Σημερινός προορισμός: ο Μαραθώνας. Ξεκινώ την μέρα μου με έναν καφέ στην πόλη του Μαραθώνα και είμαι έτοιμος για περιήγηση.
Σίγουρα γνωρίζετε την λίμνη του Μαραθώνα, έχει πάει όμως στο κέντρο του; Εγώ αφιέρωσα μια μέρα για να γνωρίσω την πόλη του Μαραθώνα, να επισκεφθω τα μουσεία, το ιερό της Νεμέσεως και φυσικά την παραλία. Είναι μια περιοχή με όμορφες γωνιές. Την λένε και ανθόκηπο της Αθήνας. Αν και χαμηλού προφίλ, η ομώνυμη κωμόπολη έχει μακραίωνη ιστορία με παγκόσμια απήχηση. Μας συνδέει με το παρελθόν και καθόλου τυχαία την έχουν χαρακτηρίσει ομφάλιο λώρο της Αθήνας.
Χωροταξικά βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Αττικής. Εδώ δεν χρειάζεται να ρωτήσεις πως θα πας, η διαδρομή είναι πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε στον Μαραθώνα πας.Και η κλασική διαδρομή είναι αυτή του παγκοσμίου φήμης αγωνίσματος, που διασχίζει το λεκανοπέδιο.
Πριν την μαραθώνια βόλτα πιες έναν κάφε
Να ξεκινήσει για την πόλη του Μαραθώνα πρωί πρωί για να δεις την πόλη να ξυπνάει. Μην βιαστείς όμως.
Κάθισε να απολαύσεις έναν καφε, όπως έκανα εγώ, και μετά ξεκίνα τον περίπατο στα στενά δρομάκια με τα νοικοκυρόσπιτα. Κάποια στιγμή, αφού περιπλάνηθείς, θα ξαναβγεις στο κεντρικό δρόμο, σε ένα κτίριο με σημασία και ιστορία.
Το μουσείο του Μαραθώνιου δρόμου
Το Μουσείο του Μαραθώνιου Δρόμου στεγάζεται σε ένα καλαίσθητο κτήριοπου κάποτε ήταν το πρώτο δημοτικό σχολείο του Μαραθώνα. Είναι αξιοθαύμαστο διότι η μακραίωνη ιστορία του φημισμένου δρόμου αντοχής, στην κλασική του διαδρομή, αναπτύσσεται ενώπιόν μου, σε συγκριτικά για το μέγεθός της λίγα τετραγωνικά του κτιρίου. Στο Μουσείο υπάρχουν περισσότερα από 4000 εκθέματα, που σαν ψηφίδες συνθέτουν το ιστορικό μωσαϊκό του αθλήματος από το 1896 έως τις μέρες μας.
Μεταξύ άλλων, θα δεις το αυθεντικό μετάλλιο του πρώτου νικητή στο αγώνισμα του Μαραθωνίου του Σπύρου Λούη στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 αλλά και τα προσωπικά του αντικείμενα καθώς και τα μετάλλια και έπαθλα του Στέλιου Κυριακίδη. Αλλά και τα κειμήλια από τη ζωή και τη δράση του μαραθωνοδρόμου ειρηνιστή και πολιτικού Γρηγόρη Λαμπράκη. Θα δεις ακόμη τους σάκους των αθλητών με κινητικές ιδιαιτερότητες και τα παπούτσια με τα οποία έτρεξαν σπουδαίες μορφές του αγωνίσματος, που διακρίθηκαν και τα αφιέρωσαν στο μουσείο.
Ο μεσαιωνικός πύργος της Οινόης
Στα βόρεια όρια της κωμόπολης υψώνει το ανάστημά του ο μεσαιωνικός πύργος της Οινόης στην είσοδο του ομώνυμου φαραγγιού. Οι κάτοικοι λένε ότι ήταν η εξοχική κατοικία που έχτισε περί το 1250 Μ.Χ. ο Όθωνας Ντε Λα Ρος, ιδρυτής του Ελληνικού κλάδου, του ομώνυμου οίκου ευγενών της Βουργουνδίας.
