Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε πιάσει τους εαυτούς μας πάνω στα νεύρα μας να συνοδεύουμε τα λόγια μας με μια συγκεκριμένη χειρονομία. Αν σκεφτούμε λίγο καλύτερα, ωστόσο, θα ανακαλύψουμε ότι δεν είναι μια συνήθεια μόνο δική μας αλλά ακόμη και των παππούδων μας. Την βλέπουμε στον δρόμο και σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητάς μας ενώ κάποιες φορές ακόμη και σε παλιές ελληνικές ταινίες. Πρόκειται για την λεγόμενη... μούντζα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού προέρχεται η μούντζα και ποια είναι η ιστορία της;
→ Γιατί οι άνθρωποι δε χαμογελούν στις παλιές φωτογραφίες;
Μούντζα: Οι εκδοχές για την προέλευσή της
Υπάρχουν ποικίλες εκδοχές για την προέλευσή της. Η «μούντζα» ή αλλιώς «φάσκελο», στην πραγματικότητα προέρχεται από τα παλαιότερα χρόνια. Η λέξη αρχικά σήμανε «μουντό χρώμα» και αργότερα «παλάμη που έχει λερωθεί με στάχτη». Οπότε η «μούντζα» συνδεόταν με την λέξη μουτζούρα.
Λέγεται πως κάποτε, η χειρονομία χρησιμοποιούταν για παραδειγματισμό σε πολίτες που συσχετίζονταν με μικροκλοπές ή μοιχεία. Συνήθιζαν να δένουν τον εκάστοτε θύτη σε ένα γαϊδούρι και τον έσερναν στην γειτονιά ως παράδειγμα εξευτελισμού. Έπειτα, ο δικαστής λέρωνε τα χέρια του με στάχτη και μουτζούρωνε το πρόσωπο του κατηγορούμενου. Αυτό είχε ως απώτερο σκοπό, εκείνος να στιγματιστεί για αυτό που διέπραξε.
Η μούντζα στην αρχαία Ελλάδα
Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω, κατά τα αρχαία χρόνια η διαδεδομένη ελληνική χειρονομία θεωρούταν ύβρη. Λεγόταν αλλιώς και «σφάκελο» ή «στρούτζος» και αναφερόταν στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Μια άλλη εκδοχή για την «μούντζα» κατά την αρχαιότητα, λέει πως η εν λόγω κίνηση εμφανιζόταν στα Ελευσίνια, μια μυστηριακή τελετή προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της κόρης της, Περσεφόνης. Η χειρονομία γινόταν προς το πρόσωπο των εχθρών.
Μια εντελώς διαφορετική εκδοχή, υποστηρίζει ότι η μούντζα ήταν χαιρετισμός προς τον θεό Ήλιο. Οι αρχαίοι Έλληνες τέντωναν τα χέρια τους δείχνοντας τον ήλιο και επικαλούνταν τον θεό τους. Σε αυτή την σπάνια περίπτωση, η κίνηση αυτή δεν είχε υβριστικό χαρακτήρα, αλλά το ακριβώς αντίθετο.
Άλλες ερμηνείες για την μούντζα
Σε άλλες κουλτούρες, η μούντζα έχει διαφορετική σημασία, όπως για παράδειγμα στο Πακιστάν και στον Περσικό Κόλπο που θεωρείται προσβολή. Στην Μέση Ανατολή, πάλι, πιστεύεται για αυτήν ό,τι και στην Ελλάδα.
Σήμερα, οι ψυχολόγοι «αγκαλιάζουν» περισσότερο την ύπαρξή της, εξηγώντας ότι είναι μια κίνηση εκτόνωσης. Ρίχνει το άγχος και την καρδιακή πίεση, όπως επίσης διώχνει και την αρνητική ενέργεια που συσσωρεύεται στον οργανισμό.
Να σημειώσουμε βέβαια πως εδώ και αρκετό καιρό, η μούντζα έχει ποινικοποιηθεί στο νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και όταν κάποιος οδηγός μουτζώσει, όχι χάνει το δίπλωμά του αλλά πληρώνει και πρόστιμο!
Ταξίδια στην Ελλάδα
Το κόλπο για να βρεις το κινητό σου τηλέφωνο όταν είναι αθόρυβο και το ψάχνεις
Πρώην εργαζόμενη σε κρουαζιερόπλοιο αποκαλύπτει δύο ανατριχιαστικά δεδομένα και ένα περίεργο