Οι Μυρμιδόνες του Αχιλλέα. Μια άρτια πολεμική μηχανή. Ένας στρατός με ανδρεία και πολεμικές ικανότητες - όσο λίγοι μαχητές. Ο μύθος θέλει τους Μυρμιδόνες να κατάγονται από τον Αιακό, τον γιο του Δία και της Αίγινας. Η Ήρα θέλησε να εκδικηθεί την απιστία του Δία και έστειλε στην Αίγινα τρία φίδια. Αποτέλεσμα ήταν να μολυνθεί το νερό από την παρουσία των ερπετών και να πεθάνουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού. Όλοι εκτός ενός: του Αιακού.
→ Άγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι της Αττικής: Πού βρίσκονται, ποια είναι η ιστορία τους
Η γέννηση των Μυρμιδόνων
Η μητέρα του παρακάλεσε τον Δία να τον βοηθήσει ώστε να μην είναι μόνος. Τα παρακάλια της Αίγινας έπιασαν τόπο και ο Δίας μετέτρεψε σε ανθρώπους τα μυρμήγκια που βρίσκονταν σε έναν σάπιο κορμό δέντρου. Έτσι γεννήθηκαν οι Μυρμιδόνες
Εν συνεχεία, ο Αιακός απέκτησε τρεις γιους. Ένας εξ αυτών ήταν ο Πηλέας. Ο Πηλέας δολοφόνησε τον έναν του αδελφό και αποφάσισε να φύγει από το πατρικό του. Κατέφθασε με μερικούς Μυρμιδόνες στην Φθία - περιοχή στην σημερινή ανατολική Φθιώτιδα. Εκεί έστησε το βασίλειό του, το βασίλειο των Μυρμιδόνων. Ο Πηλέας παντρεύτηκε την Θέτιδα και μαζί απέκτησαν τον Αχιλλέα. Υπό τη βασιλεία του θρυλικού Αχιλλέα, οι Μυρμιδόνες απέκτησαν φήμη και γνώρισαν μεγάλη δόξα, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή τους στον πόλεμο τη Τροίας.
Μυρμιδόνες: Το καφέ χρώμα της βαριάς πανοπλίας
Το χρώμα του στρατιωτικού εξοπλισμού των Μυρμιδόνων ήταν το καφέ, όπως το χρώμα των μυρμηγκιών από όπου και προέρχονταν. Η πανοπλία τους ήταν μια βαριά κατασκευή από χαλκό και μπρούτζο και τους πρόσφερε μεγάλη ασφάλεια. Μαζί με τις πολεμικές τους γνώσεις και την ανδρεία τους, ήταν από τους πιο σκληρούς στρατούς. Βέβαια, την καλύτερη πανοπλία την είχε φυλάξει ο ίδιος ο Ήφαιστος για τον βασιλιά των Μυρμιδόνων. Με αυτήν την πανοπλία πάτησε το πόδι τους στην ακτή της Τροίας ο Αχιλλέας. Αυτή την πανοπλία φόρεσε ο Πάτροκλος για να νομίζουν οι Τρώες πως ο Αχιλλέας με το στρατό του μπήκαν ξανά στη μάχη. Και όταν ο Πάτροκλος σκοτώθηκε από τον Έκτορα, η Θέτις παράγγειλε από τον Ήφαιστο μια νέα. Ήταν η θρυλική ασπίδα του Αχιλλέα με τους ιδιαίτερους συμβολισμούς.
Μυρμιδόνες: Μια πολεμική μηχανή στην Τροία
Οι Μυρμιδόνες ανέπτυξαν τη ναυτιλία και είχαν έναν αξιοσέβαστο στόλο από πλοία. Μάλιστα, στην Τροία ξεκίνησαν με 50 πλοία και θεωρούνταν η πιο δυνατή στρατιωτική ομάδα που παρατάχθηκε στον πόλεμο. Ο Αχιλλέας και οι άντρες του οδήγησαν τους Τρώες σε υποχώρηση με το που πάτησαν το πόδι τους στην Τροία. Η συμβολή των Μυρμιδόνων φάνηκε όταν αποσύρθηκαν για ένα διάστημα μετά από απόφαση του βασιλιά τους λόγω αντιπαλότητας με τον Αγαμέμνονα για την ιέρεια Βρισηίδα.
Μάχονταν με περίσσιο θάρρος και προτιμούσαν ένα ένδοξο θάνατο αν δεν κατάφεραν να κυριαρχήσουν. Στην Τροία λεηλάτησαν και κυρίευσαν 23 συμμαχικές πόλεις ενώ ο στρατός τους, με μπροστάρη τον Αχιλλέα, προκάλεσε τις περισσότερες απώλειες στον εχθρό.
Ταξίδια στην Ελλάδα
→ Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης που κατοικείται είναι ελληνική
→ Ταξίδι στις Μυκήνες: Τι να δω και τι να κάνω στο βασίλειο του Αγαμέμνονα
→ Το αρχαίο ελληνικό άγαλμα που βρίσκεται ξαπλωμένο εδώ και 15 αιώνες
Ακολουθήστε το exploringgreece.tv σε Facebook και Instagram
Κάντε κλικ στο Google News του Εxploringgreece.tv και πατήστε το κουμπί «Ακολουθήστε» για να ταξιδεύετε στην Ελλάδα