Μερικές γωνιές της Ελλάδας είναι αυτό που λέμε... σαν πίνακας ζωγραφικής χωρίς καμία υπερβολή. Τα αξιοθέατα της φύσης είναι άκρως εντυπωσιακά ειδικά συγκεκριμένες εποχές του χρόνου. Η άνοιξη είναι μια από αυτές ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία και την Ημαθία. Οι ανθισμένες ροδακινιές της Ημαθίας είναι το κάτι άλλο και τα χρώματα δημιουργούν ένα μοναδικό φαινόμενο. Από αυτά που σε καθηλώνουν είτε το αντικρίζεις από κοντά είτε από φωτογραφίες. Οι ανθισμένοι ροδακινώνες είναι σαν να έχει πιάσει το πινέλο ο ζωγράφος και να έχει δημιουργήσει έναν πίνακα γεμάτον ξεχωριστά χρώματα. Ολόκληρη η περιοχή της Βέροιας και συνολικά της Ημαθίας πάντως έχουν μια ιδιαίτερη ομορφιά αυτή την εποχή.
Το μικροσκοπικό ελληνικό νησάκι με την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά
Οι ανθισμένες ροδακινιές της Ημαθίας που σχηματίζουν έναν πίνακα ζωγραφικής!
Από τις αρχές της άνοιξης, κάθε χρόνο ο εύφορος και μεγάλος κάμπος της Ημαθίας μεταμορφώνεται. Μετατρέπεται σε ένα πολύχρωμο στις αποχρώσεις του ροζ χαλί από τις ανθισμένες ροδακινιές και μπορεί κανείς να να πει ότι το θέαμα που αντικρίζει κανείς είναι εφάμιλλο των ανθισμένων κερασιών της Ιαπωνίας. Ο κάμπος της Ημαθίας είναι ένα τοπίο που ξεχωρίζει στην Ελλάδα αλλά και γενικά τα ροδάκινα ξεχωρίζουν ως δέντρα παγκοσμίως.
Πιο συγκεκριμένα στην Άπω Ανατολή. Η ροδακινιά, στις παραδόσεις της Ανατολής, θεωρείται το Δέντρο της Ζωής του Επίγειου Παραδείσου το οποίο παρέχει στους ανθρώπους ζωή και χαρά. Επιπλέον τα άνθη της ροδακινιάς, συμβολίζουν την άνοιξη, την αναγέννηση και ως συνέπεια τη γονιμότητα, ενώ έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης μεγάλων ζωγράφων, όπως ο Van Gogh.
Οι εικόνες πάντως είναι συγκλονιστικές από όποια οπτική και αν τη δεις...
Βέροια: Η «Μικρή Ιερουσαλήμ» της Ελλάδας
Η Βέροια αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά κέντρα στη Μακεδονία από τον 11ο ως τον 14ο αιώνα. Ξεχωρίζει για τον εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών και τις εμφανείς πολιτιστικές επιρροές που είχε από την Κωνσταντινούπολη. Αποτελώντας μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ελλάδας έχει μια διαδρομή 2.500 ετών.
Δεν είναι μάλιστα τυχαίο που την αποκαλούν «Μικρή Ιερουσαλήμ» της Ελλάδας καθώς στο κέντρο της πόλης διασώζονται 48 βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί. Κάποτε υπήρχαν συνολικά 72! Σήμερα η πόλη της Βέροιας μοιάζει με ένα ανοιχτό βυζαντινό μουσείο στο οποίο μπορείς να κάνεις όμορφες βόλτες με τα πόδια και να γνωρίσεις ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της Μακεδονίας.
Ακόμη κι αν είσαι φυσιολάτρης, τότε να κινηθείς οπωσδήποτε στο δυτικό μέρος της πόλης όπου και θα δεις τον Τριπόταμο που διασχίζει ένα μέρος της.
Διαβάστε επίσης:
Τέσσερα ελληνικά μονοπάτια στα οποία θα θέλαμε να κάνουμε μια ανοιξιάτικη βόλτα
Φιλοπάππου: τέσσερα πράγματα που δεν ξέρεις για τον δημοφιλή λόφο