Θέλεις να οργανώσεις μια μονοήμερη εκδρομή αλλά όχι στους συνηθισμένους προορισμούς; Βάλε στην τσάντα σου τα απαραίτητα. Τα βουνά της Αττικής σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις. Τα μονοπάτια είναι εκεί ανυπομονώντας να τα περπατήσεις. Επίσης αναζητάς σημεία όπου θα βγάλεις αξέχαστες φωτογραφίες και θα στρώσεις ένα τραπεζομάντηλο για να κάνεις ένα πικ νικ στη φύση. Πάρε μολύβι και χαρτί και κράτα σημειώσεις. Η εκδρομή σου σε ένα από τα βουνά της Αττικής που θα επιλέξεις... ξεκινά. Πού θα πας και τι θα κάνεις; Ακολουθεί μια λίστα με όσα πρέπει να ξέρεις ώστε να απολαύσεις τη βόλτα σου.
Η ζωή στα ορεινά καταφύγια: Ένα ταξίδι έξω από τα συνηθισμένα
Μονοήμερη εκδρομή στα βουνά της Αττικής: Όσα αξίζει να δεις
Θες να εξερευνήσεις κάποιο από τα βουνά της Αττικής αλλά δεν θες να πας μακριά; Η πρώτη λύση είναι η Πάρνηθα. Σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας η Πάρνηθα αποτελεί το πιο ψηλό βουνό στην Αττική.
Βρίσκεται στη Βόρεια πλευρά της Αθήνας. Έχει συνολική έκταση 300 περίπου τ.χ. ενώ η υψηλότερη κορυφή της είναι η Καραμπόλα (1.413 μ). Πηγαίνοντας στην Πάρνηθα θα απολαύσεις τη φύση και φυσικά θα εισπνεύσεις καθαρό αέρα. Σημαντικό τμήμα της απαρτίζει τον ομώνυμο Εθνικό Δρυμό και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.
Εάν είσαι λάτρης της πεζοπορίας αυτή την εκδρομή θα την ευχαριστηθείς με την ψυχή σου. Η Πάρνηθα ανταμείβει με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της όσους την επιλέξουν. Στην Πάρνηθα επίσης μπορείς να δεις ένα εκκλησάκι που θυμίζει το Άγιο Όρος.
Εάν, δε, επιλέξεις να μείνεις και όχι να κάνεις μόνο μια μονοήμερη εξόρμηση μπορείς να διανυκτερεύσεις στα καταφύγιά της, Φλαμπούρι και Μπάφι, σε 1.158 και 1.161 μέτρα υψόμετρο.
Στα βουνά της Αττικής: Ο Υμηττός με την εντυπωσιακή θέα
Εάν έχεις αποφασίσει πως θες να εξερευνήσεις τα βουνά της Αττικής πρέπει αρχικά να πας μια βόλτα στον Υμηττό. Στο συγκεκριμένο βουνό λέγεται ότι χόρευαν οι νεράιδες και πως οι κορυφές του «μαρτυρούσαν» τον καιρό στους αρχαίου Αθηναίους. Η διαδρομή σου θα ξεκινήσει από τη Μονή Αγίου Ιωάννη Κυνηγού στην Αγία Παρασκευή. Εκεί θα φτάσεις με αυτοκίνητο από την οδό Γραβιάς στο τέλος της βόρειας περίφραξης των αμερικάνικων κολεγίων. Προχωρώντας θα συναντήσεις έναν ανηφορικό ασφαλτόδρομο που περνά από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της ΣΔΑΜ και καταλήγει στο πλάτωμα έξω από τη μονή όπου και θα παρκάρεις.
Η Μονή Αγίου Ιωάννη Κυνηγού μπορούμε να πούμε πως αποτελεί την αφετηρία της εκδρομής αλλά και το σημείο συνάντησης όσων επιθυμούν να ακολουθήσουν τα μονοπάτια και να κάνουν πεζοπορία. Θα συναντήσεις πεύκα, θα ακούσεις τα πουλιά να κελαηδούν και θα φτάσεις σε σπήλαια εύκολα προσβάσιμα, με φυσική ομορφιά αλλά και αρχαιολογική αξία.
Ακούστε το podcast που ηχογραφήσαμε στα μονοπάτια του Υμηττού
Καλό θα είναι μόλις φτάσεις στο Σπήλαιο του Λιονταριού να έχεις μαζί σου έναν φακό γιατί σίγουρα θα τον χρειαστείς. Το Σπήλαιο είναι οριζόντιο, με έναν ενιαίο θάλαμο, διαστάσεων περίπου 50 επί 20 μέτρα και ύψος οροφής από 6 έως 11 μέτρα. Προχωρώντας στο βάθος του θα παρατηρήσεις πως υπάρχουν δύο μεγάλοι σταλαγμιτικοί σχηματισμοί αλλά και μικρή σταγονοροή, που συμβάλλει στη συνέχιση της δημιουργίας του λιθωματικού διακόσμου.
Το Σπήλαιο Λεοντάρι βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Υμηττού. Σε υψόμετρο 550 μέτρων δυτικά των Γλυκών Νερών Αττικής. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από ένα λιοντάρι το οποίο ζούσε εκεί και τρομοκρατούσε τους κατοίκους. Το λιοντάρι εξοντώθηκε από τον Άγιο Νικόλαος που το μαρμάρωσε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Κάντζα Αττικής.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Μονοήμερη στην Πάρνηθα και στο ελατοδάσος δίπλα στην Αθήνα
Βόλτα στην Αττική: Εξερεύνησε το εντυπωσιακό Άλσος Συγγρού
Σπηλιά του Νταβέλη: Τα μυστήρια, οι θρύλοι και η αλήθεια για τον λήσταρχο