Σχεδιάζοντας τις διακοπές σας αναζητάτε στο διαδίκτυο Σίφνος ακτοπλοϊκά για να κλείσετε τα εισιτήριά σας. Εκείνη τη στιγμή σας έρχεται κατά νου ένα άρθρο, που διαβάσατε για τον βιώσιμο τουρισμό.
Φανταστείτε να είχατε υπερδυνάμεις και με αυτές να μπορούσατε να σώσετε το περιβάλλον και άρα τον κόσμο. Κάπως έτσι μπορεί να λειτουργήσει ο βιώσιμος τουρισμός, για όποιον εντρυφήσει στη νοοτροπία.
Πριν χρόνια είχαμε όλοι εκπλαγεί, όταν οι κάτοικοι της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης έδιωχναν τους τουρίστες, λόγω υπερτουρισμού. Ναι, όλοι ονειρευόμαστε τις καλοκαιρινές διακοπές, ήλιο, θάλασσα και ξενοιασιά. Όμως πλέον όλο αυτό πρέπει να γίνεται με έναν βιώσιμο τρόπο.
Τα βήματα για βιώσιμο τουρισμό
1. Ταξιδέψτε όλον τον χρόνο
Είναι αυτονόητο, ότι δεν μπορεί όλη η τουριστική κίνηση ενός μέρους να περιορίζεται σε τρεις μόλις μήνες. Ναι, το καλοκαίρι είναι υπέροχο για ταξίδι ειδικά στη θάλασσα. Όμως ζώντας στην Ελλάδα έχουμε το μοναδικό προτέρημα να απολαμβάνουμε ηλιόλουστες μέρες από νωρίς την άνοιξη ως αργά το φθινόπωρο.
Επεκτείνοντας τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου αποσυμφορείται η κίνηση, που παρατηρείται κάθε χρόνο στα νησιά μας. Επιπρόσθετα επιτυγχάνεται κάτι ακόμη σημαντικό. Τα μέρη, που τον χειμώνα ερημώνουν, θα έχουν ζωή όλο το έτος και άρα οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο κόσμος που φεύγει, επειδή δεν μπορεί να βιοποριστεί, τώρα θα έχει εργασιακό κίνητρο παραμονής σε ένα τουριστικό μέρος.
2. Σέριφος ακτοπλοϊκά: Μήπως να αναζητήσετε πράσινες επιλογές;
Όποιος αναζητά σέριφος ακτοπλοϊκά είναι βέβαιο, ότι έχει και κατανοεί τις περιβαλλοντικές ανησυχίες. Το νησί διατηρεί το ήσυχο και χαλαρό περιβάλλον, καθώς διατηρεί χαμηλούς τόνους. Η Σέριφος όπως και η Σίφνος είναι κάποια από τα νησιά των Κυκλάδων, που κατορθώνουν να αποφύγουν στον βαθμό του εφικτού τον υπερτουρισμό με τις επιβλαβείς συνέπειές του.
Μπορεί ο τρόπος να φτάσει κανείς εκεί να είναι μέσω πλοίου, που χρειάζεται μεγάλη ποσότητα καυσίμων. Όμως μπορεί να αναζητήσει εταιρείες, που εκδίδουν ηλεκτρονικά εισιτήρια στο πλαίσιο μιας paperless, πιο φιλικής για το περιβάλλον λογικής. Ακόμη μπορεί κάποιος να προτιμήσει ακτοπλοϊκές με σύγχρονα πλοία, τα οποία είναι κατασκευασμένα πληρώντας ορισμένα οικολογικά πρότυπα.
3. Αρνηθείτε πυκνοκατοικημένα σημεία
Κάποτε τα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων εντυπωσίαζαν για το όμορφο τοπίο τους, που διακοσμούνταν από τα λιγοστά και όμορφα λευκά σπίτια με τα μπλε παράθυρα και τις βουκαμβίλιες. Σήμερα, αν κοιτάξει κανείς από ψηλά, αυτά τα νησιά μοιάζουν σαν την Αθήνα -από πλευράς δόμησης- απλώς σε άσπρο χρώμα. Όπως είναι αυτονόητο, αυτό κάθε άλλο παρά κολακευτικό είναι για την εξέλιξη αυτών των υπέροχων κατά τα άλλα τοπίων. Άλλωστε οι Κυκλάδες δεν ξεχώρισαν για τις ογκώδεις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά για τον χωροταξικό σχεδιασμό, που σέβεται την ιδιαιτερότητα του τοπίου.
4. Μήλος ακτοπλοϊκά: Κινηθείτε εκτός πεπατημένης
Ναι, δύσκολα θα αντισταθεί κανείς στο Σαρακήνικο, όταν αυτό είναι το κίνητρο για να κλείσει κάποιος Μήλος ακτοπλοϊκά. Ωστόσο ένα μέρος έχει πολύ περισσότερα -συνήθως- να δείξει, από όσα η πλειονότητα των επισκεπτών γνωρίζει.
Έχετε ακούσει για τις κατακόμβες της Μήλου, που σχηματίζουν ομόκεντρα τετράγωνα ή για το αρχαίο θέατρο 800 θέσεων σε ύψωμα, με θέα στη θάλασσα; Δεν είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού, όμως ως ανθρώπινα δημιουργήματα, αξίζουν να τα θαυμάσει κανείς στον ίδιο βαθμό με αυτά της φύσης. Ομοίως και το χαρακτηρισμένο ως Natura 2000 δυτικό μέρος του νησιού, που φιλοξενεί πληθώρα σπάνιων ειδών της χλωρίδας και πανίδας.
Φυσικά και η ηφαιστειογενής φύση του νησιού σε συνδυασμό με το θαλασσινό αλάτι και τον Αιγαιοπελαγήτικο άνεμο σμίλεψαν ένα μοναδικό τοπίο. Αυτό εκτείνεται σε όλο το μήκος του νησιού και αξίζει να το θαυμάσει κανείς σε παραπάνω από 2-3 διάσημες παραλίες του.
Image by wirestock on Freepik