Δεύτερο επεισόδιο στην αγαπημένη Αίγινα, αφιερωμένο στο κέντρο! Επισκέπτομαι την Αφαία για μια βουτιά στην ιστορία και συνεχίζω στο ελληνικό κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων!
Δεύτερη μέρα στην Αίγινα. Αυτή την φορά θα κάνω μια ωραία βόλτα στην πόλη και θα συναντηθώ με την ιστορία της. Μετά θα ανηφορίσω στον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας για να δω και την Αθήνα από απέναντι. Υστερα θα επιβιβαστώ σε μια μικρή επίγεια κιβωτό.
Η Αίγινα και το κέντρο της
Οι συνθήκες για περιπλάνηση στην πόλη της Αίγινας είναι ιδανικές για ποδήλατο. Εχω να κάνω ποδήλατο από πιτσιρικάς. Και η αίσθηση αυτή με πάει πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Η πατήνα του χρόνου στα κτίρια χαρίζει μια γλυκιά ομορφιά. Και το οπτικό ερέθισμα μου αφαιρεί τους εντατικούς αγχωτικούς ρυθμούς της Αθήνας.
Ο πύργος του Σπύρου Μάρκελλου και τα ιστορικά κτίρια του κέντρου
Η βόλτα είναι ακόμα πιο ωραία εδώ στην πόλη της Αίγινας, στα ήσυχα δρομάκια της. Τριγυρνώντας στα σοκάκια, θα δεις τον περίφημο πύργο του Σπύρου Μάρκελλου. Πρόκριτου, φιλικού και αγωνιστή Αιγινήτη. Είναι από τα εντυπωσιακά και ωραία εμβληματικά κτίρια της πόλης της Αίγινας. Χρονολογείται από το 1802, είναι ενετικού τύπου και σήμερα στεγάζει το Κέντρο Κοινωνικού Προβληματισμού Σπύρος Αλεξίου, φιλοξενώντας πολυποίκιλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σε κοντινή απόσταση, ένα λιτό διώροφο κτίριο, στέγασε το κυβερνείο και τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Αλλά και το πρώτο νομισματοκοπείο για ένα διάστημα. Η διαδρομή ορίζεται επίσης από στάσεις στη Μητρόπολη της Αίγινας, όπου έγινε η ορκωμοσία του Καποδίστρια τον Ιανουάριο του 1828 και το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο στις παρυφές της πόλης. Στέγασε 500 ορφανά εκείνη την εποχή, ανάμεσά τους και εκείνα από το Μεσολόγγι που εξαγοράστηκαν από σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου.
Μην ξεχάσεις τον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας
Αν διασχίσεις την ενδοχώρα του νησιού, από μια καταπράσινη και ευχάριστη διαδρομή, μέσα από χωράφια γεμάτα από φιστικιές θα φτάσεις στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας, στην κορυφή ενός λόφου. Τον ναό δωρικού ρυθμού λέγεται πως είχαν ως πρότυπο οι αρχιτέκτονες Ικτίνος και Καλλικράτης για τον Παρθενώνα. Εχει δε διαπιστωθεί πως με τον ναό του Ποσειδώνος στο Σούνιο ως κορυφή και τον Παρθενώνα, ορίζεται ένα ισοσκελές τρίγωνο.
Το Καταφύγιο άγριων ζώων
Συνέχισε την ευχάριστη διαδρομή στο εσωτερικό του νησιού, με νοτιοανατολική κατεύθυνση. κεί βρίσκεται το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων, που λειτουργεί στο νησί από το 1990 και βρίσκεται στην Παχιά Ράχη. Εκεί θα συναντήσεις έναν σύγχρονο Νωε, τον Γιάννη, ο οποίος μαζί με εθελοντές από διάφορα μέρη του κόσμου φροντίζει κάθε είδος του ζωικού βασιλείου, που τους πηγαίνουν αληθινά φιλόζωοι. Οσα κρίνονται ικανά να επιβιώσουν μόνα μετά την αποθεραπεία τους, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Για εκείνα που δεν είναι απελευθερώσιμα, το Κέντρο λειτουργεί ως καταφύγιο.
Ενα από αυτά είναι ένα αγριογούρουνο 250 κιλών, ο Γιάννης Πουλόπουλος έχει βαπτίσει "Οβελίξ", ενώ αρκετοί πελαργοί, άκρως μεταναστευτικό είδος, έχουν φτιάξει φωλιές πάνω από τις περιφράξεις του Κέντρου Περίθαλψης. Μια μικρή κιβωτός καταφύγιο το ΕΚΠΑΖ προσφέρει φροντίδα σε 4.500 άγρια ζώα ετησίως και στηρίζεται οικονομικά από δωρεές. Για την προσφορά του ο Γιάννης Πουλόπουλος έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών.
Η ώρα του αποχωρισμού πλησιάζει
Πριν επιβιβαστείς στο πλοίο για την Αθήνα, ρίξε μια ακόμη βόλτα στο κέντρο. Αν μάλιστα σουλατσάρεις και σου ανοίξει η όρεξη, κανένα πρόβλημα. Δίπλα στην ψαραγορά έχει αρκετά ταβερνάκια.
Τα ωραία δεν κρατούν πολύ σ' αυτή τη ζωή. Το πλοίο όπου να 'ναι σαλπάρει για Πειραιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ξαναέρθω. Μου φαίνεται ότι η Αίγινα την άνοιξη είναι στα καλύτερά της. Αλλά και το καλοκαίρι της πάει. Θα επιστρέψω σύντομα στην μαγευτική Αίγινα για μια βουτιά σε κάποια από τις παραλίες της.