Αντικείμενο του μουσείου είναι η πόλη της Αθήνας αφότου έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους
Το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών δε θα μπορούσε παρά να στεγάζεται στην καρδιά της πρωτεύουσας. Στην πλατεία Κλαυθμώνος. Πηγαίνεις και με αυτοκίνητο αλλά ποιος ο λόγος όταν μπορείς να μετακινηθείς εκεί με τα μέσα μεταφοράς. Υπάρχει στάση λίγα μέτρα από την είσοδο του μουσείου και το λεωφορείο φυσικού αερίου θα σε βγάλει από μεγάλη ταλαιπωρία.
Αντικείμενο του μουσείου είναι η πόλη της Αθήνας αφότου έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους έως σήμερα. Η έκθεση ξεδιπλώνεται σε δύο ιστορικά κτίρια με πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, έπιπλα και άλλα ιστορικά αντικείμενα.
Πριν ξεκινήσει η περιήγηση στην έκθεση, μια τρισδιάστατη προβολή ιστορικών σημείων της πόλης και των κτιρίων της, βάζει τον επισκέπτη στο κλίμα. Ενώ το έργο του Γάλλου ζωγράφου Ζακ Καρέ, του 1786, δε γίνεται να περάσει απαρατήρητο. Είναι η μεγαλύτερη ελαιογραφία σε μουσαμά που έχει γίνει ποτέ για την Αθήνα!
Το πρώτο από τα δύο κτίρια επί της Παπαρηγοπούλου 7 είναι ένα από τα πρώτα κτίρια της πόλεως των Αθηνών μετά την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Είναι γνωστό ως οικία Σταματίου Δεκόζη Βούρου και χρονολογείται από το 1833-1834. Εκεί έμεινε το βασιλικό ζεύγος και αποτελεί το πρώτο παλάτι του βασιλιά Οθωνα και της βασίλισσας Αμαλίας, πριν μετακομίσουν στη σημερινή… Βουλή.
Τα δύο κτίρια ενώθηκαν με εντολή του Οθωνα για να καλύψουν τις ανάγκες του επίσημο ανακτόρου και της κατοικίας του βασιλικού ζεύγους. Εκεί έζησαν από το 1836 ως το 1843. Στην αίθουσα του θρόνου, λέγεται πως βγήκε μια ιστορική φράση που ακούγεται μέχρι σήμερα. Ο Οθωνας καλούσε στο συγκεκριμένο χώρο τον κόσμο για σουαρέ. Οταν άναβε το κέφι, ο Πλαπούτας πέταγε το τσαρούχι του τόσο ψηλά που ο Οθωνας του φώναζε «σιγά τον πολυέλαιο». Αυτό τουλάχιστον διηγείται ο μύθος της εποχής…
Το ταξίδι στο χρόνο συνεχίζεται περπατώντας στα δωμάτια μιας μεγαλοαστικής αθηναϊκής κατοικίας. Το κεντρικό σαλόνι Σταματίου Δεκόζη Βούρου. Δε γίνεται να μην προσέξεις τις λεπτομέρειες και να μην εντυπωσιαστείς. Ταβάνια, έπιπλα, πολυέλαιοι, πόρτες, κάδρα μιας άλλης εποχής που τη ζεις σα να ήσουν εκεί.
Η επίσκεψη στο Μουσείο της πόλεως των Αθηνών ολοκληρώθηκε. Η αριστοκρατική Αθήνα του 19ου αιώνα δίνει τη θέση της στην πρωτεύουσα του 21ου αιώνα. Χάνεσαι στο χθες. Μέχρι ν’ ακούσεις την πρώτη κόρνα και να επιστρέψεις στο σήμερα…
Ή να επισκεφθείς κάποιο άλλο από τα δεκάδες μουσεία της πόλης. Τους κρυμμένους θησαυρούς της πρωτεύουσας που δεν ξέρεις πως υπάρχου δίπλα σου.