Ενα πλήθος από ανθοκήπια και θερμοκήπια αναπτύσσονται τριγύρω. Στο άνοιγμα της πεδιάδας έγινε το 490 Π.Χ. η μάχη του Μαραθώνα, ένα γεγονός που επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα
Ένα τμήμα της διαδρομής προς το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής στην θέση Βρανά περνά ανάμεσά τους. Αυτό που ξεχωρίσει στο μουσείο,είναι το τρόπαιο της μάχης του Μαραθώνα, τοποθετημένο σε περίβλεπτο σημείο. Αθηναίοι και Πλαταιείς κατατρόπωσαν τους Πέρσες και ματαίωσαν τα επεκτατικά τους σχέδια. Έχει όμως και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα. Κεραμική γεωμετρικών έως κλασικών χρόνων, επιτύμβια ανάλυφα της περιοχής, αναθηματικές επιγραφές. Αγάλματα και τμήματα του μοναδικού για την Αττική Αιγυπτιακού ιερού της Μπρέξιζας του 2ου αιώνα μ.Χ.
Ο Ραμνούντας
Δίπλα ακριβώς από το μουσείο, βρίσκεται και προστατεύεται με υπερσύγχρονο στέγαστρο το μεσοελλαδικό νεκροταφείο με μια συστάδα από τρεις ταφικούς τύμβους. Ο Ραμνούντας πήρε την ονομασία του από τους Ράμνους, ένα είδος θάμνου που υπήρχε σε αφθονία στην περιοχή. Η διαδρομή είναι γραφική με ωραίες εναλλαγές τοπίων. Αν περάσεις από την κεντρική αρχαία οδό, το μονοπάτι σε όδηγεί μέσα από πυκνή βλάστηση. Στον χώρο σώζονται τα ερείπια των ιερών της Θέμιδος, της θεάς της δικαιοσύνης και της Νέμεσης της θεάς της δίκαιης τιμωρίας.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα είναι ο καλύτερα διατηρημένος Δήμος της αρχαίας Αθήνας. Ενα ανθρώπινο αρχιτεκτονικό θαύμα, που προσπαθεί αιώνες τώρα να αναδείξει το μεγαλείο του. Από αυτό το οχυρό οι αρχαίοι Αθηναίοι ήλεγχαν το πέρασμα των πλοίων, που μετέφερε σιτηρά στην Αθήνα. Θα δεις και το ισχυρό τείχος του φρουρίου, που έκλεινε στο εσωτερικό του ολόκληρο οικιστικό σύνολο. Το φρούριο ήλεγχε το πέρασμα πλοίων από τον Ευβοϊκό, που μετέφεραν αγαθά στην αρχαία Αθήνα. Αξίζει τον κόπο παρά το δύσβατο του εδάφους σε κάποια σημεία.
Η παραλία Ραμνούντα
Αφού χορτάσεις ιστορία ριξε μια ματιά στην παραλία του Ραμνούντα. Δεν πάνε πολλοί εκεί κι γι'αυτό την προτιμούν εκείνοι που θέλουν να κάνουν μπάνιο χωρίς μαγιό. Θα συμφωνήσεις πως το τοπίο είναι ειδυλλιακό. Η παραλία βρίσκεται κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα.
Αν η εκδρομή σου άνοιξε την όρεξη κάθισε να απολαύσεις μερικούς μεζέδες, πολύ καθαρό αέρα και μπόλικη θαλασσινή αύρα.
Μετά από αυτή την βόλτα δίπλα από τον Ραμνούντα, είναι το Μαλιμπού της Αττικής. Μια ώρα από την Αθήνα είναι η παραλία του Σέσι. Ως την επόμενη βόλτα, καλές αποδράσεις εκτός Αθηνών εντός Αττικής. Να περάσεις καλά όπου και αν πας.