Ταξίδι στην Καρδίτσα. Γιατί να την επισκεφτείτε; Σας απαριθμούμε μερικούς λόγους: Η Καρδίτσα είναι πόλη με ζεστασιά και με γλυκιά αύρα. Εξαιρετική ρυμοτομία. Πολλούς πεζόδρομους. Ενδιαφέροντα αξιοθέατα και το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα. Η πιο άμεση και ζωντανή εικόνα που δίνει η πόλη είναι το πάρκο Παυσίλυπο, ένα αστικό πάρκο αναψυχής στην καρδιά της πόλης (δίπλα στην πλατεία Πλαστήρα). Το τεράστιο πάρκο στην καρδιά της Καρδίτσας έχει σήμα κατατεθέν του τα παγόνια που περιφέρονται εντός του. Το όνομα του πάρκου έχει τις ρίζες του στις λέξεις «παύω» και «λύπη», που σημαίνει καταπραΰνω τη λύπη. Μια βόλτα εδώ, δηλαδή απομακρύνει τη λύπη.
Ταξίδι στην Καρδίτσα: Οι πρώτες εικόνες στη πόλη
Το πάρκο σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Γεώργιο Φώσκολο ενώ από τη δεκαετία του ‘90 που πραγματοποιήθηκε η ανάπλαση του, μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο αστικό πάρκο, το πιο αγαπημένο μάλλον σημείο των Καρδιτσιωτών σε όλη την πόλη. Στο πάρκο θα δείτε και τα αγάλματα τεσσάρων γυναικείων αγαλμάτων. Ο τότε Δήμαρχος της πόλης Βάιος Τζέλλας με συντονισμένες ενέργειες πέτυχε τη δωρεά από τον Δήμαρχο Αθηναίων Στρατηγό Παυσανία Κατσώτα, των τεσσάρων αγαλμάτων (τριών Μουσών και μίας Χάριτος): Θάλεια, Αγλαΐα, Ερατώ και Κλειώ. Βρίσκονται πάνω σε πέτρινα βάθρα στο αριστερό τμήμα του Παυσίλυπου.
Δίπλα στο πάρκο, βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου. Ο ναός 19ου αιώνα κοσμείται με τοιχογραφίες του γνωστού Καρδιτσιώτη ζωγράφου Δημητρίου Γιολδάση. Στην είσοδο του ναού κρέμεται η «άστοχη γερμανική βόμβα», που δεν έσκασε ποτέ προστατεύοντας σαν από θαύμα τον υπέροχο τρούλο του Ναού.
Εξίσου κοντά στην κεντρική πλατεία Πλαστήρα βρίσκεται και το αναμφίβολα εντυπωσιακό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, ίσως το πιο όμορφο της πόλης. Το ενδιαφέρον κτίριο έχει τετράγωνη κάτοψη και αποτελείται από τέσσερα ανεξάρτητα τμήματα σε σχήμα Γ. Λειτουργεί τόσο ως χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας όσο και ως εμπορικό κέντρο.
Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής της εποχής. Βασικά «συστατικά» του το σκυρόδεμα, το μέταλλο και το γυαλί. Είναι από τα τελευταία ελάχιστα σωζόμενα κτήρια αγορών της γαλλικής εταιρείας Hennebique. Το 1992, η Δημοτική Αγορά κηρύχτηκε Μνημείο Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και λίγα χρόνια αργότερα αποκαταστάθηκε
Όσο για το πολύ πρωτοποριακό για την εποχή αλλά και πολύ δαπανηρό εγχείρημα ανέγερσης της. ήταν πρωτοβουλία του κοσμοπολίτη δημάρχου Αστερίου Αλλαμανή. Και ενώ ο ίδιος αρχικά συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις, η συγκέντρωση κρεοπωλείων, ιχθυοπωλείων και οπωροπωλείων σε ένα σημείο θεωρήθηκε μεγάλο εκσυγχρονιστικό βήμα για όλη την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, η κεντρική πλατεία και οι γύρω δρόμοι απαλλάχτηκαν δια παντός από τους μόνιμα εγκατεστημένους πάγκους..
