Μπορεί να είναι μια λέξη που την ακούς πρώτη φορά αλλά μάλλον από εδώ και πέρα θα ακούσεις να συζητιέται συνέχεια. Ο λόγος για το glamping ή πολύ πιο απλά το πολυτελές.... κάμπινγκ. Αν έχεις κάνει κάμπινγκ τότε μπορεί να φανταστείς κάτι τέτοιο αλλά πιο γκλαμ.
Τι ακριβώς είναι το glamping, το σχέδιο για τον φετινό τουρισμό
Πρόκειται για έναν όρο που ακούσαμε πρόσφατα, μιας και συμπεριλήφθηκε στο νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό. Για την ακρίβεια, το νομοσχέδιο αναφέρει πως «θεσπίζεται Σήμα Glamping με στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανταπόκριση στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς». Στην πραγματικότητα πρόκειται για πολυτελείς σκηνές που προσφέρουν ανέσεις πεντάστερου ξενοδοχείου στην καρδιά της φύσης. Φέτος οι ιδιοκτήτες τους ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους επισκέπτες από την 1η Ιουνίου με νέους κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τι περιλαμβάνει το glamping που φαίνεται ότι θα γίνει μόδα και στην Ελλάδα; Σκηνές 5 αστέρων μέσα στα δέντρα, παραμυθένια δεντρόσπιτα πλάι στο κύμα, τεράστιες εγκαταστάσεις με πισίνες, εστιατόρια και παιδότοπους. Το glamping στον τουρισμό παντρεύει το γκλάμουρ με το παραδοσιακό κάμπινγκ, δημιουργώντας νέα μόδα στις διακοπές μας. Εγκαταστάσεις glamping υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ανάλογα με τα γούστα του καθενός και το πόσο μακριά θέλει να φύγει από το σπίτι του.
Οι τιμές, πάντως, είναι λογικές και για όλα τα βαλάντια. Συγκεκριμένα, για δυο άτομα, μια βραδιά με πρωινό στις πιο απλές σκηνές μπορεί να ξεκινήσει από 30 ευρώ, ενώ το δεντρόσπιτο που ζητάνε οι περισσότεροι φτάνει στα 55 ευρώ
Τι λέει το άρθρο 37 του σχετικού νομοσχεδίου για το glamping
*Με τον όρο «glamping» νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών. (Μετάφραση: Αντίσκηνα, αλλά fabulous αντίσκηνα με έξτρα παροχές.)
*Τα ποιοτικά κριτήρια glamping είναι τα εξής:
α) Οι δομές είναι ημιμόνιμες, έχουν υψηλή κατασκευαστική αλλά και αισθητική ποιότητα, έχουν σημαντικές παροχές άνεσης και – φυσικά – πρόσβαση σε αυτοκινητόδρομο, τουαλέτα, νερό και κάθε τι απαραίτητο για την (πολυτελή) διαμονή.
β) Οι δομές πρέπει να είναι εναρμονισμένες όσο περισσότερο γίνεται με το φυσικό τους περιβάλλον και να μην επεμβαίνουν. Σεβασμός στην φύση πάνω απ’ όλα.
γ) Μέσα από το glamping προωθείται και ενός είδους θεματικός τουρισμός, καθώς οι δομές μπορεί να έχουν κάποιο αισθητικό μοτίβο, ή κάποιο concept.
Βέβαια, το γεγονός ότι τώρα μπήκε στην δημόσια συζήτηση πιο ενεργά δεν σημαίνει κάτι· δομές glamping στον τουρισμό λειτουργούν στην χώρα μας ήδη από το 2012.
Τέσσερα ποτάμια όπου το μπάνιο είναι μοναδική εμπειρία