Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα θα παρατηρήσεις σίγουρα ότι παντού μικρά ή μεγάλα κάστρα. Φρούρια που έχουν χτιστεί σε διάφορες περιόδους και για διάφορους λόγους και τα οποία συνδέονται με πρόσωπα και γεγονότα. Και μπορεί κάποια ελληνικά κάστρα να είναι γνωστά αλλά μερικά είναι λιγότερο γνωστά ή και καθόλου. Όπως συμβαίνει και με το Φρούριο Τεκέ. Είναι ένα εντυπωσιακό κάστρο το οποίο διαθέτει μοναδική θέα και φτιάχτηκε από τον Αλή Πασά εκείνη την περίοδο.
Πού βρίσκεται και πώς είναι σήμερα το πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας
Φρούριο Τεκέ: Το κάστρο με την μοναδική θέα
Το Φρούριο Τεκέ ή αλλιώς Κάστρο του Γρίβα βρίσκεται κοντά στην Βόνιτσα αλλά και στη Λευκάδα, στο ύψωμα ενός βραχώδη λόφου. Είναι ένα κάστρο το οποίο κατασκεύασε ο Αλή Πασάς στις αρχές του 190υ αιώνα. Θα το δεις στην πορεία σου από τη Βόνιτσα προς τη Λευκάδα και λίγο πριν από αυτή. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι σίγουρα η μοναδική θέα που διαθέτει προς τον Αμβρακικό, το Ιόνιο και τη Λευκάδα. Στην πραγματικότητα μιλάμε για έναν λόφο ο οποίος βρίσκεται σε μια λωρίδα στεριάς που εισχωρεί στη θάλασσα σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τη γέφυρα της Λευκάδας.
Και το σημείο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Η θέση του επιτρέπει και κυρίως επέτρεπε τον πολύ καλό έλεγχο προ τη θάλασσα αλλά και τον από ξηράς δρόμο που ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με τη Λευκάδα. Πώς πήρε αυτό το όνομα το φρούριο; Στην αρχή ο λόφος στον οποίο βρίσκεται το κάστρο ήταν γνωστός για μοναστηριακό μουσουλμανικό κτίσμα που ήταν κατασκευασμένο εκεί από το 1668. Γι’ αυτό είχε την ονομασία «Τεκές».
Ο Αλή Πασάς και η κατασκευή
Η σημαντική αυτή θέση του λόφου και στρατηγική του αξία έκαναν τον Αλή Πασά να τον αξιοποιήσει για τους σκοπούς του. Έφτιαξε έτσι ένα από τα οχυρά του. Αρχικά το Αλή πασάς των Ιωαννίνων προσπάθησε να μετατρέψει σε φρούριο το μοναστήρι που βρισκόταν εκεί, τον Τεκέ δηλαδή. Ο στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα ασφαλές σημείο για να μπορέσει αργότερα να καταλάβει το κάστρο της Αγίας Μαύρας. Ωστόσο τον Ιούλιο του 1807 τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν στους Γάλλους, και η επίθεση του Αλή πασά ματαιώθηκε.
Αρκετά αργότερα ο Αλή πασάς παραχώρησε το φρούριο στην οικογένεια των Γριβαίων. Γι' αυτό το λόγο εκτός από Φρούριο Τεκέ, ονομάζεται και «κάστρο του Γρίβα».
Δείτε το βίντεο από το κανάλι n.p. production του Youtube...
Διαβάστε επίσης:
Το μεγαλειώδες φρούριο της Ελλάδας και ο θρύλος με τον δράκο
Καλάμι: Το άλλοτε ζωντανό χωριό που πλέον το αποκαλούν και χωριό-φάντασμα
Κλείσοβα: Το μικρό ελληνικό νησί και η επική μάχη που συνέβη εκεί