των Ιταλών για ένα εξάμηνο εκτελούνταν εργασίες για διανοίξεις της οδού για να καταφέρει να προωθηθεί η 3η Μεραρχία αλπινιστών Τζούλια, η οποία είχε έδρα στην αλβανική μεριά στην Ερσέκα και Λεσκοβίτσι.
Διαβάστε επίσης:
Τέσσερα ελληνικά μονοπάτια στα οποία θα θέλαμε να κάνουμε μια ανοιξιάτικη βόλτα
Φιλοπάππου: τέσσερα πράγματα που δεν ξέρεις για τον δημοφιλή λόφο