Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα ή εξερευνώντας την ακόμη και διαβάζοντας γι' αυτήν μαθαίνουμε λεπτομέρειες για περιοχές ή φυσικά αξιοθέατα που δεν μας είχαν πάει ποτέ στο μυαλό. Και αυτά μπορεί να αφορούν ακόμη και πολύ γνωστά βουνά, ποτάμια ή και παραλίες της χώρας μας. Όπως είναι και το μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι της Ελλάδας το οποίο βρίσκεται αποκλειστικά σε ελληνικό έδαφος. Ο λόγος για το ποτάμι από... αλάτι και αμόνι δηλαδή τον Αλιάκμονα. Λίγοι γνωρίζουν και για το μέγεθός του αλλά και το πώς πήρε το όνομά του. Ο Αλιάκμονας αποτελεί πηγή ζωής για την Ημαθία και όχι μόνο ενώ στο πέρασμά του δημιουργεί εκπληκτικά τοπία και σκηνικά.
Πετώντας πάνω από την αρχαία πόλη των Αλιέων
Αλιάκμονας: Το μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι της Ελλάδας... από αλάτι και αμόνι!
Ο Αλιάκμονας, λοιπόν, είναι το ποτάμι το μεγαλύτερο μήκος εντός της Ελλάδας καθώς οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί δηλαδή ο Έβρος, ο Νέστος, ο Στρυμόνας και ο Αξιός έχουν μικρότερο μήκος εντός του ελληνικού εδάφους.
Πώς πήρε όμως το ιδιαίτερο όνομά του; Το όνομα Αλιάκμων είναι σύνθετο. Στην πραγματικότητα προέρχεται από τις λέξεις άλς (δηλαδή αλάτι) και από το άκμων (αμόνι). Και η εξήγηση ανήκει στην αρχαιότητα και τη μυθολογία. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Αλιάκμων ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, παιδί του Ωκεανού και της Τηθύος. Και αυτό συνέβη κατά την προσφιλή αλληγορική ιδεο-ανθρωπόμορφη αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων επί των γεωλογικών ανακατατάξεων μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.
Άγνωστες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Αλιάκμονα
Ο Αλιάκμονας είναι το μακρύτερο ποτάμι της Ελλάδας και βρίσκεται εξ' ολοκλήρου σε Ελληνικό έδαφος με συνολικό μήκος περίπου τα 300 χιλιόμετρα. Το ποτάμι πηγάζει στο Γράμμο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Περνάει από τους νομούς Πιερίας, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης και Ημαθίας και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο.
Με 33 είδη ψαριών και πλούσια χλωρίδα στο πέρασμά του, δικαίως μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί πηγή ζωής για την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Εκεί, όπου ο ποταμός ενώνεται με τη Θάλασσα, έχει σχηματιστεί με τα χρόνια ένα εκτεταμένο Δέλτα που φτάνει τα 40.000 στρέμματα, έκταση κατά πολύ μικρότερη σε σύγκριση με το Δέλτα του Αξιού. Οι εικόνες που θα αντικρίσεις αν βρεθείς σε κάποιο σημείο κατά μήκος του, θα σου μείνουν για πάντα αξέχαστες.
Διαβάστε επίσης:
Τέσσερα ελληνικά μονοπάτια στα οποία θα θέλαμε να κάνουμε μια ανοιξιάτικη βόλτα
Φιλοπάππου: τέσσερα πράγματα που δεν ξέρεις για τον δημοφιλή λόφο