Σίγουρα τα αεροπλάνα θεωρούνται τα πιο ασφαλή μέσα μεταφοράς. Ωστόσο πολλοί επιβάτες μόλις ετοιμάζονται να επιβιβαστούν και να ταξιδέψουν έχουν ένα άγχος. Κι αυτό γιατί μπορεί να μην γίνονται συχνά ατυχήματα, αλλά αν γίνει οι πιθανότητες να ζήσει κάποιος είναι μηδαμινές.
Πιθανόν λοιπόν να έχεις σκεφτεί αν τα αεροπλάνα λαμβάνουν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Και αν ναι, να έχει πάει το μυαλό σου στα αλεξίπτωτα. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο δεν υπάρχουν στις πτήσεις αλεξίπτωτα ώστε να δοθούν στους επιβάτες και να σώσουν τη ζωή τους;
Τα αλεξίπτωτα και η ασφάλεια στα αεροπλάνα
Υπάρχει απάντηση και γι' αυτό. Σύμφωνα με το περιοδικό Condé Nast Traveler υπάρχουν όχι ένας αλλά πολλοί λόγοι γι' αυτή την έλλειψη από τα αεροπλάνα. Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι οι επιβάτες δεν είναι εκπαιδευμένοι στο να χρησιμοποιήσουν ένα αλεξίπτωτο. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι έμπειροι αλεξιπτωτιστές χρειάζονται προετοιμασία πριν πέσουν από το αεροπλάνο.
Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το υψόμετρο όπου πετούν τα αεροπλάνα. Τα 35.000 πόδια είναι το τριπλάσιο από το υψόμετρο που κάνουν τις πτώσεις τους οι αλεξιπτωτιστές. Συγκεκριμένα σε αυτό το ύψος, η θερμοκρασία είναι 34 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν. Μπορεί εύκολα, λοιπόν, να καταλάβει κανείς ότι όποιος εκτεθεί σε αυτήν τη θερμοκρασία, τα μάτια, το στόμα και η μύτη του παγώνουν, ενώ οι πνεύμονές του παθαίνουν κατευθείαν ζημιά.
Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που το κρύο σ' εκείνο το υψόμετρο δεν ήταν θανατηφόρο, η ταχύτητα με την οποία πηγαίνει το αεροπλάνο δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να πέσει με αλεξίπτωτο. Επίσης ένας τελευταίος λόγος αφορά και το ένα πρακτικό κομμάτι. Αν πράγματι υπήρχαν, όλα αυτά τα αλεξίπτωτα θα έδιναν επιπλέον βάρος στο αεροπλάνο.
Τώρα, λοιπόν, ξέρεις γιατί δε θα βρεις ποτέ αλεξίπτωτο μέσα στα αεροπλάνα. Δεν είναι ότι δεν το έχουν σκεφτεί οι υπεύθυνοι ασφαλείας αλλά ότι δεν βοηθάει κάπου στην πραγματικότητα.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: pexels.com
Τα συνθηματικά που λένε οι αεροσυνοδοί αν σε έχουν «βάλει στο μάτι»