Οι λάτρεις των μουσείων και των χώρων της τέχνης έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν συλλογές και εκθέματα σε όλη την Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς τους χώρους σίγουρα ξεχωρίζουν και αξίζει να τους ανακαλύψεις και να τους εξερευνήσεις από κοντά. Ένας από αυτούς είναι και η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα. Πρόκειται για έναν ξεχωριστό βιωματικό εκθεσιακό χώρο που παρέχει μια ευρηματική θεματική παρουσίαση των ελληνικών ενδυμασιών μέσα από ένα σύγχρονο μοντέλο ξενάγησης. Είναι το Το ξεχωριστό Μουσείο Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών. Αν βρεθείς εκεί θα εντυπωσιαστείς τόσο από τον χώρο όσο και από την πληρότητα της συλλογής.
Ο κατασκευαστής πιάτων που έδωσε το όνομά του σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας
Το ξεχωριστό Μουσείο Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών στην Καλαμάτα
Η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών στην Καλαμάτα δημιουργήθηκε από το ιδρυτικό μέλος και την επί σειρά ετών Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (Λ.Ε.Κ.), κα Βικτωρία Καρέλια, αρχικά σαν προσωπική συλλογή. Αποτελεί καρπό της συλλεκτικής προσπάθειας 45 ετών, που παραχωρήθηκε αργότερα στο Λ.Ε.Κ. προκειμένου να ενσωματωθεί σε έναν καταξιωμένο φορέα προστασίας και προβολής της ελληνικής παράδοσης. Από τότε, σε ένδειξη αναγνώρισης και έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Ε.Κ., φέρει το όνομα της συλλέκτριας.
Στο ιδιαίτερο αυτό μουσείο της Ελλάδας θα δει κανείς μια από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών τοπικών ενδυμασιών σε πανελλήνιο επίπεδο οργανωμένες σε έναν χώρο απαράμιλλης αισθητικής. Θα μπορέσει έτσι να κάνει ένα σπάνιο και γοητευτικό ταξίδι στην ιστορία, τον πολιτισμό την αισθητική και την τέχνη.
Μουσείο Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών: Σπουδαία κομμάτια στην Καλαμάτα
Η συλλογή περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό πλήρων ενδυματολογικών συνόλων, γυναικείων και ανδρικών, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, καθώς και έναν αριθμό μεμονωμένων ενδυματολογικών εξαρτημάτων. Μάλιστα, ανάμεσα στα τελευταία ξεχωρίζουν οι ομάδες των χρυσοκέντητων επενδυτών, των χρυσοϋφαντων ανατολίτικων καβαδιών και των κοσμημάτων, που δεν καλύπτουν απλώς τις ανάγκες συμπλήρωσης και στολισμού των ενδυμασιών, αλλά αποτελούν αυτόνομα και σημαντικά σύνολα της συλλογής.
Μεγάλη σημασία έχει δοθεί και στην κατάταξη της συλλογής των ενδυμασιών μέσα στο χώρο του μουσείου. Η κατάταξη ακολουθεί τον τυπολογικό διαχωρισμό της λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη σε φορεσιές με σεγκούνι, φορεσιές με καβάδι και φορεσιές με φουστάνι. Με αυτό τον τρόπο κάνει κανείς και ένα ιδιαίτερο ταξίδι στο χρόνο.
Στόχος του Λ.Ε.Κ. είναι ο Εκθεσιακός Χώρος να αποτελέσει όχι μόνο την εγγύηση της διάσωσης και προβολής ενός ανεκτίμητου θησαυρού της ελληνικής μας κληρονομιάς, αλλά και ένα σύγχρονο χώρο πολιτισμού που θα συμμετέχει ενεργά στην πολιτιστική ζωή της Καλαμάτας και της χώρας γενικότερα.
Μουσείο Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών στην Καλαμάτα: Έκθεση «Ήρωες από μέταλλο»
Μια σημαντική και εντυπωσιακή συλλογή φιλοξενείται στο Μουσείο Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών από τον διεθνούς φήμης γλύπτη, Νίκο Φλώρο. Ο ίδιος παρουσιάζει τη συλλογή καλλιτεχνημάτων, με τίτλο «Ήρωες από μέταλλο», στο μουσείο ελληνικών ενδυμασιών Βικτώρια Γ. Καρέλια στην Καλαμάτα και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.
Η επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση στάθηκε η αφορμή, ο διάσημος γλύπτης, να εκθέσει ξανά έργα του στην Ελλάδα, έπειτα από χρόνια επιτυχημένων εκθέσεων σε Ευρώπη, Αμερική και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό...
- Ο εκθεσιακός χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 9:00 π.μ. - 2:00 μ.μ. Τετάρτη και Σάββατο 5:30 μ.μ. - 8:30 μ.μ. και Κυριακή 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ. Πληροφορίες στα τηλ. 27210-86923 και 27210-86927 και στο vgkareliascollection.com
Ταξίδια στην Ελλάδα
Μαντείο των Δελφών: Ο ομφαλός της γης και οι ιδιαίτεροι χρησμοί της Πυθίας
Τα «Μετέωρα της Κορίνθου» και η ιστορία με τη γυναίκα που σώθηκε σαν από θαύμα
Σε ποιο μέρος της Ελλάδας σύμφωνα με τον μύθο ο Ηρακλής σκότωσε τη Λερναία Ύδρα