Αττική | Εξόρμηση στη Βραυρώνα

Βραυρώνα, ένας τόπος λατρείας και χαράς της ζωής που βρίσκεται σχεδόν μισή ώρα από το κέντρο της πόλης.

Σίγουρα θα έχεις περάσει, αλλά ίσως δεν της έχεις δώσει την δέουσα προσοχή. Ο λόγος για την Βραυρώνα που απέχει μόλις 30 λεπτά από το κέντρο και έχει απ’όλα! Η διαδρομή μου από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας είναι οικολογική και οικονομική καθώς το αυτοκίνητο που οδήγησα έκαψε μόνο 3 ευρώ σε καύσιμα !

Πώς να πας

Η πρόσβαση στην Βραυρώνα; Ευκολότατη. Από την λεωφόρο Μεσογείων, στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής κάνεις δεξιά και πιάνεις την λεωφόρο Λαυρίου. Μετά το Μαρκόπουλο να’σαι στην Βραυρώνα με τον περίφημο ναό της Αρτέμιδος.

Ο ναός

Δεν είναι διάσημος σαν τον Παρθενώνα της Ακρόπολης, ούτε σαν τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, όμως ο ναός της Αρτέμιδας στην Βραυρώνα, είναι εξίσου σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Η λατρεία της θεάς αντικατοπτρίζει την καθημερινή ζωή στην εξοχή: Κίνηση, χορός, μουσική, οικογενειακή ζωή από την πλευρά της γυναίκας. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι η επιλογή του σημείου ως τόπου λατρείας, δεν έγινε τυχαία.

Μην βιαστείς να φύγεις από τον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Αρτέμιδος, ακριβώς από πίσω, υπάρχει ολόκληρος υγρότοπος. Εχει ενδιαφέρον, και αξίζει να το δεις. Τον χώρο περιτρέχει και ένας ποταμός, τα γλυκά νερά του είναι το κυρίαρχο ζωτικό στοιχείο του υγρότοπου, που υπάρχει ακριβώς πίσω από τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο υγρότοπος

Ο υγρότοπος του Ερασίνου ποταμού μοιάζει να είναι το μυστικό της Βραυρωνίας Αρτέμιδας. Διάφανα γλυκά νερά που μοιράζονται ακίνδυνα νερόφιδα, κέφαλοι, χελώνες, και βατράχια. Πυκνή οργιώδης βλάστηση αναπτύσσεται και από τις δύο όχθες. Ηταν για μένα μια μικρή αποκάλυψη αυτό που έβλεπαν τα μάτια μου. Μια μικρή ζούγκλα, στην οποία όμως τα μονοπάτια είναι ευδιάκριτα και προσφέρονται για περπάτημα και για ποδήλατο. Τα ξύλινα πασαλάκια με κόκκινα βέλη τονίζουν τις διαδρομές. Στην εκβολή τους, δε, σχηματίζουν ένα μικρό δέλτα. Ο περίπατος μου στον ποταμό Ερασίνο και τον υγρότοπό του  καταλήγει στην θάλασσα. Αλλη μια άγνωστη γωνιά της Αττικής της οποίας η ομορφιά είναι εντυπωσιακή!

Αν σου έλεγαν πάμε μια βόλτα στα αρχαία της Βραυρώνας, θα έλεγες ούτε με σφαίρες.. Τώρα όμως που την γνώρισες καλύτερα σίγουρα έχεις ένα καλό λόγο να ξαναπάς! Και γιατί όχι; Να το προτείνεις εσύ!

Exit mobile version