Είναι το πρώτο πράγμα που πιάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι κάθε μέρα μόλις ξυπνούν και το τελευταίο στο τέλος της μέρας. Το κινητό μας είναι ένα από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα που πιάνουμε καθημερινά. Κι αυτό ισχύει είτε είμαστε στο σπίτι, είτε στη δουλειά ή και στα ταξίδια μας. Κι αυτό γιατί το κινητό είναι το αντικείμενο που πιάνουμε συχνά ταυτόχρονα με άλλες επιφάνειες, πχ στα μέσα μεταφοράς, σε μια καφετέρια ή σε άλλο δημόσιο χώρο.
Πόσες φορές, όμως, τελικά πιάνουμε το κινητό μας μέσα σε μία μέρα για να κάνουμε μια κλήση, να απαντήσουμε σε ένα μήνυμα, να σερφάρουμε στα social media ή απλώς να δούμε τι ώρα είναι; Η εταιρεία της πλατφόρμας dscout έκανε σχετική έρευνα με περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες και τα αποτελέσματα προκαλούν εντύπωση. Η έρευνα βασίστηκε στην παρακολούθηση της αλληλεπίδρασης των χρηστών με το τηλέφωνό τους για πέντε μέρες, 24 ώρες τη μέρα. Ως αλληλεπίδραση θεωρείται το άγγιγμα στην οθόνη για την ώρα, το ξεκλείδωμα του πληκτρολογίου, η πληκτρολόγηση και γενικά κάθε επαφή του χεριού με το κινητό.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος χρήστης αγγίζει το κινητό του 2.617 φορές τη μέρα. Μάλιστα ένας άνθρωπος που κάνει μεγάλη χρήση το αγγίζει ακόμη και 5.427 φορές. Η πλειοψηφία των επαφών με το κινητό δε διαρκεί πολλή ώρα αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία όσον αφορά τη μεταφορά μικροβίων. Και να σκεφτεί κανείς ότι με την έξαρση του κορονοϊού παραμένουμε πολλές ώρες στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι τελικά ο αριθμός των αγγιγμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Κι αυτό γιατί πιάνουμε το κινητό σίγουρα περισσότερες φορές για να σερφάρουμε ή να βρούμε νέα στο διαδίκτυο.
Το σίγουρο είναι ότι όσο και να μην πιστεύουμε ότι είμαστε εξαρτημένοι από το κινητό, το χρησιμοποιούμε ασυναίσθητα πολύ περισσότερο απ' όσο θεωρούμε.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: pexels.com