Έχεις σκεφτεί ποτέ που πάνε τα κρουαζιερόπλοια όταν πεθαίνουν; Για να κατασκευαστεί ένα τέτοιου είδους πλοίο αξίας πολλών εκατομμυρίων, χρειάζεται σίγουρα μια λεπτομερής και απαιτητική σειρά εργασιών από έμπειρους στον κλάδο τους τεχνίτες, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όσο σημαντική είναι όμως η δημιουργία, άλλο τόσο μεγάλη αξία φέρει και η πράξη της διάλυσης του, το ουσιαστικό τέλος των γεμάτων περιπέτεια ταξιδιών του στα νερά της θάλασσας. Πάμε λοιπόν να μάθουμε παραπάνω πληροφορίες, για το πώς κάποια από τα πιο υπερπολυτελή καράβια των ωκεανών, σπάνε κυριολεκτικά σε κομμάτια.
Πρώην εργαζόμενη σε κρουαζιερόπλοιο αποκαλύπτει δύο ανατριχιαστικά δεδομένα και ένα περίεργο
Διάλυση πλοίου: Μια διαδικασία υψηλής επικινδυνότητας
Ένα κρουαζιερόπλοιο για να καταφέρνει να διατηρεί την λειτουργικότητα του και την αισθητική του στο μέγιστο σημείο, πρέπει να ανακαινίζεται ανά διάστημα τριών με πέντε χρόνων, με την μέση διάρκεια ζωής του να αγγίζει τα σαράντα περίπου χρόνια. Η ανακαίνιση ενός κρουαζιερόπλοιου ξεκινά απ’ όλα τα μέρη που χρησιμοποιούν άμεσα οι επιβάτες όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια, χωρίς βέβαια να εξαιρούνται όλες οι απαιτούμενες μηχανικές αναβαθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την εύρυθμη του λειτουργία. Παρόλα αυτά, έρχεται κάποια στιγμή που ένα πλοίο αποφασίζεται πως πρέπει να οδηγηθεί στην διάλυση του.
Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από μια τέτοια είδους απόφαση είναι πολλοί όπως παραδείγματος χάριν η αδυναμία του να συμβαδίσει με το τεχνολογικό παρόν ή λόγω εκτενών βλαβών. Ο κυριότερος, όμως από αυτούς δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο οικονομικός. Όταν μια εταιρεία οδεύει προς το δρόμο της χρεοκοπίας υπάρχει έντονη η πιθανότητα να αποφασίσει να διαλύσει ένα απ’ τα κρουαζιερόπλοια της ώστε να κερδίσει ένα σεβαστό ποσό από την πώληση του στις ανάλογες «μάντρες» καραβιών. Με τις πιο φημισμένες εγκαταστάσεις που αναλαμβάνουν να αποσυναρμολογήσουν ένα τέτοιου μεγέθους πλοίο, να τις βρίσκεις στα εδάφη της Τουρκίας, της Ινδίας, του Πακιστάν, αλλά και του κράτους του Μπαγκλαντές.
Τα βήματα της διάλυσης ενός κρουαζιερόπλοιου
Η διαδικασία της διάλυσης πλοίου ξεκινάει με την κατάρτιση του σχεδίου που πρέπει να ακολουθηθεί. Το τεχνικό τμήμα δίνει σ’ αυτό το σημείο το δυναμικό παρόν του, αφού ο βαθμός επικινδυνότητας της εργασίας αυτής είναι ιδιαίτερος υψηλός για όλους τους εργάτες που συμμετέχουν, αλλά και για το φυσικό περιβάλλον. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε απ' το Business Insider καταγράφει μια σειρά πιθανών εργατικών ατυχημάτων, που είναι πιθανόν να οδηγήσει κάποιον ακόμα και στο θάνατο: όπως πτώση από μεγάλο ύψος, μέχρι ξέσπασμα φωτιάς και ασφυξία από θανατηφόρα αέρια. Με δύο στον αριθμό εργάτες να φεύγουν μάλιστα από τη ζωή εν ώρα εργασίας, στο διάστημα των τελευταίων χρόνων.
Η αποσυναρμολόγηση ξεκινάει με την απομάκρυνση κάθε αντικειμένου που μπορεί να αφαιρεθεί από το πλοίο και ύστερα να μεταπωληθεί από έπιπλα, μέχρι στρώματα και είδη κουζίνας. Στη συνέχεια σπάνε όλα τα κομμάτια του σκαριού, που βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως οι κεραίες και τα παράθυρα, με το τελευταίο βήμα να αποτελεί το κόψιμο των μετάλλων του σκελετού του καραβιού σε μικρά κομμάτια ώστε να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά εκ νέου.
Η τύχη των κομματιών που θα συλλεχθούν
Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των κομματιών που θα συλλεχθούν από τη διάλυση θα βρεθούν να ανακυκλώνονται. Κατά αυτόν τον τρόπο η πλειονότητα των υλικών που απομακρύνονται μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Τα διάφορα μέταλλα καταλήγουν να λιώνουν στο χυτήριο κι έτσι χρησιμοποιούνται ως κομμάτια νέων πιο μοντέρνων υπό κατασκευή πλοίων. Στην περίπτωση των αναμνηστικών κομματιών που φέρουν μεγάλη συναισθηματική αξία, μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα κι ως εκθέματα σε μουσεία ή συλλογές, εξιστορώντας τμήμα από την θαλασσινή ιστορία τους.
Ο χρόνος που απαιτείται για μια διάλυση
Η διάλυση ενός κρουαζιερόπλοιου απαιτεί ένα χρονικό διάστημα που συνδέεται άμεσα από το μέγεθος του, αλλά και το φόρτο εργασίας των αρμόδιων. Μπορεί να διαρκέσει από μερικές μόνο εβδομάδες, μέχρι κάποιους μήνες ακόμα και χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι ένα κρουαζιερόπλοιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος πλοία, το οποίο συνήθως διαθέτει μια τεράστια πληθώρα δωματίων, που αυξάνει κατακόρυφα την δυσκολία ολοκλήρωσης του έργου.
Ένα κρουαζιερόπλοιο θα μαγεύει πάντα όποιον τον κοιτάζει με το μέγεθος του, αλλά και την αριστοτεχνική αρχιτεκτονική του. Είτε κάποιος βρίσκεται μπροστά του κατά την διάρκεια της δημιουργίας, της πλεύσης ή ακόμα και της διάλυσης του.
Δες παρακάτω το σχετικό συγκλονιστικό βίντεο από τη διάλυση πλοίου
Ταξίδια στην Ελλάδα
Η ιστορία του ΕΟΤ: Η μεγάλη -vintage και γλυκιά- προσφορά στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό
Γνωρίστε το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά
Πειραιάς: Το μεγάλο λιμάνι της χώρας μέσα από ρετρό φωτογραφίες