Η ασφάλεια είναι το πρώτο πράγμα που απασχολεί τις αεροπορικές εταιρείες. Γι’ αυτό το λόγο πριν βγει στην κυκλοφορία ένα αεροπλάνο περνάει από εξονυχιστικούς ελέγχους. Το ίδιο συμβαίνει και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι κάθε πτήση γίνεται με ασφάλεια.
Ενας από τους ελέγχους αφορά σίγουρα τη λειτουργία των κινητήρων. Για να επιβεβαιωθεί η σωστή λειτουργία γίνονται διάφορα τεστ όπως το πώς ανταποκρίνονται σε συνθήκες πάγου κυρίως κατά την εκκίνηση. Επίσης υπάρχουν εταιρείες-δοκιμαστές κινητήρων οι οποίες αρχίζουν να πυροβολούν τεράστιες μπάλες πάγου μέσα σε ένα κινητήρα που είναι σε λειτουργία.
Μια από τις μεγάλες απειλές για τα αεροπλάνα είναι επίσης τα σμήνη πουλιών. Πώς μπορεί να εξακριβωθεί ότι ένας κινητήρας μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια απειλή εν ώρα πτήσης; Τη δεκαετία του 1950 γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκαν δεκάδες κατεψυγμένα και ληγμένα κοτόπουλα! Δημιουργήθηκε, όπως επιβεβαίωσε στη Sun εκπρόσωπος της Ένωσης Πιλότων των British Airways, ένας εκτοξευτήρας παγωμένων κοτόπουλων σε κινητήρες εν κινήσει. Με αυτό τον τρόπο έκαναν μια προσομοίωση της επίθεσης από πουλιά.
Γιατί τα αεροπλάνα δεν έχουν χρώμα και είναι λευκά
Το πρώτο μάλιστα «όπλο με κοτόπουλα» όπως χαρακτηρίζεται, χρησιμοποιήθηκε στο αεροπλάνο de Havilland στο Hatfield της Αγγλίας με κατεψυγμένα κοτόπουλα που αγοράστηκαν από ένα τοπικό κατάστημα. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο συμβάν είναι αληθινό δεν είναι γνωστό για πόσα χρόνια συνεχίστηκε αυτή η μέθοδος και από πόσες εταιρείες. Υπάρχει ένα σενάριο που ακροβατεί μεταξύ μύθου και αλήθειας ότι η μέθοδος αυτή ήταν διαδεδομένη μέχρι και πριν λίγα χρόνια. Ωστόσο, εκπρόσωποι εταιρειών αναφέρουν ότι η μέθοδος εδώ και χρόνια έχει αντικατασταθεί με τη χρήση πλαστικών πουλιών σε πλήθος αντίστοιχο ενός σμήνους.
Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, μάλιστα, έχει δηλώσει πως τα τελευταία -αρκετά χρόνια- χρησιμοποιεί πτηνά από πλαστικό και πηλό. Οπως εξηγεί είναι ευαισθητοποιημένη στα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ζώων.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιες αεροπορικές εταιρείες και για πόσο ακολούθησαν ή ακολουθούν αυτή την μέθοδο στο κάθε αεροπλάνο τους, με σκοπό να δοκιμάσουν τους κινητήρες τους.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: pexels.com
Γιατί οι αεροσυνοδοί έχουν το χέρι πίσω από την πλάτη όταν μπαίνεις στο αεροπλάνο;