Χτισμένο αιώνες πριν, το έρημο πλέον ελληνικό χωριό Αμβρακιά έχει τη δική του μεγάλη ιστορία. Και σήμερα μπορεί να θαυμάσει κανείς τα αποτελέσματα αυτής της ιστορίας να κάνει κανείς μια βόλτα στην περιοχή. Πρόκειται για ένα καταπράσινο και πανέμορφο μέρος και ο μικρός Μυστράς που μένει εκεί. Οι εικόνες, ειδικά από ψηλά είναι άκρως εντυπωσιακές...
Ένας υπέροχος μικρός Μυστράς στο έρημο χωριό Αμβρακιά
Το ερειπωμένο, σήμερα, χωριό Αμβρακιά χτίστηκε τον 9ο αι. π.Χ. από τους κατοίκους της Λιμναίας οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή και οργάνωσαν εκεί τη ζωή τους με σκοπό να αποφύγουν τις συχνές πειρατικές επιδρομές. Το πάλαι ποτέ ζωντανό χωριό οφείλει το όνομά του στην αρχαία πόλη Αμβρακία και είναι χτισμένο στα περίπου 700 μέτρα υψόμετρο στο όρος Παναιτωλικό.
Το 1684, η Αμβρακιά καθώς και ο ναός της Παναγίας της Αμβρακιώτισσας που βρισκόταν εκεί καταστράφηκαν από τον πασά της Άρτας. Ωστόσο, μετά από προσπάθειες και μεγάλη αγάπη γι' αυτόν τον τόπο, ηεκκλησία και το χωριό, ξαναχτίστηκαν μετά από 5 χρόνια, από τους κατοίκους που επέστρεψαν εκεί. Η πρωτεύουσα του Καζά του Βάλτου (όπως και ονομαζόταν) ερήμωσε και εγκαταλείφθηκε εντελώς ύστερα και από την πυρπόλησή της από τους Τουρκαλβανούς, ως αντίποινα για την συμμετοχή των Αμβρακιωτών στις πολιορκίες του Μεσολογγίου.
Ωστόσο, ο ναός, της Παναγίας διασώθηκε και δεσπόζει έως σήμερα μεταξύ των ερειπίων. Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, σώζεται ως τις μέρες μας η πέτρα όπου στεκόταν ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός όταν τον Ιούλιο το 1118 κήρυξε τον Θείο λόγο.
Δείτε το βίντεο από το κανάλι Andreas Koutsothanasis του Youtube
Διαβάστε επίσης:
Ποιο είναι το άγνωστο ελληνικό νησί… της Ωραίας Ελένης
Το μεγαλειώδες φρούριο της Ελλάδας και ο θρύλος με τον δράκο