Η Αττική έχει πολλά κρυμμένα μυστικά και το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη για να τα ανακαλύψεις. Από όμορφες περιοχές πνιγμένες στο πράσινο, γωνιές με πλούσια ιστορία και σημεία με μυστηριώδες παρελθόν. Κάπου εκεί βρίσκονται και μέρη που πιθανόν δεν γνωρίζεις καν ότι υπάρχουν. Όπως το άγνωστο σε πολλούς ηφαίστειο δίπλα στην Αθήνα και συγκεκριμένα κοντά στην παραλία των Αγ. Θεοδώρων. Μπορεί να έχεις περάσει πολλές φορές από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων κάνοντας μια βόλτα προς την Πελοπόννησο, χωρίς όμως να έχεις κάνει μια στάση εκεί που βρίσκεται το ηφαίστειο. Κακώς θα σου πούμε εμείς. Αξίζει να γνωρίσεις αυτό το Σουσάκι, το άγνωστο ηφαίστειο στην Αττική, δίπλα στην Αθήνα.
Το άγνωστο ηφαίστειο Αττικής δίπλα μας
Και όμως, η Αθήνα έχει το... Βεζούβιό της. Απλά ακολούθησε τις πινακίδες που γράφουν "ηφαίστειο Σουσάκι" και όχι πολύ ώρα μετά, θα βρεθείς στον κρατήρα του ηφαιστείου Σουσάκι. Το τοπίο γύρω από το ηφαίστειο είναι σεληνιακό και μόνο ψηλά στο τείχος του κρατήρα υπάρχει βλάστηση. Όπου και αν στρέψω το βλέμμα μου, αντικρίζω ηφαιστειογενή πετρώματα. Παντού τέφρα. Το ηφαίστειο κοιμάται, όπως λένε οι ειδικοί εδώ και πολύ καιρό. Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή ήταν πριν από 2.700.000 χρόνια. όσο προχωράω προς την καρδιά του κρατήρα, η μυρωδιά του μεθανίου και του υδρόθειου γίνεται όλο και πιο έντονη. Αυτό το ηφαίστειο την Αττική είναι πραγματικά μοναδικό.
ηφαίστειο Αττικής: Οι Άγιοι Θεόδωροι και η παραλία Πευκάκια
Αν διασχίσεις πρωί - πρωί τον κεντρικό δρόμο των Αγίων Θεοδώρων θα παρατηρήσεις πως ο κόσμος είναι έξω απο νωρίς. Πηγαίνει και κάνει τα ψώνια του στην αγορά. Σε ένα παράλληλο του κεντρικού δρόμου, πέφτω επάνω σε λαϊκή αγορά. Πιάσε το παραλιακό μέτωπο της πόλης, με την μεγάλη περατζάδα. Αυτή η θέα κοστίζει χρυσάφια. Στις παρυφές της πόλης, ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας είναι σκεπασμένο από πεύκα. Αυτή είναι η παραλία πευκάκια την Αγίων Θεοδώρων. Οφείλεται σε δενδροφύτευση μαθητών της δεκαετίας του '50.
Ο φάρος της περιοχής
Όμως, το ηφαίστειο δεν είναι η μόνη έκπληξη αυτής της εκδρομής. Αν κατευθυνθείς προς την παραλία, η παραθαλάσσια διαδρομή περνά ανάμεσα από εξοχικές κατοικίες και στη συνέχεια κινείται παράλληλα με την περίφραξη την διυλιστηρίων. Μπροστά σου πάνω στην ακροθαλασσιά, υψώνει το ανάστημά του ένας φάρος. Είναι ένας από τους δύο φάρους της περιοχής, που καθοδηγούν τα πλοία καθώς προσεγγίζουν από ανατολικά τον Ισθμό της Κορίνθου. Κατασκευάστηκε από την Γαλλική Εταιρία Φάρου το 1894. Η φωτοβολία του είναι 12 ναυτικά μίλια.
Καλύτερο σημείο για να αράξεις και να αλλάξεις τον αέρα σου, πριν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής, νομίζω δεν θα μπορούσες να βρεις!
Πώς θα πας
Η διαδρομή ως τους Αγίους Θεοδώρους είναι γνωστή και εύκολα. Ακολουθείς την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου και σε 65 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, είσαι εκεί. Στο άγνωστο ηφαίστειο δίπλα στην Αθήνα. Η κωμόπολη συνδέεται συγκοινωνιακά με γραμμή ΚΤΕΛ αλλά και με τον προαστιακό.
Διαβάστε επίσης:
Αρχάμπολη: Η αινιγματική ελληνική πόλη και ο θρύλος της εξαφάνισής της