Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι συνθήκες απογείωσεις στην Ελλάδα έχουν δυσκολέψει τα τελευταία χρόνια και ίσως σύντομα χρειαστεί να γίνουν κάποιες αλλαγές. Συγκεκριμένα, θεωρείται ότι τα αεροπλάνα στην Ελλάδα χρειάζονται πλέον μακρύτερους αεροδιαδρόμους για να απογειωθούν. Κι αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και στην άνοδο της θερμοκρασίας καθώς ο ολοένα θερμότερος αέρας και οι άνεμοι με μικρότερες ταχύτητες χαμηλά στο έδαφος δυσκολεύουν τα αεροσκάφη να σηκωθούν από το έδαφος.
Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα αεροπλάνα
Αυτά τα στοιχεία δείχνει μια νέα έρευνα, η πρώτη του είδους της διεθνώς. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ελληνικά αεροδρόμια και σύμφωνα με αυτήν ίσως οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεωθούν στο μέλλον να μειώσουν τον αριθμό των επιβατών ή τα καύσιμα τους. Με αυτό τον τρόπο τα αεροπλάνα θα ελαφρύνουν και θα απογειώνονται πιο εύκολα. Κι αυτό για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο που είναι να αποφεύγονται πια αεροδρόμια με μικρούς αεροδιαδρόμους (π.χ. σε μικρά νησιά) - κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό.
Οι ερευνητές από την Ελλάδα και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σπύρο Ραψομανίκη, υπεύθυνο της Μονάδας Περιβαλλοντικών και Δικτυακών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (ΠΕΔΙΤΕ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», τον καθηγητή Πολ Γουίλιαμς του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ και τον αναπληρωτή καθηγητή Γκάι Γκράτον του Πανεπιστημίου του Κράνφιλντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Climate Change» (Κλιματική Αλλαγή). Θεωρούν, λοιπόν, πως η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επιπτώσεις στις πτήσεις, κάτι που θα γίνει ακόμη πιο αισθητό στο μέλλον.
Τι συμβαίνει στα αεροδρόμια στην Ελλάδα
Η μελέτη εστίασε σε στοιχεία για τις απογειώσεις από δέκα ελληνικά αεροδρόμια δύο τύπων αεροσκαφών. Αφενός του τυπικού μέσου επιβατικού Airbus A320, και του μικρότερου Havilland DHC8-400. Διαπιστώθηκε ότι και τα δύο αεροσκάφη κερδίζουν ύψος λιγότερο γρήγορα μετά την απογείωση τους, όσο περνάνε τα χρόνια.
Η απόσταση που χρειάζεται να διανύσει το Α320 για να απογειωθεί από ένα ελληνικό αεροδρόμιο, έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2,7 μέτρα ετησίως, ενώ για το DHC8-400 κατά 1,5 μέτρα το χρόνο. Συνολικά, μεταξύ 1988-2017 το μήκος του αναγκαίου αεροδιαδρόμου για την απογείωση του Α320 αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 80 μέτρα. Σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν κατά 100 μέτρα.
«Η μείωση του αριθμού των επιβατών σαφώς θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των αεροπορικών εταιριών. Η μείωση των καυσίμων των αεροπλάνων θα περιορίσει την απόσταση που μπορούν να ταξιδέψουν. Η εναλλακτική λύση να επεκταθούν οι αεροδιάδρομοι για να αυξηθεί η ταχύτητα απογείωσης θα σημαίνει κάτι άλλο. Ότι ορισμένοι τουριστικοί παράδεισοι θα πρέπει να καλυφθούν με ακόμη περισσότερη άσφαλτο. Καμία λύση δεν είναι ελκυστική, αλλά ίσως πρέπει να καταφύγουμε σε αυτές στο μέλλον, εκτός και αν η κλιματική αλλαγή περιοριστεί», δήλωσε ο Γουίλιαμς.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: pexels.com
Δεν πάει ο νους σου γιατί οι αεροσυνοδοί σε χαιρετούν πάντα στην πόρτα