Γνωρίστε το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων στον Πειραιά

Ενα ταξίδι στο χρόνο όπου οι αναμνήσεις μπερδεύονται με την πληροφορία

Στον τερματικό σταθμό του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου στον Πειραιά υπάρχει η αφετηρία για την ιστορία του σιδηροδρόμου. Το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων.

Το συγκεκριμένο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων είναι συνυφασμένο με την ιστορία ολόκληρης της Ελλάδας. Αυτό πιστεύει ο Παύλος Κουλοβασιλόπουλος, υπεύθυνος του χώρου. Και άρχισε την επιχειρηματολογία… Μας μίλησε για τα πρώτα δρομολόγια, από τον Πειραιά μέχρι το Θησείο. Για τη δημιουργία του σταθμού της Ομόνοιας. Αλήθεια, ποιος γνωρίζει ή θυμάται πού βρισκόταν αρχικά η στάση; Στάθηκε στις πρωτιές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, με συγκρίσεις με αυτούς της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.

Expand player

Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων

Στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων θα ταξιδέψεις στο χρόνο, με εκθέματα ιδιαίτερης αξίας. Για παράδειγμα υπάρχει ένα από τα πρώτα 12 βαγόνια που είχαν κατασκευαστεί για να λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος. Μια ελληνική κατασκευή που σου θυμίζει πως μπορείς να στηριχτείς και στις δικές σου δυνάμεις. Μαζί με αυτό το τεράστιο αναμνηστικό, υπάρχουν ακόμη 5.999. Σωστά κατάλαβες. Ορεξη και χρόνο να ’χεις, στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων Πειραιά υπάρχουν από φωτογραφίες έως προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων. Μέχρι και συλλεκτικές πινακίδες διαφημίσεων μπορείς να χαζέψεις. Γιατί τότε οι επιβάτες περιεργάζονταν το χώρο. Δεν ήταν κολλημένοι στην οθόνη του κινητού τους.

Οπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις στην Ελλάδα, το Μουσείο στήθηκε λόγω της αποφασιστικότητας κάποιων ανθρώπων, μαζί με το μεράκι τους. Ετσι δημιουργήθηκε ένας πραγματικά ιδιαίτερος χώρος.

Εμπνευστής του εγχειρήματος είναι ένας πρώην υπάλληλος του ΗΣΑΠ. Ο Μανώλης Φωτόπουλος… σφύριξε το 1995 και ξεκίνησε να στήνεται, κομμάτι-κομμάτι, το ταξίδι στο χρόνο. Στους ορόφους του μουσείου οι αναμνήσεις μπερδεύονται με την πληροφορία. Και οι λεπτομέρειες, όπως πάντα, κάνουν τη διαφορά. Η πληθώρα των εκθεμάτων συνοδεύεται με μία πλήρης κοινωνικοπολιτική αναδρομή της ιστορίας της χώρας.

Δεν έχεις δικαιολογία για να μην το επισκεφθείς.

Γιατί;

Πρώτα απ’ όλα, είναι ανοιχτό 330 ημέρες το χρόνο. Εφτά μέρες την εβδομάδα. Είναι δωρεάν και αποκλείεται να μην πάρεις κάποια στιγμή το τρένο για να κατέβεις στο λιμάνι. Προσοχή παρακαλώ. Επόμενη στάση: Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων. Στον Πειραιά.

Exit mobile version