Ότι ο τουρισμός είναι η βάση της οικονομίας στην Ελλάδα είναι γνωστό. Το καταλαβαίνεις όλες τις εποχές του χρόνου και κυρίως το καλοκαίρι. Όταν τα ελληνικά νησιά γεμίζουν τουρίστες, τα αεροδρόμια δεν σταματούν να υποδέχονται γεμάτες πτήσεις και οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι κλειστές τον χειμώνα, αποκτούν ξανά ζωή.
Αρκεί όμως αυτό; Μήπως στην Ελλάδα του ήλιου, της θάλασσας και των πλεονεκτημάτων υπάρχει περιθώριο ώστε αυτός ο τουρισμός να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένος; Και θα μου πεις πώς θα γίνει αυτό; Και εδώ έρχεται ο θεματικός τουρισμός. Αυτός που προσφέρει στον ταξιδιώτη όχι απλώς μια εμπειρία αλλά αυτή που θέλει να ζήσει περισσότερο απ’ όλες. Άλλος θέλει απλώς να χαλαρώνει για μέρες σε μια θάλασσα ενώ άλλος δε σταματά να επισκέπτεται μουσεία. Για άλλους τα extreme sports είναι τρόπος ζωής ενώ άλλοι ταξιδιώτες θέλουν να γνωρίσουν τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Ελλάδας. Και ίσως να μην πηγαίνει εύκολα το μυαλό σου σ’ αυτά τα είδη τουρισμού, αλλά πίστεψέ με είναι πολλά. Και στην Ελλάδα βρίσκουν όλα έδαφος.
Αγροτουρισμός
Ο αγροτουρισμός θα μπορούσε να είναι το next best thing στον τομέα. Ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου οι ταξιδιώτες (κυρίως οικογένειες) θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Να ξεφύγουν από τα αστικά κέντρα και να περάσουν μερικές ημέρες ακόμη και σε ένα αγρόκτημα. Να τρώνε πρωινό με φρέσκα προϊόντα από τον κήπο που μπορούν να περιποιηθούν -για την εμπειρία και μόνο- τις ημέρες που θα μείνουν στο κατάλυμά τους. Σε πολλά μέρη της Ευρώπης έχει καλλιεργηθεί πολύ και η ιδέα του αγροτουρισμού και έχει γίνει πράξη. Η Τοσκάνη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στην Ελλάδα μάλιστα, με την τόση ποικιλομορφία εδάφους και παραδόσεων, αυτό το είδους τουρισμού θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα και επιτυχημένα. Επιχειρήσεις με αυτό το μοτίβο σε βουνά αλλά και νησιά της Ελλάδας το σίγουρο είναι ότι θα είχαν την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να δουν κέρδη μέσα από έναν σωστό τρόπο λειτουργίας, ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Οι ξένοι τουρίστες αλλά και οι Έλληνες αγαπούν την ελληνική φύση και θα ήθελαν το κάτι παραπάνω στις διακοπές τους σε σχέση με αυτή.
Θρησκευτικός τουρισμός
Δεν υπάρχει μέρος στην Ελλάδα που να μην βρεις εκκλησίες και μοναστήρια. Από την Παναγία της Τήνου και τα Μετέωρα μέχρι την Μονή Στομίου στην Κόνιτσα όπου είχε το κελί του ο Άγιος Παΐσιος και τη Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Αρκαδία που είναι λαξευμένη μέσα σε ένα βράχο. Ο θρησκευτικός τουρισμός έχει γνωρίσει ήδη μια ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη οργάνωση. Μέρη σαν την Πάτμο και τα Μετέωρα διευκολύνουν τους ταξιδιώτες που φτάνουν εκεί γι’ αυτό το σκοπό. Τώρα μένει να ακολουθηθεί το παράδειγμα και από άλλες περιοχές με την ανάλογη στήριξη φυσικά. Ο θρησκευτικός τουρισμός κερδίζει έδαφος σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η μεγαλύτερη οργάνωση του θρησκευτικού τουρισμού σε συγκεκριμένες περιοχές μπορεί να φέρει με επιτυχία την ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου δικτύου επιχειρήσεων και μάλιστα κερδοφόρων.
Γαστρονομικός τουρισμός
Πηγή φωτογραφίας: pexels.com
Τόσο μεγάλο πεδίο για να αναπτυχθεί στην Ελλάδα αλλά και τόσο λίγο οργανωμένο. Με τη γαστρονομία, τα πιάτα και τις γεύσεις που προσφέρει η Ελλάδα, θα μπορούσε, κάλλιστα, να είναι στην κορυφή του θεματικού τουρισμού. Κάθε περιοχή έχει και τις δικές της γεύσεις. Ένα δίκτυο που θα τις ένωνε έχοντας κοινή γραμμή στον τρόπο διαχείρισης των ταξιδιωτών που ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία της χώρας θα είχε θεαματικά αποτελέσματα. Μπορεί, επίσης, να συνδυαστεί με τον τουρισμό οινογευσίας και οινογνωσίας. Από τους Δρόμους του Κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τις ποικιλίες στη Κρήτη, η εμπειρία του κρασιού είναι μοναδική και έχει φανατικό κοινό. Επιχειρήσεις που θα αναπτύσσονταν σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν στην κατηγορία τους. Αλλά και ολόκληρες περιοχές επίσης. Ένα εστιατόριο που θα προσέφερε μια γαστρονομική εμπειρία των τοπικών συνταγών και όχι μόνο πιάτα, αδιαμφισβήτητα θα κέρδιζε τις εντυπώσεις. Ο γαστρονομικός τουρισμός στην Ελλάδα είναι από τα είδη που μπορεί να κερδίσει εύκολα έδαφος.
Περιπέτεια/ extreme sports
Πηγή φωτογραφίας: trekking.gr
Το είδος τουρισμού που πραγματικά μπορεί να αναπτυχθεί στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη και από την Ήπειρο ως τη Ρόδο. Οι ταξιδιώτες επιλέγουν να κάνουν καγιάκ στη θάλασσα, ορειβασία, ράφτινγκ στα όμορφα ποτάμια της Ελλάδας αλλά και καταδύσεις. Σε μεγάλο ποσοστό αυτών των ταξιδιωτών αρέσει να κλείνουν οργανωμένα πακέτα όπου μπορούν να κάνουν πολλές δραστηριότητες μαζί. Όχι δηλαδή μόνο ένα σπορ αλλά για παράδειγμα ένα τριήμερο γεμάτο περιπέτεια. Οι ηλικίες που κυρίως στρέφονται σε αυτή τη μορφή τουρισμού είναι 25-45. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία που έχουν αναπτύξει πολύ τον τουρισμό περιπέτειας. Γιατί όχι και η Ελλάδα; Μια καλά οργανωμένη επιχείρηση στον τομέα αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει συγκεκριμένο κοινό και να δουλεύει αποκλειστικά με αυτές τις δραστηριότητες. Ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή θα δημιουργηθεί έδαφος για την λειτουργία συναφών επιχειρήσεων και καταλυμάτων.
Οι επιχειρηματίες, λοιπόν, στον τομέα του τουρισμού καλό θα ήταν να σκεφτούν αν αυτό που προσφέρουν μπορεί να διαφοροποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει πιο κερδοφόρο. Να γίνει πιο συγκεκριμένο και να αποκτήσει τουριστική ταυτότητα. Και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτό...
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: el.wikipedia.org