Και μιας και την αναφέραμε, η κεντρική πλατεία Ελευθερίας άλλαξε το όνομα της από «πλατεία της αγοράς» σε πλατεία Ελευθερίας, όταν η Θεσσαλία προσαρτήθηκε στο ελληνικό κράτος, το 1881.
Σήμερα, η ευθυγραμμισμένη πεταλόσχημη διαμόρφωσή της με τις πολύτοξες στοές των καταστημάτων δίνει την εικόνα μιας πολύ καλοφροντισμένης πλατείας. Κατά καιρούς έχει δεχτεί πολλές επεμβάσεις. Αρχικά τα μεσοπολεμικά αγάλματα των 4 Μουσών είχαν μεταφερθεί εδώ από την πλατεία Ομονοίας στη δεκαετία του ‘50. Στη συνέχεια βρέθηκαν στην αριστερή πλευρά του Παυσίλυπο. Στην πλατεία δεσπόζει το επιβλητικό σιντριβάνι, έργο της Λαρισαίας γλύπτριας Νέλλα Γκόλλαντα.
Η Καρδίτσα ξεχωρίζει για τα πολλά-πολλά ποδήλατά της!
Το στοιχείο πάντως που κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη είναι τα ποδήλατα που βλέπει κανείς να χρησιμοποιούνται από όλους παντού. Η Καρδίτσα, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας είναι... επίπεδη και άρα ιδανική για χρήση ποδηλάτου. Γι’ αυτό εδώ και δεκαετίες, θεωρείται η «ποδηλατική πρωτεύουσα» της Ελλάδας
Το ποδήλατο ήταν βασικό μεταφορικό μέσο στην πόλη ήδη από την δεκαετία του 1960. Το χρησιμοποιούσαν οι εργαζόμενοι αλλά και οι μαθητές από τα κοντινά χωριά. Μάλιστα, τα ποδήλατα εκείνης της εποχής είχαν αριθμό κυκλοφορίας, τον οποίο έφεραν στο πίσω μέρος. Το 2003, ξεκίνησε η κατασκευή ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων που πλέον εκτείνεται σε όλη την πόλη. Συνολικά υπάρχουν 7.300 μέτρα ποδηλατοδρόμου στον αστικό ιστό και 10.500 μέτρα στον περιαστικό ιστό.
Τι να δείτε στο ταξίδι σας στην Καρδίτσα
Τον ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Ορειχάλκινος έφιππος ανδριάντας του μεγάλου ήρωα του 1821. Είναι ο μεγαλύτερος έφιππος ανδριάντας στην Ελλάδα, δημιουργημένος με πολλές λεπτομέρειες στον εξοπλισμό και τα ρούχα του ήρωα. Το γλυπτό παριστάνει τον ήρωα στην τελευταία μάχη της ζωής του, με το βλέμμα του πολεμιστή να φανερώνει ότι ήδη έχει περάσει στην απέναντι όχθη του Αχέροντα, αλλά με την ψυχή του να υποστηρίζει ως την τελευταία στιγμή τον αγώνα. Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από την γλύπτρια Νικολίτσα-Λητώ Λεοντή, κόρη του γνωστού γλύπτη Ευστάθιου Λεοντή. Βρήκε τη θέση του στην κεντρική πλατεία της πόλης το 2017.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά εκθέματα που ξεκινούν από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή και φτάνουν έως την Ύστερη Αρχαιότητα.
Το ιστορικό ξενοδοχείο Άρνη. Mεγαλοπρεπές νεοκλασικό διώροφο μέγαρο. Πρόκειται για ένα προπολεμικό κτίριο σε στυλ ροκοκό το οποίο κάποτε διέθετε και εντυπωσιακό τρούλο. Λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο, στη συνέχεια ως θεατρική σκηνή, αργότερα έγινε καφενείο και τις τελευταίες δεκαετίες μετατράπηκε σε εστιατόριο. Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο 1921 όταν δόθηκε η εντολή ανέγερσης του από τον πολιτικό και επιχειρηματία Κωνσταντίνο Τερτίπη. Η ονομασία «Άρνη» δόθηκε προς τιμήν του αδερφού του, Δημητρίου, ο οποίος πολέμησε νικηφόρα τους Τούρκους το 1878 στην περιοχή της προϊστορικής «Άρνης». Αρχικά, το κτήριο στέγαζε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, μια αίθουσα θεάτρου-κινηματογράφου, άλλη μια δεξιώσεων και καφεζυθοπωλείο. Το 1925 προστέθηκαν στο κτίριο μια «αίθουσα ντάσιγκ» και χαρτοπαικτική λέσχη. Μέχρι και τα τέλη του 1940 το καφεζοθυπωλείο ήταν στέκι διανοουμένων και καλλιτεχνών. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘40, το κτήριο επιτάχθηκε από τις δυνάμεις κατοχής και αργότερα από τις αντιστασιακές οργανώσεις.
