Αν έχεις ταξιδέψει ποτέ στα Γιάννενα το σίγουρο είναι ότι θα έχεις παρατηρήσει πόσα μαγαζιά εστίασης, φούρνους και ζαχαροπλαστεία έχει. Μη νομίζεις ότι είναι τυχαίο. Οι ντόπιοι ξέρουν από καλό φαγητό και κυρίως από γλυκά. Τα Ιωάννινα έχουν όλα όσα θες για να περάσεις όμορφα. Θα κάνουμε μία γαστρονομική εξερεύνηση φτιάχνοντας μπακλαβά.
Ιωάννινα: Πρώτοι στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα
Μια πόλη με μεγάλη ιστορία και ένδοξο παρελθόν. Το σήμα κατατεθέν της είναι βεβαίως η λίμνη της και το κάστρο. Οι καλοκαιρινές βόλτες δίπλα στην λίμνη είναι το κάτι άλλο και εξηγούν γιατί πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν την πόλη των Ιωαννίνων και τα πέριξ όχι μόνο το χειμώνα αλλά όλες τις εποχές. Εκτός από τη λίμνη σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το νησάκι αλλά και το επιβλητικό κάστρο της. Το φημισμένο Κάστρο Ιωαννίνων. Στέκεται μεγαλοπρεπές δίπλα στη λίμνη έχοντας ιστορία που κρατάει αιώνες. Είναι ένα από τα αξιοθέατα που με βεβαιότητα πρέπει να επισκεφτείς αν αποδράσεις στην πόλη των Ιωαννίνων. Αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό. Μέσα σε αυτό απλώνεται μια ολόκληρη συνοικία. Δεν είναι ένα ξεχασμένο κάστρο που θα θαυμάσεις μόνο τα τείχη του αλλά περνάς στην άλλη πλευρά της πόλης.
Έξω, τώρα από το κάστρο, θα θαυμάσεις μια πόλη που τα έχει όλα. Φύση, αξιοθέατα, έντονη ζωή και πολλές επιλογές σε φαγητό και διασκέδαση. Όλα βέβαια με ένα σημείο αναφοράς. Τη λίμνη. Με φόντο αυτή, δίπλα σε αυτή ή με θέα την ίδια.
Γαστρονομικό ταξίδι με μπακλαβά
Πηγαίνοντας στα Γιάννενα και δοκιμάζοντας την τοπική κουζίνα, δε γίνεται να μην δοκιμάσεις τα σιροπιαστά γλυκά και ειδικά τον μπακλαβά. Η πρωτεύουσα της Ηπείρου έχει μακρά παράδοση σε αυτό το γλυκό. Η παράδοση, μάλιστα, θέλει ο μπακλαβάς να βγαίνει στα σαλόνια των σπιτιών για τα Χριστούγεννα και για τους γάμους των ντόπιων.
Αν τώρα, βιάζεσαι να τον απολαύσεις και να κάνεις από τώρα ένα νοητό ταξίδι στην πόλη των Ιωαννίνων μπορείς να δοκιμάσεις τη συνταγή του σεφ Λάμπρου Βακιάρου.
Πηγή φωτογραφίας: www.lambrosvakiaros.com
Υλικά:
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 400 γρ. καρύδια (τριμμένα)
- 50 γρ. γαλέτα
- 30 γρ. καστανή ζάχαρη
- 5 γρ. κανέλα
- 2 γρ. γαρύφαλλο σκόνη
- 100 γρ. αμύγδαλα λευκά (τριμμένα)
- 300 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- Ξυλάκια γαρύφαλλο
- 100 γρ. φυστίκι Αιγίνης για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι
- 1 κλ. ζάχαρη
- 600 γρ. νερό
- 80 γρ. μέλι
- 25 γρ. χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι ώστε να έχει κρυώσει όταν θα φτιάξουμε το υπόλοιπο γλυκό. Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι (εκτός του χυμού) και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας από τη στιγμή που θα πάρει βράση, βράζουμε για 6 – 8 λεπτά. Αφαιρούμε από την εστία, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά.
Πάμε τώρα στη βασική συνταγή
Αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα. Στη συνέχεια σε ένα μπολ προσθέτουμε τα καρύδια, τη γαλέτα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο σκόνη και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ένα κλασικό ταψί 30×40 εκ., όπου και θα ψήσουμε, ξάνουμε το κανταΐφι πολύ καλά για τουλάχιστον 3 – 4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Ουσιαστικά δηλαδή το πιάνουμε με τα χέρια να απλώσει και να φουσκώσει. Στη συνέχεια, το χωρίζουμε σε 12 μέρη των 40 – 45 γραμμαρίων.
Συνεχίζουμε έχοντας μπροστά μας μια καθαρή επιφάνεια. Εκεί απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας με τις μικρότερες πλευρές του φύλλου να βρίσκονται ευθεία με το σώμα μας. Απλώνουμε στην άκρη κατά μήκος της πιο κοντινής μας επιφάνειας του φύλλου το κανταΐφι και πασπαλίζουμε με ένα μέρος από το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς. Ραντίζουμε με 1 – 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια, με πολύ προσοχή ειδικά στην αρχή ρολάρουμε προς τα μέσα το φύλλο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μακρόστενο ρολάκι. Περιστρέφουμε αντίθετα τις άκρες του φύλλου έτσι ώστε να δημιουργήσουμε κάτι σαν καραμέλα.
Και τώρα αρχίζει το στήσιμο του γλυκού. Αν το κάνεις μια φορά μετά θα σου φαίνεται παιχνιδάκι. Τοποθετούμε το πρώτο ρολάκι σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 11 ρολάκια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα ρολάκια κάθετα στη μέση και το κάθε μισό στα 3 φτιάχνοντας συνολικά 8 κομμάτια στο κάθε ρολλάκι. Τρυπάμε το κάθε κομμάτι με ένα γαρύφαλλο. Με ένα πινέλο αλείφουμε με το βούτυρο που μας έχει περισσέψει. Ψήνουμε για 60 – 65 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και προσθέτουμε το κρύο σιρόπι. Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Καλή απόλαυση μέχρι να βρεθείτε στα όμορφα Γιάννενα και να τον απολαύσετε δια χειρός ντόπιων!
Ταξίδια στην Ελλάδα
Ζαγοροχώρια: Γραφικά χωριά που αξίζει να εξερευνήσεις
Αθήρι: Μία Γαστρονομική Συμφωνία στους Αμπελόκηπους Καστοριάς
Μονή Κηπίνας: Στο εσωτερικό ενός περίεργου μοναστηριού που κόβει την ανάσα