Όταν η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, κάποια χρόνια πίσω, τραγουδούσε το “Έλα πάμε στη Ραφήνα να πνιγούμε στη ρετσίνα…”, καθένας είχε στο μυαλό του ένα παραθεριστικό κέντρο που το επισκεπτόταν συνήθως για φαγητό στις ταβέρνες της
ή για να πάρει το πλοίο από το λιμάνι της που σε οδηγεί στο μισό Αιγαίο.
Όμως όπως όλα στη ζωή εξελίσσονται, έτσι και με τη Ραφήνα ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσεις την άποψή σου καθώς τώρα πια είναι μία σύγχρονη πόλη στην Ανατολική Αττική, με υψηλή ποιότητα ζωής και ωραίο κόσμο, που δεν σου κάνει καρδιά να φύγεις όταν τη γνωρίσεις από κοντά.
Έτοιμοι να γνωρίσουμε το δεύτερο λιμάνι της Αθήνας;
Με όποιον καιρό κι αν αποφασίσουμε μια επίσκεψη, παίρνουμε τον δρόμο προς τα ανατολικά της Αττικής, διανύοντας μια μικρή σχετικά απόσταση 28 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας που μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος σε οδηγεί στην όμορφη παραλία της Ραφήνας, σταθερό πόλο έλξης τουριστών και μονίμων πλέον κατοίκων που ξεπερνούν αισίως τις 160 χιλιάδες!
Η ζωή εδώ ξεκινά από νωρίς, με τα πολυάριθμα μαγαζάκια που εκθέτουν την… πρωινή πραμάτεια από τα ψαροκάικα η οποία μόλις έφθασε και απλώθηκε στους πάγκους προς τέρψη των περαστικών, αλλά κυρίως των επίδοξων καλοφαγάδων του θαλασσινού τραπεζιού. Μια χαλαρωτική βόλτα είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις την περιπλάνησή σου, καθώς η κίνηση γίνεται διαφορετική προς το μεσημέρι με την αύξηση των περιπατητών που επισκέπτονται την πλατεία. Μια πλατεία που μοιάζει με εξέδρα, καθώς είναι κατασκευασμένη σε ψηλό σημείο και στα πόδια της απλώνεται το πολύβουο και πολυσύχναστο λιμάνι. Μια στάση στα μαγαζάκια της πλατείας για ένα καφεδάκι, με την ηρεμία και τη γαλήνη… πριν τον πανικό, είναι ό,τι πρέπει πριν ανηφορίσετε προς το έμβλημα και σήμα κατατεθέν της Ραφήνας, το γραφικό εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα.. Ο ακοίμητος προστάτης των ναυτικών και των πλοίων που έρχονται και αναχωρούν για τα δρομολόγια της γραμμής προς το Αιγαίο, στέκεται ανάμεσα στα δύο γαλάζια - της θάλασσας και του ουρανού. Δίπλα από τον κεντρικό παραλιακό δρόμο της περιοχής, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, η πρώτη συνάντηση με αξιοθέατο της Ραφήνας, σε γυρνά σε μνήμες περασμένων χρόνων.
Βουτιά στην ιστορία της Ραφήνας
Σε ένα παλαιό σπίτι με κεραμοσκεπή, μπλε παραθυρόφυλλα και περιποιημένο κήπο με λουλούδια που πραγματικά ευωδιάζουν όταν και μόνο τα αγγίξεις, μπορείς να επισκεφθείς το Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Τριγλιανών – Μικρασιατών Ραφήνας. Μέσα σε αυτό στεγάζεται η νεότερη ιστορία της πόλης που παλαιότερα λεγόταν Νέα Τρίγλια καθώς είχαν εγκατασταθεί εκεί κάτοικοι της Τριγλίας από τη
Μικρά Ασία. Όταν έγινε ο διωγμός, πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με τα πλοία του σωτήρα τους Τριγλιανού εφοπλιστή Φίλιππου Καβουνίδη και εγκαταστάθηκαν στη Ραφήνα το 1923. Μία περιήγηση στο εσωτερικό του Μουσείου σε βοηθάει να συνδέσεις το παρελθόν που χάθηκε εκείνα τα χρόνια στον τραγικό διωγμό, με τη σύγχρονη ιστορία μετεγκατάστασης σε ένα μέρος όπου οι χωροταξικές ομοιότητες με την πατρίδα ήταν αιτία να δημιουργηθεί εκεί εστία Τριγλιανών. Αφήνουμε το χθες και περπατάμε προς το σήμερα… που εξακολουθεί, όμως, να συνδέεται με το ιστορικό παρελθόν. Κατά την αρχαιότητα η Ραφήνα αποτέλεσε έναν από τους 100 Δήμους των Αθηνών που όρισε ο Κλεισθένης. Ο δήμος αυτός ονομαζόταν Αραφήν, ονομασία που δόθηκε προς τιμήν του κυβερνήτη του, ενός από τους 100 ήρωες της Αττικής.
…και η ιστορία συνεχίζεται
Παίρνοντας το δρόμο νότια της Ραφήνας και σε απόσταση 1.700 μέτρων από το λιμάνι, αναζητώντας μια από τις πολλές παραλίες που σε περιμένουν, συναντάς μια περιοχή ευλογημένη από τη φύση, τους θεούς και τους ανθρώπους. Παραλία
Μαρίκες… Της μνήμης και της ιστορίας. Μια όαση της φύσης και της ιστορίας γεμάτη από αμμοθίνες, ακτόλιθους και κρημνώδεις ακτές.
Οι Γερμανοί και οι Ιταλοί είχαν χτίσει πολυβολεία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Κάβο της Ραφήνας (θέση Πανόραμα), εκεί που σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, ενώ είχαν ρίξει τσιμέντο στη θάλασσα για να μπορούν να πιάνουν τα αποβατικά τους.
Μια μεγάλη ιστορία που σε περιμένει να τη μάθεις μόλις επισκεφθείς την παραλία Μαρίκες. Από εκεί ξεκινούν άλλα μονοπάτια που οδηγούν σε διαφορετικές κρυφές παραλίες και που σου δίνουν τη δυνατότητα να χαλαρώσεις, να απολαύσεις και να ηρεμήσεις σε καλοκαιρινά τοπία και περιοχές τόσο κοντά στην πρωτεύουσα, που ίσως… και να μη χρειαστεί να επιβιβαστείς σε κάποιο πλοίο που αναχωρεί από το λιμάνι της
Ραφήνας για έναν προορισμό μακριά από αυτήν.