Επεισόδιο 7 - Συνεχίζω την βόλτα μου στο κέντρο της Καρδίτσας για να επισκεφθώ το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λάμπρου και Ναυσικάς Σακελλαρίου ..ή πιο απλά το Μουσείο της πόλης.
Είδα την δημοτική αγορά της Καρδίτσας και επισκέφθηκα την Δημοτική Πινακοθήκη. Ξαναβγαίνω στον δρόμο για να κάνω λίγο ακόμα ..τουρισμό, καθώς το ταξίδι μου πλησιάζει στο τέλος του.
Επόμενος σταθμός το Μουσείο της πόλης
Συνεχίζω την βόλτα μου στο ιστορικό κέντρο της Καρδίτσας. Διασχίζω το δημοτικό πάρκο και σήμα κατατεθέν της πόλης "Παυσίλυπο" και κατευθύνομαι προς το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο που ιδρύθηκε το 1980 κατόπιν δωρεάς των Λάμπρου και Ναυσικάς Σακελλαρίου. Σχεδιάστηκε ώστε να λειτουργήσει ως ζωντανό εργαστήριο τεκμηρίωσης και έρευνας για την ιστορία της πόλης και της περιοχής της από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα. Διαθέτει φωτογραφικό υλικό από τις πρώτες οικογένειες που δημιούργησαν την κοινωνία της Καρδίτσας. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να δει προσωπικά αντικείμενα των οικογενειών του 20ου αιώνα, όπως το φόρεμα περιπάτου. Στον χώρο συνυπάρχουν οθωμανικά επιτύμβια, καραγκούνικες φορεσιές, αγροτικά εργαλεία, μουσικές παρτιτούρες, πορσελάνες τσιφλικάδων, οικιακά σκεύη και έπιπλα.
Ο δεύτερος όροφος είναι αφιερωμένος στον Καρδιτσιώτη στρατιωτικό και πολιτικό, Νικόλαο Πλαστήρα, την μεγαλύτερη προσωπικότητα που ανέδειξε η πόλη τον 20ο αιώνα. Εκεί μπορεί να δει κάποιος προσωπικά του αντικείμενα, μετάλλια από τους αγώνες του, δώρα από πολιτικούς ηγέτες της εποχής. Ομως το πιο σημαντικό έκθεμα βρίσκεται στην διπλανή αίθουσα.
Ο Νικόλαος Πλαστήρας στο τέλος της ζωής του ήταν πάμπτωχος. Γι'αυτό το λόγο έγραψε στην διαθήκη του πως ήθελε να αφήσει την καρδιά του στην πόλη του, την Καρδίτσα. Και έτσι και έγινε. Το Μουσείο φιλοξενεί την σύνθεση του Γιάννη Μιχαλούδη, μέρος της οποίας αποτελεί μια κάψουλα, η οποία περιέχει την καρδιά του Καρδιτσιώτη στρατηγού.
Πόσα πράγματα είδα και τι ωραίες εμπειρίες απέκτησα. Φιλοσοφώ και αναπολώ όλα όσα είδα αυτό το τριήμερο. Κάπως έτσι τελειώνει το ταξίδι μου. Για την ώρα. Γιατί θα ξαναέρθω σίγουρα!