Νάος Ευαγγελιστρίας. Μεγαλοπρεπής ναός που χτίστηκε στη θέση παραπήγματος του 19ου αιώνα, στο κέντρο της ταχύτατα τότε αναπτυσσόμενης πόλης. Η κατασκευή του έγινε τη δεκαετία του 1930, σε περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, λόγω της άγνοιας των ντόπιων μαστόρων στη χρήση του νέου υλικού μπετόν, το κτίριο κατέρρευσε λίγο πριν την ολοκλήρωσή του. Χρειάστηκε η μεγάλη δωρεά της Μετσοβίτισσας δασκάλας Βασιλικής Μετάξη ώστε το κτήριο να αποπερατωθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’30.
Παλιά Ηλεκτρική. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα βιομηχανικά κτήρια στην πόλη. Χτίστηκε το 1910, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά από τον γνωστό βιομήχανο του Βόλου, Μελέτιο Σταματόπουλο, ο οποίος ανέλαβε τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης συνάπτοντας συμβόλαιο διάρκειας πενήντα ετών με το Δήμο. Το εργοστάσιο λειτούργησε ως το 1957 και από το 1965 περιήλθε στο Δήμο Καρδίτσας. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο συνεχόμενα κτήρια με μεγάλα παράθυρα πλαισιωμένα από συμπαγή τούβλα, αετωματική επίστεψη, κυκλικούς φεγγίτες και δίριχτες στέγες.
Βόλτα στο Παλέρμο. Δημοτική έκταση, επιφάνειας 50 περίπου στρεμμάτων, η οποία άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1957 ως γήπεδο προπόνησης και ποδοσφαιρικών συναντήσεων. Στην αρχή διαμορφώθηκε πρόχειρα από τα μέλη της νεοσύστατης συνοικιακής ερασιτεχνικής ομάδας «Ρεάλ» (μετέπειτα Α.Ο.Κ.). Το «Παλέρμο» (από την διάσημη ποδοσφαιρική ομάδα της Ιταλίας) αποτέλεσε από τότε σημείο αναφοράς για την αθλητική και μαθητική ζωή της πόλης. Στη συνέχεια, η δημιουργία των εργατικών πολυκατοικιών γύρω του στις αρχές της δεκαετίας του ’70, συνέβαλαν αποφασιστικά στην ενσωμάτωση του «Παλέρμου» στον οικιστικό ιστό της Καρδίτσας. Σήμερα, το εκσυγχρονισμένο πάρκο, περιλαμβάνει τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, πέντε γήπεδα μπάσκετ, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, τέσσερα γήπεδα τένις καθώς και δεντροφυτεμένο περιμετρικό διάδρομο για πεζοπορία και τρέξιμο.
Σιδηροδρομικός Σταθμός. Χτισμένος στα νότια όρια της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1885 από τον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο ντε Κίρικο, όπως και όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας, συνολικού μήκους 202 χιλιομέτρων. Αρχιτεκτονικά ακολουθούσε δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα. Το κεντρικό κτήριο καταστράφηκε στο σεισμό του '54 και ξαναχτίστηκε στα τέλη της ίδιας δεκαετίας. Από το συγκρότημα των παλιών κτηρίων σώζεται σήμερα η αποθήκη εμπορευμάτων, ένα ισόγειο λιθόκτιστο κτήριο με δίρριχτη στέγη, φεγγίτες οικίες υπαλλήλων διαφόρων φάσεων και η χαρακτηριστική γέφυρα από χυτοσίδηρο στον ποταμό Καράμπαλη.
Εκδρομές στα όμορφα χωριά της Καρδίτσας
Kανάλια. Στην ανατολική πλευρά των Aγράφων, αγναντεύουν τον θεσσαλικό κάμπο από τα 350 μέτρα όπου είναι χτισμένα. Απέχουν14 χλμ. από την Καρδίτσα και παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα μίξη παραδοσιακής και νεότερης αρχιτεκτονικής.
Καρίτσα. Ορεινό χωριό, 46 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα. Είναι από τα παλαιότερα του νομού και από τα πιο ορεινά της Θεσσαλίας. Χτισμένα σε υψόμετρο 1.180 μέτρα στις πλαγιές των Αγράφων, ανήκουν στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Το πιο δυνατό τους χαρτί είναι η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής, ένα σπουδαίο μεταβυζαντινό μνημείο που αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές μονές της Καρδίτσας. Η πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα είναι φανταστική.
Φανάρι. Σε απόσταση 18 χλμ από την Καρδίτσα, αυτό το χωριό είναι χτισμένο στις πλαγιές δασωμένου λόφου, με ένα βυζαντινό φρούριο στην κορυφή. Πρόκειται για το μοναδικό καλοδιατηρημένο φρούριο σε όλη τη δυτική Θεσσαλία. Tα πετρόχτιστα σπίτια του είναι έργα μαστόρων ηπειρώτικης καταγωγής. Μάλιστα, το Φανάρι έχει βρεθεί σε αναφορές στην Ιλιάδα, αφού σύμφωνα με τον Όμηρο, κάτοικοι του χωριού έλαβαν μέρος στην εκστρατεία των Ελλήνων κατά της Τροίας.
Ταξίδι στην Καρδίτσα: Προτάσεις για φαγητό
Η πόλη τα προσφέρει όλα- και ταβέρνες και εστιατόρια και τσιπουράδικα και bistrot:
- Το Bistrot Άρνη είναι από τα πιο must σημεία που πρέπει να επισκεφτείτε αν έχετε έρθει στην Καρδίτσα. Το εκλεκτό μπιστρό αποτελεί μάλιστα τη συνέχεια του ιστορικού ξενοδοχείου. Εδώ θα δοκιμάσετε ευρωπαϊκή κουζίνα. Μερικά που αξίζει να δοκιμάσετε: μοσχαρίσια φιλετάκια με άγρια μανιτάρια, μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ και φιλέτο Rossini από ντόπια μοσχάρια.
- Ο Βογιατζής στην Καρδιτσομαγούλα (οικισμός 3 χλμ από την πόλη) θα δοκιμάσετε αυθεντική καραγκούνικη κουζίνα. Αξίζει να δοκιμάσετε: πάπια καβουρμά, πάπια σε γάστρα, χήνα και αρνάκι με σπανάκι, ζυγούρι σούπα με πλιγούρι και μοσχαρίσια ουρά κοκκινιστή με κριθαράκι.
- Το Απόμερο θεωρείται κορυφαίο εστιατόριο στην πόλη και ένα από τα καλύτερα της Θεσσαλίας. Λειτουργεί εδώ και 26 χρόνια. Εκτός από την περιποιημένη αισθητική με επίκεντρο τη σάλα με το τζάκι εδώ θα δοκιμάσετε άψογα μαγειρεμένες σούπες (κοτόσουπα βελουτέ, μοσχαρόσουπα από σιδηρόδρομο) αλλά και χοιρινό σχάρας με σάλτσα από δαμάσκηνα σε κόκκινο κρασί. Εκλεκτές επιλογές κρασιών από τον θεσσαλικό αμπελώνα.
- Το Στέκι της Κυρά-Γιώτας είναι ένα γνωστό τσιπουράδικο με μεγάλη ποικιλία στους τσιπουρομεζέδες και καλές τιμές. Η τηγανιά είναι εδώ ένα από τα πιο αγαπητά πιάτα όπως και τα γεμιστά μπιφτέκια.
Ταξίδι στην Ελλάδα
Ταξίδι στα Τρίκαλα: Στην πιο «έξυπνη» τεχνολογικά πόλη της Ελλάδας
Τσιπουράδικα στο Βόλο: Αποστάγματα και μεζέδες με έναν αιώνα ιστορία
Ταξίδι στο Πήλιο: Ο απόλυτος προορισμός για βουνό, θάλασσα και καλό φαγητό